بانک مرکزی در دنیای اقتصادی پویا و پیچیده امروز،نقشی بسیار حیاتی را در حفظ استقرار و پایداری اقتصادی ایفا میکنند. یکی از ابزارهای قدرتمند بانک های مرکزی برای مدیریت و کنترل اقتصاد، مداخلات ارزی است.
این مداخلات، تحت عنوان خرید و فروش ارزها توسط بانک مرکزی انجام میشود و هدف آن، تنظیم نرخ ارز و حفظ تعادل ارزی در بازار است. در این مقاله، به بررسی اهمیت و اثربخشی مداخلات ارزی بانک های مرکزی میپردازیم و نقش آن در تثبیت اقتصاد را بررسی میکنیم.
مداخلات ارزی بانک مرکزی در بازار فارکس
بانکهای مرکزی در صورتی که ارزش ارز ملی در معرض خطر قرار بگیرد، به طرق مختلف در بازار ارز خارجی دخالت میکنند. این دخالتها میتواند شامل خرید یا فروش ذخایر ارزی خارجی باشد یا به سادگی اعلام کردن اینکه ارزی خاص بیش از حد یا کم ارزش است.
این اقدامات از طریق بازار فارکس صورت میگیرد و سایر شرکتکنندگان در بازار میتوانند بر اساس این اعلامات عمل کنند. این دستاورد به بانکهای مرکزی اجازه میدهد تا ارزش ارز ملی را حفظ کنند و تاثیرات نامطلوب احتمالی را کاهش دهند.
مداخله در مبادلات خارجی به چه معناست؟
مداخله در بازار ارز خارجی فرایندی است که در آن بانک مرکزی ارز خارجی را خرید یا فروش کرده تا نرخ ارز را ثابت نگه دارد یا اشتباهاتی در بازار فارکس را اصلاح کند. این عمل معمولاً همراه با تنظیم پس از آن توسط بانک مرکزی به عرضه پول است تا هر گونه تأثیرات غیرقابل قبول در اقتصاد محلی را تعویض کند.
مکانیزمی که در بالا ذکر شد، به عنوان “مداخله ضدعفونی شده” شناخته میشود و در ادامه، همراه با سایر روشهای مداخله در ارز، مورد بحث قرار خواهد گرفت.
چگونه معامله گران فارکس می توانند با مداخله بانک مرکزی معامله کنند؟
معامله گران باید به خاطر داشته باشند که وقتی بانک های مرکزی در بازار فارکس مداخله می کنند، حرکات می توانند بسیار ناپیوسته باشند. بنابراین، تنظیم نسبت مناسبی از ریسک به مزیت و استفاده از مدیریت مشروعانه ریسک بسیار ضروری است.
معاملهگران باید به خاطر داشته باشند که وقتی بانکهای مرکزی در بازار فارکس مداخله میکنند، حرکات میتوانند بسیار ناپایدار باشند. لذا، تعیین نسبت مناسب بین ریسک و پاداش و استفاده از مدیریت دقیق ریسک ضروری است.
بانکهای مرکزی در بازار فارکس نقشی را ایفا میکنند که زمانی اقدام به مداخله میکنند که جهت جاری بازار به سمتی عکس از جهتی است که بانک مرکزی میخواهد نرخ تعویض باشد. بنابراین، معامله در اطراف مداخله بانک مرکزی شباهت زیادی با معامله برعکس دارد.
علاوه بر این، بازار فارکس به تداخل بانک مرکزی پیش بینی می کند که به این معنی است که نادر نیست در لحظات قبل از مداخله بانک مرکزی حرکاتی متناقض با روند بلند مدت را مشاهده کنید. از آنجا که هیچ تضمینی وجود ندارد که معامله گران قادر به پیدا کردن روند جدید قبل از قرار دادن معامله باشند.
بانک های مرکزی به طور کلی با یکدیگر موافقند که مداخله در بازار ارز ضروری است تا اقتصاد را تحریک کنند یا نرخ تبادل ارز خارجی مورد نظر را حفظ کنند.
بانک های مرکزی اغلب ارز خارجی را خریداری و ارز محلی را فروش می کنند اگر ارز محلی به یک سطح برسد که صادرات داخلی را برای کشورهای خارجی گران تر می کند. بنابراین، بانک های مرکزی با عمداً نرخ تبادل را تغییر می دهند تا به اقتصاد محلی سود برسانند.
در زیر مثالی از مداخله موفق بانک مرکزی در پاسخ به قوت یابی یپانی علیه دلار آمریکا آورده شده است. بانک ژاپن با این نظر بود که نرخ ارز نامطلوب است و به سرعت مداخله کرده و ارز یپانی را ارزش کاهش داده است که باعث افزایش نرخ زوج دلار آمریکا / یپانی شد.
مداخله در بازه زمانی نشان داده شده توسط دایره آبی صورت گرفت و تأثیر آن در زمان کوتاهی حس می شد.
اگرچه بسیاری از دخالتهای بانک مرکزی موفق هستند، اما در برخی موارد اتفاق میافتد که این موضوع درست نباشد. نمودار زیر نمونهای از دخالت بانک مرکزی در جفت ارزی دلار آمریکا/رئال برزیل را نشان میدهد.
در این نمودار دو شرایطی که بانک مرکزی در آنها برای متوقف کردن کاهش رئال برزیل دخالت کرده است، مشخص شده است. مشخص است که در هر دو حالت، موفقیت در تقویت سریع رئال در مقابل دلار آمریکا وجود ندارد زیرا قیمت دلار همچنان به بالاترین سطح خود ادامه میدهد.
نحوه کار مداخله ارزی چگونه است؟
بانکهای مرکزی انتخابی از انواع مداخلههای مختلف در اختیار دارند. این مداخلهها میتوانند مستقیم یا غیرمستقیم باشند.
مداخله مستقیم، همانطور که از نام آن پیداست، تأثیر فوری بر بازار فارکس دارد، در حالی که مداخله غیرمستقیم اهداف بانک مرکزی را از طریق روشهای کمتر تحت تأثیر قرار دادن به دست میآورد. در زیر، نمونههایی از مداخله مستقیم و غیرمستقیم آورده شده است:
انواع دخالت | مستقیم یا غیرمستقیم |
مداخله جاوبونینگ | غیرمستقیم |
مداخله عملیاتی | مستقیم |
مداخله هماهنگ | مستقیم و غیرمستقیم |
مداخله بدون تأثیر جانبی | مستقیم |
مداخله عملیاتی: بیشتر وقتی افراد از مداخله بانک مرکزی صحبت میکنند، منظورشان همین است.
در این نوع مداخله، بانک مرکزی ارز خارجی و ارز محلی را خرید و فروش میکند تا نرخ تبدیل را به سطح مورد نظر رانده کرده و بازار را تحرک دهد. طبقهبندی این معاملات ناشی از حجم بالای آنهاست که باعث جابجایی بازار میشود.
به عبارتی دیگر: معمولاً وقتی افراد از مداخله بانک مرکزی صحبت میکنند، منظور آنها مداخله عملیاتی است. در این نوع مداخله، بانک مرکزی ارزهای خارجی و محلی را خرید و فروش میکند تا نرخ تبدیل را به سطح مورد نظر خود موازات کند. حجم بزرگ این معاملات باعث تحرک بازار میشود.
جاوبونینگ: این یک مثال از دخالت غیرمستقیم در بازار ارز می باشد که در آن بانک مرکزی اعلام می کند که در صورت رسیدن ارز محلی به سطح غیرمطلوبی، ممکن است در بازار دخالت کند.
این روش، همانطور که از نامش پیداست، بیشتر درباره صحبت کردن است تا دخالت واقعی. با بانک مرکزی آماده به دخالت، معامله گران بر عهده می گیرند تا به طور مشترک ارز را به سطوح قابل قبول تر بازگردانند.
دخالت مشترک: این ترکیبی از تهدید و دخالت عملی است و در صورتی که بانکهای مرکزی مختلف نگرانیهایی مشابه درباره نرخ تبادل ارز بیان کنند، بسیار مؤثر است. اگر تعدادی از بانکهای مرکزی تلاشهای تهدیدی خود را افزایش دهند، احتمالاً یکی از آنها، واقعاً دخالت عملی را برای راندن نرخ تبادل ارز به سمت مورد نظر انجام میدهد.
مداخله بدون تأثیر جانبی: مداخله بدون تأثیر جانبی شامل دو اقدام از سوی بانک مرکزی است که هدف آن تحت تأثیر قرار دادن نرخ ارز است و در عین حال پایه پولی را بدون تغییر باقی میگذارد.
این شامل دو مرحله است: فروش یا خرید ارز خارجی و یک عملیات بازار باز (فروش یا خرید اوراق دولتی) با همان اندازه عملیات اول است.