ساعت کاری فارکس یکی از داغترین و پرتکرارترین سوالاتیه که توی کامنتها یا شبکه های اجتماعی بارها از من سوال شده حتی توسط دوستایی که چندین سال هست کار میکنن ولی فراموش میکنن مدام، چه تازهکار و چه باتجربه، همه باهاش درگیریم.
احتمالاً شما هم که الان اینجا هستید، توی گوگل دنبال جواب سوالهایی مثل “بالاخره بهترین ساعت کار فارکس به وقت تهران کی هست؟” یا “ساعت باز شدن بازار فارکس چه زمانیه و کی حجم معاملات خوبه؟” بودید. جواب سریع و دمدستی اینه که بله، بازار ۵ روز هفته تقریباً ۲۴ ساعته بازه، اما این فقط نوک کوه یخه! حقیقت اینه که دونستن صرفِ باز بودن بازار، کمکی به سود کردن شما نمیکنه.
اصل ماجرا مربوط به درکِ درست و صحیح از جزئیات ساعت کاری فارکس میشه، شناخت دقیق سشن های فارکس (مثل لندن، نیویورک، توکیو)، فهمیدن زمان اوج نوسانات و حجم معاملات، و مهمتر از همه، هماهنگ کردن این تایم سشن های فارکس با استراتژی معاملاتی و سبک زندگی خودمونه.
فکر نکنید با یه نگاه سرسری به یه جدول زمانی کار تمومه! اگه واقعاً میخواید مثل حرفهایها زمان رو مدیریت کنید و ازش به نفع معاملاتتون استفاده کنید، باید خیلی عمیقتر بشید. پس به یک آموزش جامع فارکس نیاز دارید که مبحث ساعت کاری فارکس و سشن های فارکس رو بهتون کامل یاد بده.
من به عنوان کسی که تجربه بیشتر از ده سال توی این بازار دارم، میخوام یک بار برای همیشه، تمام زیر و بم زمانبندی در فارکس رو براتون روشن کنم و بهتون بگم چطور بهترین زمان رو برای خودتون پیدا کنید. پس اگه دنبال جواب کامل و کاربردی هستید، حتماً تا انتهای این مطلب با من همراه باشید؛ قول میدم ارزشش رو داشته باشه!
توی این مقاله قراره در مورد این موضوعات صحبت کنیم:
بخشهای اصلی این مقاله |
چرا درک ساعت کاری فارکس برای هر تریدری واجبه؟ |
آشنایی با بازیگران اصلی: سشن های فارکس کدامند؟ |
ساعت باز شدن بازار فارکس: نقطه شروع کجاست؟ |
جدول دقیق ساعت کار فارکس به وقت تهران (تابستان و زمستان) |
تغییر ساعت تابستانی (DST) و تاثیرش روی تایم سشن های فارکس |
همپوشانی سشنها: زمان طلایی شکار فرصتها! |
کدام سشن های فارکس بیشترین نوسان را دارند؟ |
بهترین و بدترین زمان معامله در طول ساعت کاری فارکس |
ساعت کاری فارکس و ارتباطش با استراتژی معاملاتی شما |
زمانهای پرریسک در بازار: کی باید بیشتر احتیاط کنیم؟ |
چطور بهترین ساعت کار فارکس را برای خودمان پیدا کنیم؟ |
سوالی داری از من بپرس
سوال خودت رو بپرس توی ویدئو در بخش از من بپرس جوابش رو بگیر
چرا درک ساعت کاری فارکس برای هر تریدری واجبه؟
شاید بپرسید اصلاً چرا اینقدر روی ساعت کاری فارکس تاکید میکنم؟ مگه بازار ۲۴ ساعته نیست؟ خب آره، بازار از نظر فنی از اواخر روز یکشنبه تا اواخر روز جمعه به وقت ما بازه، اما این به معنی این نیست که توی تمام این ساعات، شرایط برای معامله یکسانه. این بزرگترین اشتباهیه که یک تریدر تازهکار میتونه بکنه.
ببینید، بازار فارکس مثل یک شهر بزرگه که هیچوقت کامل نمیخوابه، اما محلههای مختلفش توی ساعات مختلفی شلوغ میشن. وقتی بانکهای بزرگ لندن و نیویورک باز هستن و معاملهگرهای بزرگ دارن حجمهای سنگین جابجا میکنن، بازار پر از جنب و جوش، نقدینگی و فرصته. اما وقتی نصف شب به وقت ماست و فقط بازارهای آسیایی یا اقیانوسیه باز هستن، ممکنه بازار خیلی آروم و کمنوسان باشه، اسپردها (اختلاف قیمت خرید و فروش) بیشتر بشن و پیدا کردن یک موقعیت خوب سختتر باشه.
درک ساعت کاری فارکس به شما کمک میکنه:
- بهترین زمان برای معامله رو پیدا کنید: زمانهایی که نقدینگی و حجم معاملات بالاست، معمولاً بهترین فرصتها با کمترین هزینه (اسپرد پایینتر) پیدا میشن.
- از زمانهای کمنوسان یا پرریسک دوری کنید: زمانهایی هست که بازار خیلی آرومه و گیر کردن توی معامله فایدهای نداره، یا برعکس، زمانهایی مثل انتشار اخبار مهم هست که نوسانات خیلی شدید و غیرقابل پیشبینی میشن و ریسک معامله بالا میره.
- استراتژی مناسب رو انتخاب کنید: استراتژی اسکالپینگ توی یک بازار کمنوسان جواب نمیده، همونطور که یک استراتژی روند بلندمدت شاید توی شلوغی همپوشانی لندن و نیویورک مدام استاپ بخوره. زمانبندی مناسب با استراتژی شما باید هماهنگ باشه.
- برنامه معاملاتی منظم داشته باشید: معاملهگری یک شغله، نه تفریح! وقتی بدونید چه ساعتهایی برای شما و استراتژیتون مناسبتره، میتونید یک برنامه کاری منظم برای خودتون بچینید و با دیسیپلین بیشتری کار کنید. من همیشه به شاگردام میگم، موفقیت توی فارکس بدون نظم و برنامه ممکن نیست.
پس اگه میخواید توی این بازار موفق باشید، اولین قدم اینه که ساعتتون رو با نبض بازار تنظیم کنید و بفهمید کی و کجا باید دنبال فرصت بگردید. ندونستن ساعت کاری فارکس مثل اینه که بخواید توی یک شهر شلوغ بدون نقشه رانندگی کنید؛ شاید شانسی به مقصد برسید، اما احتمال گم شدن و دردسر خیلی بیشتره!
آشنایی با بازیگران اصلی: سشن های فارکس کدامند؟
خب، حالا که فهمیدیم چرا زمانبندی مهمه، بیاید با بازیگران اصلی این صحنه ۲۴ ساعته آشنا بشیم: سشن های فارکس. وقتی میگیم بازار ۲۴ ساعته فعاله، منظورمون اینه که به خاطر اختلاف ساعت بین مراکز مالی بزرگ دنیا، همیشه یک یا چند بازار مهم باز هستن و معاملات دارن انجام میشن. این دورههای فعالیت بازارهای مختلف رو «سشن معاملاتی» میگیم.
به طور کلی، چهار تا سشن اصلی داریم که به ترتیب باز شدن نام میبرم:
- سشن سیدنی (استرالیا): این سشن معمولاً اولین بازاریه که در شروع هفته کاری (صبح دوشنبه به وقت محلی) فعالیتش رو آغاز میکنه. البته جالبه بدونید که از نظر فنی، اول بازارهای نیوزلند (ولینگتون و اوکلند) باز میشن، اما به طور سنتی کل این منطقه زمانی رو به اسم سشن سیدنی میشناسن. این سشن معمولاً آرومترین سشنه، اما برای معامله روی دلار استرالیا (AUD) و دلار نیوزلند (NZD) مهمه.
- سشن توکیو (ژاپن): چند ساعت بعد از سیدنی، بازار توکیو به عنوان بزرگترین مرکز مالی آسیا وارد بازی میشه. حجم معاملات توی این سشن بیشتر از سیدنیه و تمرکز اصلی روی ین ژاپن (JPY) و ارزهای مرتبط با اقتصادهای آسیاییه.
- سشن لندن (انگلستان): این سشن یکی از غولهای بازاره! لندن قلب تپنده بازارهای مالی اروپاست و بیشترین حجم معاملات فارکس توی این سشن انجام میشه. وقتی لندن باز میشه، نقدینگی و نوسانات به شدت افزایش پیدا میکنه و ارزهای اروپایی مثل یورو (EUR) و پوند انگلیس (GBP) خیلی فعال میشن.
- سشن نیویورک (آمریکا): آخرین سشن اصلی که باز میشه و تا پایان روز معاملاتی جمعه فعاله، سشن نیویورکه. آمریکا بزرگترین اقتصاد دنیاست و دلار آمریکا (USD) یک پای ثابت اکثر معاملات فارکسه. به همین خاطر، این سشن هم فوقالعاده مهمه و حجم معاملات و نوسانات بالایی داره، بهخصوص زمانی که با سشن لندن همپوشانی داره.
علاوه بر این چهار سشن اصلی، گاهی از سیستم سشن ۳ تایی هم صحبت میشه که به سه دوره اصلی فعالیت بر اساس قارهها اشاره داره: سشن آسیا (عمدتاً توکیو)، سشن اروپا (عمدتاً لندن، البته بازارهای دیگه مثل فرانکفورت و پاریس هم فعالن) و سشن آمریکای شمالی (عمدتاً نیویورک). در عمل، این همون سشنهای اصلی هستن که با یک دید کلیتر بهشون نگاه میکنیم.
نکته مهم اینه که این سشن های فارکس پشت سر هم باز میشن و اغلب با هم همپوشانی دارن. یعنی قبل از اینکه یک سشن کاملاً بسته بشه، سشن بعدی شروع به کار میکنه. همین همپوشانیها هستن که داغترین و پرحجمترین ساعات معاملاتی رو میسازن که بعداً مفصل در موردش صحبت میکنیم.
ساعت باز شدن بازار فارکس: نقطه شروع کجاست؟
یکی از سوالات پرتکرار اینه که دقیقاً ساعت باز شدن بازار فارکس کی هست؟ همونطور که اشاره کردم، به خاطر ماهیت غیرمتمرکز و جهانی فارکس، یک نقطه شروع و پایان رسمی و واحد مثل بورس تهران وجود نداره. اما به طور قراردادی، شروع هفته معاملاتی فارکس با باز شدن بازارهای مالی در منطقه اقیانوسیه (نیوزلند و استرالیا) در صبح روز دوشنبه به وقت محلی اونها در نظر گرفته میشه.
این زمان، برای ما در ایران، معمولاً بامداد روز دوشنبه (حدود ساعت ۰۰:۳۰ یا ۰۱:۳۰ بسته به فصل و تغییرات ساعت جهانی) هست. پس اولین جرقههای معاملات هفتگی از اونجا زده میشه. از این لحظه به بعد، بازار به طور پیوسته و بدون توقف به کارش ادامه میده تا زمانی که آخرین مرکز مالی مهم یعنی نیویورک، در پایان روز کاری جمعه به وقت محلی خودش، تعطیل بشه.
ساعت بسته شدن بازار فارکس به وقت ایران هم معمولاً بامداد روز شنبه (باز هم حدود ساعت ۰۰:۳۰ یا ۰۱:۳۰ بسته به فصل) اتفاق میفته. یعنی عملاً ۵ روز کامل در هفته، ۲۴ ساعته، شما میتونید توی این بازار فعالیت کنید. البته یادتون باشه که دو روز تعطیلی رسمی جهانی هم داریم که کل بازار فارکس تقریباً تعطیله: روز کریسمس (۲۵ دسامبر) و روز سال نو میلادی (اول ژانویه).
بین باز شدن در بامداد دوشنبه و بسته شدن در بامداد شنبه، یک دوره رکود نسبی هم داریم. این دوره معمولاً اواخر شب جمعه به وقت ما (حدوداً بین ۱۰:۳۰ شب تا ۱:۳۰ بامداد) اتفاق میفته که مصادف با پایان کار معاملهگرهای آمریکایی و قبل از شروع جدی فعالیت معاملهگرهای آسیایی و اقیانوسیه برای هفته جدیده. توی این ساعات، نقدینگی خیلی کم میشه و بهتره از معامله پرهیز کرد.
جدول دقیق ساعت کار فارکس به وقت تهران (تابستان و زمستان)
خب، میرسیم به بخش مهم ماجرا برای ما ایرانیها: دونستن ساعت کار فارکس به وقت تهران. از اونجایی که ایران دیگه از سال ۱۴۰۲ ساعت تابستانی نداره، اما کشورهای مهمی مثل آمریکا، انگلیس و استرالیا هنوز ساعتهاشون رو در بهار و پاییز تغییر میدن، محاسبه دقیق تایم سشن های فارکس به وقت ما یکم قلق داره. باید حواسمون باشه که این تغییرات ساعت جهانی (معروف به DST یا Daylight Saving Time) باعث میشه زمان شروع و پایان سشنها به وقت تهران، توی نیمه اول و دوم سال میلادی، یک ساعت با هم فرق کنه.
برای اینکه کارتون راحت بشه، جدولهای زیر رو براتون آماده کردم که ساعت سشن های فارکس رو هم به وقت محلی خودشون و هم به وقت تهران، در دو دوره زمانی (با در نظر گرفتن تغییرات ساعت جهانی) نشون میده. فقط حواستون باشه که تاریخ دقیق شروع و پایان DST توی کشورهای مختلف ممکنه چند روزی با اول بهار و پاییز ما فرق کنه، پس توی اون بازههای زمانی انتقالی، حتماً ساعت بروکرتون رو چک کنید.
جدول زمانی بازار جهانی فارکس در بهار و تابستان (تقریبی، با فرض اعمال DST در مناطق مربوطه)
نکات مهم جدول تابستان:
- ساعت باز شدن بازار فارکس به وقت ایران (شروع سشن سیدنی): حدود ۰۰:۳۰ بامداد دوشنبه
- ساعت بسته شدن بازار فارکس به وقت ایران (پایان سشن نیویورک): حدود ۰۰:۳۰ بامداد شنبه
- سشن لندن به وقت ایران: حدود ۱۰:۳۰ صبح تا ۱۹:۳۰ شب
- سشن نیویورک به وقت ایران: حدود ۱۵:۳۰ بعد از ظهر تا ۰۰:۳۰ بامداد
- همپوشانی مهم لندن و نیویورک: حدود ۱۵:۳۰ تا ۱۹:۳۰ به وقت ایران
جدول زمانی بازار جهانی فارکس در پاییز و زمستان (تقریبی، با فرض بازگشت به ساعت استاندارد)
نکات مهم جدول زمستان:
- ساعت باز شدن بازار فارکس به وقت ایران (شروع سشن سیدنی): حدود ۰۱:۳۰ بامداد دوشنبه (یا گاهی ۲۳:۳۰ یکشنبه شب، بسته به بروکر و نحوه محاسبه DST استرالیا)
- ساعت بسته شدن بازار فارکس به وقت ایران (پایان سشن نیویورک): حدود ۰۱:۳۰ بامداد شنبه
- سشن لندن به وقت ایران: حدود ۱۱:۳۰ صبح تا ۲۰:۳۰ شب
- سشن نیویورک به وقت ایران: حدود ۱۶:۳۰ بعد از ظهر تا ۰۱:۳۰ بامداد
- همپوشانی مهم لندن و نیویورک: حدود ۱۶:۳۰ تا ۲۰:۳۰ به وقت ایران
توصیه مهم من به شما: همیشه ساعت سرور بروکرتون رو مبنا قرار بدید. اکثر بروکرها ساعت سرورشون رو توی پلتفرم متاتریدر یا سایتشون اعلام میکنن. این ساعت معمولاً بر اساس زمان اروپای شرقی (EET) یا گرینویچ (GMT/UTC) تنظیم میشه. شما باید اختلاف ساعت سرور بروکرتون با تهران رو محاسبه کنید تا زمان دقیق کندلها و شروع/پایان سشنها رو توی پلتفرم خودتون بدونید. این اختلاف ساعت هم ممکنه توی نیمه اول و دوم سال به خاطر DST تغییر کنه. پس حتماً این مورد رو چک کنید، مخصوصاً اگه بروکرتون آلپاری یا امثال اونه که ساعت سرورشون با تهران فرق داره.
تغییر ساعت تابستانی (DST) و تاثیرش روی تایم سشن های فارکس
همونطور که توی بخش قبل دیدید، این تغییر ساعت تابستانی یا DST (Daylight Saving Time) یکم محاسبات تایم سشن های فارکس رو پیچیده میکنه. بذارید یکم بیشتر بازش کنم که دقیقاً متوجه بشید قضیه چیه و چرا مهمه.
ما توی ایران دیگه ساعتهامون رو جلو و عقب نمیکشیم، اما خیلی از کشورهای دیگه، بهخصوص توی اروپا و آمریکای شمالی، این کار رو میکنن. معمولاً اوایل بهار ساعتهاشون رو یک ساعت میکشن جلو و اوایل پاییز برمیگردونن سر جاش. هدفشون اینه که از روشنایی روز بیشتر استفاده کنن.
مشکل کجاست؟ چندتا مشکل وجود داره:
- تاریخهای متفاوت: همه کشورها دقیقاً توی یک روز خاص این تغییر رو انجام نمیدن. مثلاً آمریکا و اروپا ممکنه یکی دو هفته با هم تفاوت داشته باشن.
- کشورهای بدون DST: بعضی کشورها مثل ژاپن اصلاً DST ندارن و ساعتشون در طول سال ثابته.
- نیمکره جنوبی: کشورهایی مثل استرالیا که توی نیمکره جنوبی هستن، فصولشون برعکس ماست. یعنی وقتی ما بهار رو شروع میکنیم، اونها پاییز رو شروع میکنن. در نتیجه، تغییرات DST اونها هم معمولاً در جهت عکس نیمکره شمالیه. این باعث میشه اختلاف ساعت بین مثلاً سیدنی و نیویورک توی دورههایی از سال ۲ ساعت تغییر کنه!
این تغییرات باعث میشه که ساعت سشن های فارکس به وقت تهران (که ثابته) در طول سال یک ساعت جابجا بشه. برای مثال، دیدیم که سشن لندن توی تابستون حدود ۱۰:۳۰ صبح ما شروع میشه، اما توی زمستون حدود ۱۱:۳۰. همینطور برای سشن نیویورک و بقیه. پس اگه به این تغییرات توجه نکنید، ممکنه بهترین ساعات معاملاتی رو از دست بدید یا توی زمانهای نامناسب وارد معامله بشید.
راه حل چیه؟ بهترین کار اینه که همیشه حواستون به تقویم تغییرات DST جهانی باشه (معمولاً حول و حوش ماههای مارس، آوریل، اکتبر و نوامبر اتفاق میفتن) و مهمتر از اون، ساعت سرور بروکرتون رو چک کنید. خیلی از بروکرهای معتبر، قبل از اعمال تغییرات DST، به مشتریهاشون اطلاعرسانی میکنن. استفاده از سایتهای معتبری مثل Forex Factory یا ابزارهایی مثل market24hclock.com هم میتونه بهتون کمک کنه که همیشه از زمان دقیق سشنها مطلع باشید.
همپوشانی سشنها: زمان طلایی شکار فرصتها!
حالا که با تکتک سشن های فارکس و زمانبندیشون آشنا شدیم، میرسیم به یکی از جذابترین بخشهای ماجرا: همپوشانی سشنها (Session Overlaps). همپوشانی یعنی زمانی که دو تا سشن معاملاتی اصلی همزمان با هم فعال هستن.
چرا این زمانها اینقدر مهمن؟ چون وقتی دو تا مرکز مالی بزرگ همزمان بازن، اتفاقات زیر میفته:
- حجم معاملات به اوج میرسه: معاملهگرهای بیشتری از مناطق مختلف دارن همزمان خرید و فروش میکنن.
- نقدینگی بازار زیاد میشه: به راحتی میتونید حجمهای بزرگتر رو با قیمتهای بهتر وارد یا خارج کنید.
- اسپردها معمولاً کمتر میشن: به خاطر رقابت بیشتر بین قیمتدهندهها (بانکها و بروکرها).
- نوسانات بازار بیشتر میشه: این یعنی فرصتهای معاملاتی بیشتری برای کسب سود (البته اگه درست تحلیل کنید!).
مهمترین همپوشانیها که باید حتماً بشناسیدشون اینها هستن:
- همپوشانی لندن و نیویورک: این، پادشاه همپوشانیهاست! تقریباً بین ساعت ۱۶:۳۰ تا ۲۰:۳۰ به وقت تهران (در زمستان، و کمی زودتر در تابستان: ۱۵:۳۰ تا ۱۹:۳۰)، هر دو غول بازار یعنی لندن و نیویورک فعالن. این بازه زمانی معمولاً شلوغترین، پرنقدینگیترین و پرنوسانترین ساعات کل هفته معاملاتی فارکسه. اکثر جفتارزهای اصلی (Major Pairs) مثل EUR/USD، GBP/USD، USD/CHF و USD/CAD توی این ساعات حرکات خوبی دارن. به نظر من، اگه دنبال فرصتهای معاملاتی واضح با اسپرد کم هستید، این بهترین تایم برای شماست.
- همپوشانی توکیو و لندن: این همپوشانی کوتاهتره و معمولاً صبحها به وقت ما اتفاق میفته (حدوداً بین ۱۰:۳۰/۱۱:۳۰ تا ۱۲:۳۰). نقدینگی و نوساناتش به اندازه لندن/نیویورک نیست، اما برای جفتارزهای مرتبط با ین (مثل USD/JPY و EUR/JPY) و گاهی یورو و پوند میتونه مهم باشه.
- همپوشانی سیدنی و توکیو: این همپوشانی اول صبح به وقت ما (حدود ۰۳:۳۰ تا ۰۹:۳۰/۱۰:۳۰) رخ میده. بازار معمولاً آرومتره، اما برای معاملهگرهای جفتارزهای اقیانوسیه (AUD/USD, NZD/USD) و ین، میتونه زمان مناسبی باشه.
پس یادتون باشه، درک تایم سشن های فارکس و بهخصوص زمان همپوشانیها، کلید ورود به بازار در زمان اوج فعالیت و استفاده از بهترین فرصتهاست.
کدام سشن های فارکس بیشترین نوسان را دارند؟
یک سوال مهم دیگه اینه که توی کدوم یک از سشن های فارکس، بازار بیشترین بالا و پایین یا به قول خودمون نوسان رو داره؟ نوسان بیشتر یعنی پتانسیل سود (و البته ضرر!) بیشتر در مدت زمان کوتاهتر. برای همین، خیلی از معاملهگرها، بهخصوص اونهایی که کوتاهمدتی کار میکنن، دنبال زمانهای پرنوسان هستن.
بر اساس دادههای تاریخی و تجربه، میتونیم یک رتبهبندی کلی برای نوسانات سشنها داشته باشیم:
- سشن لندن: معمولاً به عنوان پرنوسانترین سشن شناخته میشه. دلیلش هم مشخصه؛ لندن بزرگترین مرکز مالی فارکسه و حجم عظیمی از معاملات توی این ساعات انجام میشه. اکثر روندهای اصلی روزانه توی همین سشن شروع میشن.
- سشن نیویورک: رتبه دوم از نظر نوسان رو داره. بهخصوص در زمان همپوشانی با لندن (چند ساعت اول سشن نیویورک)، نوسانات به اوج خودش میرسه. بعد از بسته شدن لندن، معمولاً کمی از شدت نوسانات کاسته میشه، اما همچنان به خاطر اهمیت دلار آمریکا، بازار فعاله.
- سشن توکیو: نوسانات کمتری نسبت به لندن و نیویورک داره، اما از سشن سیدنی فعالتره. حرکات اصلی معمولاً اوایل سشن یا زمان انتشار اخبار اقتصادی مهم ژاپن اتفاق میفته.
- سشن سیدنی: به طور کلی کمنوسانترین سشنه، مگه اینکه خبر اقتصادی مهمی از استرالیا یا نیوزلند منتشر بشه.
برای اینکه یک دید بهتری پیدا کنید، به جدولهای تصویری زیر که میانگین حرکت قیمت (بر حسب پیپ – Pip) رو برای جفتارزهای مختلف توی سشنهای مختلف نشون میده، دقت کنید. میبینید که چطور توی سشن لندن (و همپوشانیاش با نیویورک)، میانگین حرکت اکثر جفتارزها بیشتره.
همچنین مهمه که بدونید نوسان فقط به سشن بستگی نداره، بلکه به جفتارزی که معامله میکنید هم مرتبطه. بعضی جفتارزها ذاتاً پرنوسانتر از بقیه هستن. مثلاً جفتارزهای کراس (Cross Pairs) مثل GBP/JPY معمولاً نوسانات بیشتری نسبت به جفتارزهای اصلی مثل EUR/USD دارن. تصویر زیر این تفاوت رو به خوبی نشون میده:
پس برای پیدا کردن بهترین زمان معامله، باید هم به ساعت سشن های فارکس و هم به خصوصیات جفتارز مورد نظرتون توجه کنید.
بهترین و بدترین زمان معامله در طول ساعت کاری فارکس
با توجه به چیزهایی که تا الان گفتیم، حالا میتونیم یک جمعبندی داشته باشیم که چه زمانهایی در طول ساعت کاری فارکس برای معامله بهترن و کی باید بیشتر مراقب باشیم یا اصلاً از معامله دوری کنیم.
بهترین و بدترین زمان معامله بر اساس سشن های فارکس:
- همپوشانی لندن و نیویورک (حدود ۱۶:۳۰ تا ۲۰:۳۰ به وقت تهران در زمستان / ۱۵:۳۰ تا ۱۹:۳۰ در تابستان): این بدون شک بهترین زمان برای اکثر معاملهگرهاست. نقدینگی بالا، اسپرد کم، نوسان زیاد و فرصتهای معاملاتی فراوان روی جفتارزهای اصلی.
- سشن لندن (قبل از همپوشانی، حدود ۱۱:۳۰ تا ۱۶:۳۰ به وقت تهران در زمستان / ۱۰:۳۰ تا ۱۵:۳۰ در تابستان): همچنان یکی از فعالترین و پرنوسانترین زمانهاست، بهخصوص برای ارزهای اروپایی.
- همپوشانی سیدنی و توکیو (حدود ۰۳:۳۰ تا ۰۹:۳۰/۱۰:۳۰ به وقت تهران): برای معاملهگرهای جفتارزهای AUD, NZD و JPY میتونه زمان مناسبی باشه، هرچند نوسانات معمولاً ملایمتره.
بدترین زمانها یا زمانهای پرریسکتر برای معامله:
- اواخر سشن نیویورک (اواخر شب جمعه به وقت تهران، مثلاً بعد از ساعت ۲۲:۳۰): خیلی از معاملهگرهای بزرگ پوزیشنهاشون رو برای آخر هفته میبندن، نقدینگی به شدت افت میکنه، اسپردها زیاد میشن و ممکنه حرکات قیمتی نامنظم و گپهای قیمتی در بازگشایی دوشنبه رخ بده. من خودم به شخصه ترجیح میدم قبل از این ساعات، معاملات بازم رو مدیریت کنم و پوزیشن جدیدی باز نکنم.
- اوایل سشن سیدنی (بامداد دوشنبه به وقت تهران، قبل از باز شدن توکیو، مثلاً بین ۰۰:۳۰ تا ۰۳:۳۰): شبیه اواخر جمعه، نقدینگی کمه و بازار هنوز جون نگرفته. ریسک اسپرد بالا و حرکات غیرمنتظره وجود داره.
- زمان انتشار اخبار اقتصادی خیلی مهم (مثل NFP آمریکا، تصمیمات نرخ بهره بانکهای مرکزی): در لحظه انتشار این اخبار، نوسانات میتونه وحشتناک باشه، اسپردها به شدت باز بشن و لغزش قیمت (Slippage) زیادی رخ بده. اگه استراتژی خاصی برای معامله روی اخبار ندارید، بهتره در این زمانها کنار بایستید یا با احتیاط خیلی زیاد و مدیریت ریسک قوی وارد بشید.
- تعطیلات رسمی بانکها در مراکز مالی اصلی (لندن، نیویورک، توکیو): وقتی یکی از این مراکز تعطیله، نقدینگی و حجم معاملات مربوط به اون منطقه کم میشه و ممکنه بازار کندتر یا نامنظمتر بشه.
- ساعات خیلی کمنوسان: گاهی اوقات، حتی وسط روز، بازار ممکنه وارد یک دوره رنج و کمتحرک بشه. تلاش برای معامله توی این شرایط میتونه خستهکننده و کمبازده باشه.
البته اینها قوانین کلی هستن. بعضی استراتژیها ممکنه دقیقاً توی زمانهای کمنوسان (مثل استراتژیهای Range Trading) یا زمان انتشار اخبار (News Trading) بهتر جواب بدن. اما برای اکثر معاملهگرها، بهخصوص اونهایی که بر اساس تحلیل تکنیکال روندها کار میکنن، تمرکز روی زمانهای پرنقدینگی و پرحجم منطقیتره.
ساعت کاری فارکس و ارتباطش با استراتژی معاملاتی شما
یکی از نکات خیلی مهمی که توی مقاله قبلی (از سایت خودمون) بهش اشاره کردیم و اینجا هم باید روش تاکید کنم، ارتباط مستقیم بین ساعت کاری فارکس که انتخاب میکنید و استراتژی معاملاتی شماست. این دو تا باید مثل تار و پود به هم بافته بشن تا یک پلن معاملاتی موفق داشته باشید. نمیتونید هر ساعتی دلتون خواست بیدار شید و با هر استراتژیای که دوست دارید معامله کنید و انتظار نتیجه عالی داشته باشید!
بذارید با چند تا مثال توضیح بدم:
- اگه اسکالپر هستید: شما دنبال حرکات کوچیک اما سریع قیمت هستید و در طول روز معاملات زیادی باز و بسته میکنید. استراتژی شما به نقدینگی بالا و اسپرد پایین نیاز داره تا هزینههاتون کم بشه و بتونید سودهای کوچیکتون رو جمع کنید. پس بهترین تایم سشن های فارکس برای شما، اوج شلوغی بازار، یعنی همپوشانی لندن و نیویورکه. تلاش برای اسکالپ توی سشن آروم سیدنی یا اواخر شب جمعه، احتمالاً فقط باعث کلافگی و ضرر میشه.
- اگه تریدر روزانه (Day Trader) هستید: شما معمولاً همون روز معامله رو باز میکنید و میبندید و دنبال حرکات بزرگتر روزانه هستید. سشن لندن و کل سشن نیویورک (بهخصوص زمان همپوشانی) میتونه برای شما مناسب باشه، چون روندهای اصلی روزانه معمولاً توی این ساعات شکل میگیرن.
- اگه سوئینگ تریدر (Swing Trader) هستید: شما معاملاتتون رو چند روز تا چند هفته باز نگه میدارید و دنبال روندهای میانمدت هستید. شاید برای شما زمان دقیق ورود به معامله به اندازه یک اسکالپر حیاتی نباشه، اما همچنان بهتره توی زمانهایی که بازار جهت واضحتری داره (مثلاً اواسط هفته) و نقدینگی مناسبی وجود داره وارد بشید تا قیمت بهتری بگیرید. شما کمتر نیاز دارید که دائماً پای چارت باشید.
- اگه پوزیشن تریدر (Position Trader) هستید: شما دید بلندمدت دارید و معاملاتتون ممکنه ماهها باز بمونه. عوامل فاندامنتال برای شما اهمیت بیشتری داره و نوسانات روزانه کمتر براتون مهمه. شاید فقط نیاز داشته باشید آخر هر روز یا هفته نگاهی به نمودار بندازید. زمانبندی دقیق سشنها برای شما کمترین اهمیت رو داره، اما همچنان باید از شرایط کلی بازار و ریسکهای مرتبط با آخر هفته یا تعطیلات آگاه باشید.
میبینید؟ اینکه چقدر زمان میتونید یا میخواید پای بازار باشید و چه نوع حرکاتی رو میخواید شکار کنید، مستقیماً روی بهترین ساعت کاری فارکس برای شما تاثیر میذاره. اگه شغل دیگهای دارید و فقط عصرها وقت دارید، احتمالاً استراتژیهای بلندمدتتر یا تمرکز روی سشن نیویورک براتون مناسبتره. اگه میتونید تمام روز وقت بذارید، شاید بتونید روی سشن لندن و همپوشانیاش با نیویورک تمرکز کنید.
نکته مهم اینه که باید با خودتون صادق باشید. تواناییها، شخصیت و میزان زمان آزادتون رو در نظر بگیرید و بعد ساعت کاری فارکس و استراتژیای رو انتخاب کنید که با هم همخونی داشته باشن. این بخشی از ساختن یک پلن معاملاتی شخصیه.
زمانهای پرریسک در بازار: کی باید بیشتر احتیاط کنیم؟
همونطور که گفتیم، بازار فارکس همیشه جای امن و آرومی نیست. زمانهایی وجود داره که ریسک معاملات به شدت بالا میره و اگه حواسمون نباشه، ممکنه حسابمون رو به خطر بندازیم. شناختن این زمانهای پرریسک، بخش مهمی از مدیریت ریسکه.
عوامل اصلی که باعث افزایش ریسک میشن اینها هستن:
- کاهش نقدینگی: وقتی حجم خریدارها و فروشندهها توی بازار کمه، پیدا کردن قیمت مناسب سختتر میشه، اسپردها باز میشن و احتمال لغزش قیمت (Slippage) موقع اجرای دستوراتتون بیشتر میشه.
- افزایش نوسانات شدید (Volatility): نوسان لزوماً بد نیست، اما وقتی خیلی شدید و غیرقابل پیشبینی باشه (مثلاً موقع اخبار)، تحلیل تکنیکال ممکنه کارایی خودش رو از دست بده و استاپلاسها به راحتی زده بشن.
- افزایش اسپرد: اختلاف بین قیمت خرید و فروش بیشتر میشه و هزینه معاملاتتون بالا میره.
- لغزش قیمت (Slippage): قیمتی که دستور شما (مثلاً حد ضرر) در اون اجرا میشه، با قیمتی که شما تعیین کرده بودید تفاوت پیدا میکنه (معمولاً به ضرر شما).
- ریکوت (Re-quote): بروکر به خاطر سرعت بالای تغییرات قیمت، نمیتونه دستور شما رو در قیمت درخواستی اجرا کنه و یک قیمت جدید به شما پیشنهاد میده که ممکنه نامطلوب باشه.
حالا چه زمانهایی این عوامل ریسک بیشتر خودشون رو نشون میدن؟
- اواخر جمعه و اوایل دوشنبه: همونطور که گفتیم، به خاطر کاهش شدید نقدینگی.
- تعطیلات بانکی: اگه بانکهای یک مرکز مالی مهم تعطیل باشن، نقدینگی اون منطقه کم میشه.
- زمان انتشار اخبار و دادههای اقتصادی مهم: مثل NFP، نرخ بهره، گزارشهای تورم، انتخابات، رویدادهای سیاسی و ژئوپلیتیکی غیرمنتظره. این زمانها پتانسیل حرکات انفجاری و غیرمنطقی رو دارن.
- بازگشایی بازار بعد از تعطیلات طولانی: ممکنه با گپهای قیمتی بزرگ همراه باشه.
توصیه من چیه؟ اکثر معاملهگرهای حرفهای، بهخصوص اونهایی که با تحلیل تکنیکال کار میکنن، ترجیح میدن توی این زمانهای پرریسک یا معامله نکنن، یا اگه معامله باز دارن، قبل از شروع این دورهها، ریسکشون رو مدیریت کنن (مثلاً حد ضرر رو جابجا کنن یا حجم معامله رو کم کنن). اگه استراتژی شما برای بازارهای آروم و با روند طراحی شده، ورود به معامله وسط طوفان خبری کار عاقلانهای نیست. البته معاملهگرهای خبری (News Traders) داستانشون فرق میکنه؛ اونها دقیقاً دنبال همین نوسانات شدید هستن، اما استراتژی و مدیریت ریسک خاص خودشون رو دارن.
چطور بهترین ساعت کار فارکس را برای خودمان پیدا کنیم؟
خب، با تمام این تفاسیر، حالا سوال اصلی اینه: چطور میتونیم بهترین ساعت کاری فارکس رو برای خودمون پیدا کنیم؟ جوابی که برای همه یکسان باشه وجود نداره، چون این موضوع کاملاً به شرایط و اهداف شما بستگی داره.
برای پیدا کردن بهترین زمان، این مراحل رو دنبال کنید:
- شرایط خودتون رو بشناسید: چقدر در طول روز یا هفته وقت آزاد دارید؟ آیا شغل دیگهای دارید؟ چه ساعاتی از شبانهروز تمرکز و انرژی بیشتری دارید؟ تحمل ریسکتون چقدره؟
- استراتژی معاملاتیتون رو مشخص کنید: آیا اسکالپر هستید، دی تریدر، سوئینگ تریدر یا پوزیشن تریدر؟ استراتژی شما به چه شرایط بازاری (نوسان بالا، روند قوی، بازار رنج) نیاز داره؟
- جفتارزهای مورد علاقهتون رو انتخاب کنید: روی کدوم جفتارزها میخواید تمرکز کنید؟ (مثلاً جفتارزهای اصلی، کراسها، اگزوتیکها).
- تحقیق کنید: با استفاده از اطلاعاتی که توی این مقاله و منابع دیگه پیدا میکنید، ببینید جفتارزهای انتخابی شما توی کدوم سشن های فارکس و چه ساعتهایی بیشترین نقدینگی و نوسان مناسب برای استراتژی شما رو دارن. (مثلاً اگه میخواید AUD/USD معامله کنید، همپوشانی سیدنی/توکیو و شاید سشن نیویورک رو باید زیر نظر بگیرید).
- زمانبندی ایدهآل رو با زمان آزاد خودتون تطبیق بدید: حالا ببینید بهترین ساعات معاملاتی که شناسایی کردید، با زمانهایی که شما میتونید پای بازار باشید همخونی داره یا نه.
- آزمایش و بهینهسازی کنید: یک برنامه معاملاتی بر اساس زمانبندی انتخابیتون بچینید و برای مدتی (مثلاً چند هفته یا یک ماه) توی حساب دمو یا با حجم کم توی حساب واقعی امتحانش کنید. نتایج رو بررسی کنید و ببینید آیا این زمانبندی برای شما کار میکنه یا نیاز به تغییر داره.
ممکنه لازم باشه کمی انعطاف به خرج بدید. شاید بهترین ساعت برای استراتژی شما، دقیقاً زمانی باشه که سر کار هستید. در این صورت، یا باید استراتژیتون رو کمی تغییر بدید که با ساعات آزاد شما سازگارتر باشه (مثلاً از اسکالپ به سوئینگ تریدینگ شیفت کنید)، یا جفتارزهایی رو انتخاب کنید که توی ساعات آزاد شما فعالتر هستن. یادتون باشه، بازار خودش رو با شما تطبیق نمیده، این شما هستید که باید خودتون رو با بازار هماهنگ کنید.
در نهایت، پیدا کردن بهترین ساعت کاری فارکس یک فرآیند شخصیه که نیاز به خودشناسی، تحقیق و تجربه داره. اما وقتی زمان مناسب خودتون رو پیدا کنید و با نظم بهش پایبند باشید، یک قدم بزرگ به سمت موفقیت پایدار در فارکس برداشتید.
جمعبندی: ساعت کاری فارکس، کلید ورود به دنیای حرفهایها
توی این مقاله سعی کردم به صورت جامع و کامل، هر چیزی که لازمه در مورد ساعت کاری فارکس، سشن های فارکس، ساعت باز شدن بازار فارکس و تایم سشن های فارکس بدونید رو براتون توضیح بدم. دیدیم که بازار فارکس اگرچه ۲۴ ساعتهست، اما نبضش توی ساعات مختلف، متفاوت میزنه.
فهمیدیم که شناخت سشنهای سیدنی، توکیو، لندن و نیویورک و بهخصوص زمان همپوشانی اونها (مخصوصاً لندن و نیویورک) چقدر برای پیدا کردن بهترین فرصتهای معاملاتی با نقدینگی بالا و اسپرد کم حیاتیه. همچنین یاد گرفتیم که چطور تغییرات ساعت تابستانی (DST) روی ساعت کار فارکس به وقت تهران تاثیر میذاره و چطور باید حواسمون بهش باشه.
مهمتر از همه، درک کردیم که انتخاب ساعت کاری فارکس یک تصمیم ساده و سلیقهای نیست، بلکه باید کاملاً با استراتژی معاملاتی، شخصیت، میزان تحمل ریسک و زمان آزاد ما هماهنگ باشه. معاملهگری در فارکس یک شغل جدیه و مثل هر شغل دیگهای نیاز به برنامه، نظم و انضباط داره و زمانبندی دقیق، بخش مهمی از این نظمه.
امیدوارم با استفاده از اطلاعات این مقاله، بتونید دید بهتری نسبت به زمانبندی بازار پیدا کنید و بهترین ساعت کاری فارکس رو برای خودتون انتخاب کنید تا بتونید هوشمندانهتر و موفقتر معامله کنید. یادتون باشه، حرفهایها همیشه میدونن کی باید وارد بازی بشن و کی باید کنار بایستن!
پر مخاطب ترین مقالات ماه 👇
بروکر آلپاری | بروکر ارانته |
بروکر لایت فارکس | بروکر آمارکتس |
بروکر کپیتال اکستند | بروکر فارکس |
آموزش فارکس | فارکس فکتوری |