روانشناسی معاملات فارکس اغلب نادیده گرفته میشود اما بخش حیاتی از مهارتهای یک تاجر حرفهای را تشکیل میدهد.این مقاله از آموزش فارکس راهنماییهای بسیاری برای موفقیت در معاملات برخوردار است که میتواند به شما کمک کند تا روانشناسی معاملات فارکس را بهبود بخشیده و از اشتباهات دیگران یاد بگیرید.
این نکات شامل چیستی روانشناسی معاملات فارکس، مبانی اصول اساسی روانشناسی معاملات فارکس، ابزارها و تکنیکهای روانشناسی معاملات فارکس، راهکارهای موثر چگونگی ورود به ذهنیت یک تاجر موفق و توانایی اجرای برنامههای معاملاتی متناسب با روانشناسی معاملات فارکس است.
روانشناسی معاملات فارکس چیست؟
رشته روانشناسی معاملات فارکس، مفهوم گستردهای است که همه احساسات و افکاری را که یک معاملهگر معمولی هنگام معامله با آن مواجه میشود، شامل میشود. برخی از این احساسات مفید هستند و باید بپذیریم، در حالی که احساسات دیگر مانند ترس، طمع، اضطراب و استرس باید مهار شوند.
روانشناسی معاملات فارکس بسیار پیچیده است و زمان میبرد تا به طور کامل آن را مسلط شویم. در واقع، بسیاری از معاملهگران بیشتر از جنبههای منفی روانشناسی معاملات فارکس تأثیر میپذیرند تا جنبههای مثبت رواشناسی معاملات فارکس.
این تأثیرات روانشناسی معاملات فارکس منفی میتوانند به شکل بستن زودهنگام معاملات زیانآور، هنگامی که ترس از زیان به اندازه کافی شدید میشود، یا به سادگی دو برابر کردن موقعیتهای زیانده وقتی ترس از دیدن زیان به طمع تبدیل میشود، ظاهر میشوند.
ترس از از دست دادن فرصت یا به عبارتی “FOMO” یکی از خطرناکترین احساسات موجود در بازارهای مالی است. وقوع افزایشهای پارابولی باعث تحریک تاجران میشود تا پس از رسیدن به بالقوه، وارد خرید شوند. این اقدام ممکن است منجر به استرس هیجانی بزرگ شود زمانی که بازار برعکس مسیر حرکت کرده و در جهت معکوس حرکت میکند.
به عبارت دیگر، وقتی که قیمت به شدت افزایش مییابد، ترس از از دست دادن فرصت باعث میشود تاجران به شکل ناشی از احساس فشار به خرید بیش از اندازه اقدام کنند، که این میتواند منجر به تصمیمهای نادرست و زیانبار شود.
آن دسته از معاملهگران که توانایی بهرهمندی از جنبههای مثبت روانشناسی معاملات فارکس را داشته و در عین حال جنبههای منفی روانشناسی معاملات فارکس را مدیریت کنند، بهترین تصمیمات را برای کنترل نوسانات بازارهای مالی اتخاذ میکنند و یک تاجر موفق میشوند.
مبانی روانشناسی معاملات فارکس
مدیریت احساسات
ترس، حرص، هیجان، اطمینان بیش از حد و عصبانیت همه احساسات معمولی هستند که معاملهگران در یک دوره زمانی هنگام فعالیت در بازارهای مالی با آنها روبرو می شوند و میتوانند به تصمیمات نادرست و انجام عملیات غیرمنطقی منجر شوند.
مدیریت احساسات یکی از مهارتهای کلیدی در روانشناسی معاملات فارکس و موفقیت تجارت است ومی تواند تفاوت بین رشد حساب ورودی و ورود به ورشکستگی را ایجاد کند. . تسلط بر این احساسات و استفاده از آنها به طور صحیح میتواند به تجارت با موفقیت کمک کند.
درک FOMO
معامله گران باید به محض ظهور FOMO را شناسایی و سرکوب کنند. در حالی که این آسان نیست، معامله گران باید به خاطر داشته باشند که همیشه تجارت دیگری وجود خواهد داشت و فقط باید با سرمایه ای معامله کنند که می توانند از دست بدهند.
اجتناب از اشتباهات معاملاتی
هر چند که همهٔ معاملهگران در تمام مراحل تجربه اشتباه میکنند، اما درک انتزاعی پشت این اشتباهات میتواند کمک کند تا موانع معاملاتی کاهش یابند. برخی از اشتباهات رایج در معاملات عبارتند از: معامله در چند بازار، اندازهگیری نامناسب معاملات، و استفاده از اهرم بیش از حد.
این اشتباهات میتوانند منجر به خسارات قابل توجهی شوند و برای بسیاری از معاملهگران یکی از دلایل شکست مالی باشند. برای جلوگیری از این اشتباهات، مهم است که معاملهگران از روشهای مدیریت ریسک متنوعی استفاده کنند.
از جمله تعیین حداقلی برای اندازه معاملات، استفاده از تحلیل ریسک و پاداش، و مانور دادن در مواجهه با شرایط بازار. همچنین، ایجاد یک طرح معاملاتی متناسب با ریسک و سود مورد انتظار از دیگر اقداماتی است که میتواند به مدیریت بهتر ریسک و از دست دادن از سرمایه کمک کند.
غلبه بر طمع
غرور یکی از شایعترین احساسات در میان معاملهگران است و بنابراین، به توجه ویژه نیاز دارد. وقتی غرور منطق را مغلوب میکند، معاملهگران معمولاً تمایل دارند معاملات زیانده را دوباره تکرار کنند یا از اهرم بیش از حد استفاده کنند تا خسارات قبلی را جبران کنند.
در حالی که به نظر میرسد که استفاده از اهرم بیش از حد یک راه حل آسان برای افزایش سرعت سودآوری باشد، اما در واقعیت، ممکن است باعث افزایش خطرات و خسارات بیشتر شود.
اگرچه این کار انجام آن آسانتر از گفته شدن است، اما برای معاملهگران حیاتی است که بفهمند چگونه غرور را در هنگام معامله کنترل کنند. برای مقابله با غرور، معاملهگران باید از استفاده از راهبردهای مانند تعیین محدودیتها در سرمایهگذاری و کنترل میزان اهرم استفاده کنند.
همچنین، آموزشهای مربوط به مدیریت ریسک و تحلیل معاملاتی میتواند به معاملهگران کمک کند تا با افکار و احساسات غروری خود مقابله کرده و رویکردهای متعادل تری در معاملات خود داشته باشند.
اهمیت معامله مداوم
معاملهگران جدید معمولاً تمایل دارند که در هر جایی که فرصتی پدیدار شود، به دنبال فرصت باشند و وارد معامله در بازارهای مختلف بشوند، با کم یا هیچ توجهی به تفاوتهای ذاتی در این بازارها. بدون یک استراتژی متفکرانه که بر روی چند بازار تمرکز دارد.
به عبارت دیگر، برای داشتن عملکرد پایدار در بازارهای مالی، مهم است که معاملهگران به دقت انتخاب کنند که کدام بازارها برای آنها مناسب است و سپس استراتژیهایی توسعه دهند که بر این بازارهای انتخاب شده تمرکز داشته باشند.
این نه تنها به معاملهگران کمک میکند تا از تفاوتهای بازارها آگاه شوند، بلکه امکان مدیریت بهتر ریسک و سود را فراهم میکند و در نتیجه به دستآوردن عملکرد مداوم کمک میکند.
«بر اساس استراتژی خود معامله کنید، نه احساساتتان.» – پیتر هنکس، تحلیلگر جوان
رد کردن شایعات معاملاتی
معمولاً در معاملات، افراد شایعاتی را میشنوند که ممکن است نادرست یا اغلب غلط باشند. از آنجا که به عنوان افراد، معمولاً تحت تأثیر آنچه که میشنویم قرار میگیریم و معاملهگری نیز متفاوت نیست باید نسبت به صحت یا غلط بودن آنها آگاهی داشته باشیم.
به عنوان مثال، یکی از این شایعات این است که برای موفقیت در معاملات، باید حساب بزرگی داشته باشید. اما واقعیت این است که اندازه حساب ممکن است موفقیت شما را تضمین نکند. همچنین، دیگر شایعات معاملهگران بر این است که برای سوددهی، باید در اکثر معاملات ببرید.
اما واقعیت این است که برای موفقیت در معاملات، نیازی به بردن اکثر معاملات نیست؛ بلکه مهمترین امر، مدیریت ریسک و استفاده از استراتژیهای معقولانه است.
بنابراین، از آنجا که اینگونه شایعات معاملاتی ممکن است افراد را از ورود به بازار متنفر کنند، مهم است که افراد به دنبال درک واقعیتهای معاملات باشند و از منابع معتبر برای دریافت اطلاعات صحیح استفاده کنند.
اجرای مدیریت ریسک
اهمیت مدیریت موثر ریسک نمیتواند نادیده گرفته شود. مزایای روانشناسی مدیریت ریسک بیپایان است. استفاده از اندازهگیری موقعیت میتواند به معاملهگران اطمینان بیشتری درباره مدیریت ریسک خود بخشیده و از احساسات منفی ناشی از معاملات متحرک بینیاز کند.
به عبارتی قادر بودن به تعریف هدف و توقف خسارت، به طور مشخص، به معاملهگران اجازه میدهد تا آرامشی عمیق به خود بدهند زیرا درک میکنند که چقدر علاقهمند به ریسک کردن در پی رسیدن به هدف هستند. جنبه دیگری از مدیریت ریسک شامل اندازهگیری موقعیت و مزایای روانشناسی معاملات فارکس آن است.
جیمز استنلی، استراتژیست ارز DFX: «یکی از سادهترین راهها برای کاهش تأثیر عاطفی معاملات، کاهش حجم معاملات است».
چگونه میتوان مانند یک معاملهگر موفق عمل کنیم؟
هر چند که نکات بسیار زیادی وجود دارد که به موفقیت معاملهگران حرفهای کمک میکنند، اما تعدادی رویکرد مشترک وجود دارند که معاملهگران در همه سطوح میتوانند به طور مداوم از آنها در چارچوب استراتژی خاص خود اجرا کنند.
۱) هر روز با نگرش مثبت به بازارها نگاه کنید.
این امر ممکن است بسیار بدیهی به نظر بیاید، اما در واقع، حفظ یک نگرش مثبت هنگام معامله در بازار فارکس مشکل است، بهویژه بعد از چندین معامله که با باخت روبرو شده است. نگرش مثبت باعث میشود ذهن شما از افکار منفی پاک شود که معمولاً مانع از انجام معاملات جدید میشوند.
۲) به خودتان اجازه اشتباه بدهید.
قبول کنید که ممکن است در معاملات اشتباه کنید و حتی ممکن است در بیشتر معاملات خود ببازید تا اینکه ببرید. این ممکن است به نظر بسیار موقعیت بدی تلقی شود، اما با انضباط و مدیریت محافظانه ریسک، همچنان امکان دارد میانگین بردها بیشتر از میانگین باختها شود، و در نهایت حساب معاملاتی را رشد دهید.
۳) صرفا به این دلیل که معامله کرده باشید،معامله نکنید.
شما تنها میتوانید آنچه بازار به شما ارائه میدهد را بپذیرید. در برخی روزها ممکن است پانزده معامله انجام دهید و در موارد دیگر ممکن است دو هفته ای یک معامله نداشته باشید.
همه چیز بستگی به اتفاقاتی که در بازار رخ میدهد و اینکه آیا راههای معاملاتی – که با استراتژی شما هماهنگ هستند – در بازار ظاهر میشوند یا نه، دارد. بنابراین به هیچ عنوان صرفا برای اینکه معامله کرده باشید معامله نکنید.
” گاهی اوقات کاری انجام ندادن بهترین معامله ای است که می توانید انجام دهید” – ایلیا اسپیواک، استراتژیست ارشد ارز
۴) ناامید نشوید.
این احساس ممکن است شبیه به نکته اولیه به نظر برسد اما در واقع با افکار ناامیدی در معاملات سر و کار دارد. بسیاری افراد معامله را به عنوان یک طرح سریع برای ثروتمند شدن میبینند این انتظار لذت فوری اغلب منجر به ناامیدی و بیصبری میشود.
در حالی که در حقیقت، معامله کردن به صورت موفقیت آمیز نیاز به یک برنامه بلند مدت دارد.به یاد داشته باشید که پایبندی به قوانین و مسیر تعیینشده را به عنوان یک برنامه بلند مدت برای موفقیت نظر بگیرید.
سخن پایانی
در نتیجه، موفقیت در معاملات فارکس به تنهایی از دانش فنی و تجربه معامله کردن بیشتر نیست. روانشناسی معاملات فارکس نقش بسیار مهمی در عملکرد معاملهگران دارد و مدیریت درست احساسات و روانشناسی میتواند تاثیر زیادی در موفقیت یا شکست آنها داشته باشد.
از طریق مطالعه و درک احساسات خود، قدرتمندترین ابزارها و تکنیکهای روانشناسی معاملات فارکس را میتوان به کار بست تا معاملهگران به سمت موفقیت حرکت کنند.
به عبارت دیگر، همهگیر شدن احساساتی مانند ترس، حسادت، و خودبزرگ بینی میتواند منجر به تصمیمات نادرست و اشتباهات معاملاتی شود. از سوی دیگر، روانشناسی مثبت، تعادل احساسی و تصمیمات بر اساس آنالیز منطقی میتواند راهگشای موفقیت در معاملات فارکس باشد.