انواع واگرایی و بسیاری مطالب دیگر که باید در خصوص واگرایی بدانید را در این مقاله باهم مرور خواهیم کرد. واگرایی که در اصطلاح انگلیسی با نام divergence شناخته میشود، یکی از سادهترین و پرکاربردترین راهکارهای پیشبینی حرکت قیمت است. استفاده از واگرایی میتواند بهتنهایی بهعنوان یک استراتژی مورد استفاده قرار بگیرد یا بهعنوان یک فیلتر برای استراتژیهای دیگر مورد استفاده قرار گیرد. هنگام معامله در فارکس، بسیاری از معاملهگران از اندیکاتورهای مختلف استفاده میکنند تا تأییدیه بیشتری برای سیگنالهای خود دریافت کنند.
اولین اندیکاتوری که یک معاملهگر باید از آن استفاده کند، خود قیمت است، زیرا عمل قیمت واضحترین تصویر را برای شما ارائه میدهد و به آنچه در بازار در هر زمان میگذرد نزدیکترین حالت شما را میدهد. با این اوصاف، مواقعی وجود دارد که باید تحلیل حرکت آینده قیمت را با اندیکاتورهای فنی سنتی ترکیب کنید. بهطور معمول، برای تصمیمگیری به دنبال سرنخهایی بین اندیکاتور و نوسانات قیمت میگردید. یکی از قویترین سیگنالهای معاملاتی که تجزیه و تحلیل نوسانات قیمت را با استفاده از اندیکاتورها ترکیب میکند، سیگنال واگرایی است و این چیزی است که در این درس قصد داریم به آن بپردازیم.
واگرایی چیست؟ ترجمه واژه انگلیسی Divergence (دیورژانس) است. تعریف آن در دیکشنری کمبریج بدین صورت است: «وضعیتی که در آن دو چیز متفاوت میشوند یا تفاوت بین آنها افزایش مییابد.» در زبان فارسی، Divergence بهصورت «واگرایی» ترجمه شده و در لغت به معنای «دوری» است و کاربرد آن در تحلیل تکنیکال دقیقا به همین مفهوم است! واگرایی زمانی رخ میدهد که نمودار قیمت در جهت نمودار اندیکاتور (یا هر داده دیگری!) حرکت نکند که باعث ایجاد تفاوت در جهت حرکتشان میشود.
بهعبارت دیگر تفاوت در جهت حرکت قیمت در چارت قیمتی و چارت اندیکاتور را واگرایی میگوییم، این تفاوت به معنی است که بازار قابلیت چرخش قیمت را داراست و هر لحظه این امکان وجود دارد که روند فعلی معکوس شود. در این مقاله با انواع واگرایی و روشهای تشخیص آن آشنا خواهید شد.
واگرایی چیست؟
انواع واگرایی بهصورت کلی ما چهار نوع واگرایی داریم که برای بیان انواع واگرایی این چهار نوع را بیان و توضیح خواهیم داد. تلاش میکنیم که توضیحات ما در خصوص انواع واگرایی در عین سادگی بسیار دقیق باشد تا پس از مطالعه این مقاله شما بهسادگی قادر باشید در چارتهای معاملاتی خودتان واگرایی را کشف کنید. ابتدا به تعریف متنی و ساده هرکدام میپردازیم تا در ادامه با تصویر بیشتر با هرکدام آشنا شوید.
واگرایی نزولی زمانی است که قیمت قلههای بالاتری را در نمودار ایجاد میکند، در حالی که اندیکاتور شما قلههای پایینتری به شما میدهد. پس از یک واگرایی نزولی، قیمت معمولاً یک حرکت نزولی سریع انجام میدهد. توجه داشته باشید که علیرغم نگرش صعودی قبلی در قیمت، این اتفاق میافتد. واگرایی صعودی کاملاً دارای ویژگیهای مشابه با واگرایی نزولی است، اما در جهت مخالف. زمانی که قیمت به پایینترین حد خود در نمودار میرسد، واگرایی صعودی داریم، در حالی که اندیکاتور شما کفهای بالاتر را به شما نشان میدهد.
پس از الگوی واگرایی صعودی، احتمالا شاهد افزایش سریع قیمت خواهیم بود. با این حال، نوع سومی از واگرایی وجود دارد که در گروه واگرایی منظم قرار نمیگیرد. این الگوی واگرایی پنهان است. زمانی که قیمت در نمودار پایینتر است، در حالی که اندیکاتور پایینتر را نشان میدهد، واگرایی صعودی پنهان داریم.
همانطور که احتمالاً حدس میزنید، این نوع واگرایی دارای ویژگی مشابهی با واگرایی صعودی پنهان است، اما در جهت مخالف. ما یک واگرایی نزولی پنهان را تأیید میکنیم زمانی که قیمت بالاترین سطح پایینتر را نشان میدهد و اندیکاتور بالاترین سطح را نشان میدهد. (میدونم توی این دوتای آخر یقینا گیج شدید 😄 نگران نباشید خودمم گیج شدم به تصویر زیر نگاه کنید تا بهتر بتونید متوجه بشین چی گفتیم.)
الگوی واگرایی منظم برای پیشبینی تغییر قیمت آتی استفاده میشود. وقتی یک واگرایی منظم صعودی را مشاهده میکنید، انتظار دارید که قیمت حرکت نزولی خود را لغو کند و به حرکت صعودی روی آورد. وقتی یک واگرایی نزولی منظم میبینید، انتظار دارید که قیمت حرکت صعودی خود را لغو کند و به حرکت نزولی روی بیاورد. معامله واگرایی یک روش بسیار موثر برای تجارت فارکس است. دلیل این امر این است که الگوهای واگرایی یک سیگنال پیشرو هستند.
این بدان معنی است که الگوی واگرایی احتمالاً قبل از حرکت واقعی رخ میدهد. به این ترتیب، معاملهگران میتوانند درست در ابتدای حرکت نوظهور جدید، معامله را پیشبینی کرده و وارد معامله شوند. همانطور که دانستید کاربرد الگوی واگرایی به معاملهگران و تحلیلگران این امکان را میدهد تا از تغییر قیمت قبل از آنکه رخ دهد اطلاع پیدا کنند. این به آن معنی نیست که سریعا باید وارد بازار شد، برعکس به این معنی است که شما باید آمادگی داشته باشید تا در صورت تغییر روند تصمیم درست را بگیرید، چه ورود به معامله و چه خروج از معامله.
از آنجایی که ما چهار نوع الگوی واگرایی را مورد بحث قرار دادیم، اکنون در مورد اهمیت اندیکاتور واگرایی صحبت خواهیم کرد. همانطور که گفتم، برای کشف واگرایی به یک اندیکاتور در نمودار خود نیاز دارید. دلیل این امر این است که قیمت باید با چیزی واگرایی داشته باشد. معامله واگرایی بدون داشتن یک اندیکاتور اضافی در نمودار بهسادگی غیرممکن است. بنابراین این سوال پیش میآید که کدام اندیکاتور یا اندیکاتورها برای معاملات واگرایی بهترین هستند؟ بیایید بفهمیم.
MACD یک نشانگر مبتنی بر میانگین متحرک است، که در آن سیگنال میتواند روی یک نکته متقاطع گرفته شود. به این ترتیب، اندیکاتور اساساً دارای یک شخصیت است که منجر به عقب ماندگی از بازار میشود. با این حال، ویژگی عقبماندگی MACD فقط به سیگنال اصلی آن یعنی سیگنال متقاطع مربوط میشود. نشانگر همچنین دارای دو خط عملکرد پیشرو است.
انواع واگرایی
بصورت کلی ما چهار نوع واگرایی داریم که برای بیان انواع واگرایی این چهار نوع را بیان و توضیح خواهیم داد. تلاش میکنیم که توضیحات ما در خصوص انواع واگرایی در عین سادگی بسیار دقیق باشد تا پس از مطالعه این مقاله شما به سادگی قادر باشید در چارتهای معاملاتی خودتان واگرایی را کشف کنید. 😉 ابتدا به تعریف متنی و ساده هرکدام میپردازیم تا در ادامه با تصویر بیشتر با هرکدام آشنا شوید.
واگرایی نزولی
این زمانی است که قیمت قلههای بالاتری را در نمودار ایجاد میکند، در حالی که اندیکاتور شما قلههای پایینتری به شما میدهد. پس از یک واگرایی نزولی، قیمت معمولاً یک حرکت نزولی سریع انجام میدهد. توجه داشته باشید که علیرغم نگرش صعودی قبلی در قیمت، این اتفاق میافتد. واگرایی صعودی کاملاً دارای ویژگیهای مشابه با واگرایی نزولی است، اما در جهت مخالف.
زمانی که قیمت به پایینترین حد خود در نمودار میرسد، واگرایی صعودی داریم، در حالی که اندیکاتور شما کفهای بالاتر را به شما نشان میدهد. پس از الگوی واگرایی صعودی، احتمالا شاهد افزایش سریع قیمت خواهیم بود. با این حال، نوع سومی از واگرایی وجود دارد که در گروه واگرایی منظم قرار نمیگیرد. این الگوی واگرایی پنهان است. زمانی که قیمت در نمودار پایینتر است، در حالی که اندیکاتور پایینتر را نشان میدهد، واگرایی صعودی پنهان داریم.
همانطور که احتمالاً حدس میزنید، این نوع واگرایی دارای ویژگی مشابهی با واگرایی صعودی پنهان است، اما در جهت مخالف. ما یک واگرایی نزولی پنهان را تأیید میکنیم زمانی که قیمت بالاترین سطح پایینتری را نشان میدهد و اندیکاتور بالاترین سطح را نشان میدهد. میدانم توی این دوتای آخر یقینا گیج شدید 😄 نگران نباشید خودمم گیج شدم به تصویر زیر نگاه کنید تا بهتر بتونید متوجه بشین چی گفتیم. الگوی واگرایی منظم برای پیشبینی تغییر قیمت آتی استفاده میشود.
وقتی یک واگرایی منظم صعودی را مشاهده میکنید، انتظار دارید که قیمت حرکت نزولی خود را لغو کند و به حرکت صعودی روی آورد. وقتی یک واگرایی نزولی منظم میبینید، انتظار دارید که قیمت حرکت صعودی خود را لغو کند و به حرکت نزولی روی بیاورد. معامله واگرایی یک روش بسیار موثر برای تجارت فارکس است. دلیل این امر این است که الگوهای واگرایی یک سیگنال پیشرو هستند.
این بدان معنی است که الگوی واگرایی احتمالاً قبل از حرکت واقعی رخ میدهد. به این ترتیب، معاملهگران میتوانند درست در ابتدای حرکت نوظهور جدید، معامله را پیشبینی کرده و وارد معامله شوند. همانطور که دانستید کاربرد الگوی واگرایی به معاملهگران و تحلیلگران این امکان را میدهد تا از تغییر قیمت قبل از آنکه رخ دهد اطلاع پیدا کنند. این به آن معنی نیست که سریعا باید وارد بازار شد، برعکس به این معنی است که شما باید آمادگی داشته باشید تا در صورت تغییر روند تصمیم درست را بگیرید، چه ورود به معامله و چه خروج از معامله.
از آنجایی که ما چهار نوع الگوی واگرایی را مورد بحث قرار دادیم، اکنون در مورد اهمیت اندیکاتور واگرایی صحبت خواهیم کرد. همانطور که گفتم، برای کشف واگرایی به یک اندیکاتور در نمودار خود نیاز دارید. دلیل این امر این است که قیمت باید با چیزی واگرایی داشته باشد. معامله واگرایی بدون داشتن یک اندیکاتور اضافی در نمودار به سادگی غیرممکن است. بنابراین این سوال پیش میآید که کدام اندیکاتور یا اندیکاتورها برای معاملات واگرایی بهترین هستند؟ خوب بیایید بفهمیم.
MACD یک نشانگر مبتنی بر میانگین متحرک است، که در آن سیگنال میتواند روی یک نکته متقاطع گرفته شود. به این ترتیب، اندیکاتور اساساً دارای یک شخصیت است که منجر به عقب ماندگی از بازار میشود. با این حال، ویژگی عقب ماندگی MACD فقط به سیگنال اصلی آن یعنی سیگنال متقاطع مربوط میشود. نشانگر همچنین دارای دو خط عملکرد پیشرو است. اولین مورد، توانایی تشخیص شرایط بازار از نظر زمانی است که خطوط به ارزش بیش از حد خرید/فروش بیش از حد نزدیک میشوند.
مورد دوم مربوط به استفاده از MACD برای معامله با واگرایی است. وقتی بالا/پایین MACD در جهت مخالف بالا/پایین قیمت قرار میگیرد، واگرایی داریم. اگرچه MACD به طور کلی یک نشانگر همراه با تاخیر است، سیگنال واگرایی که میدهد، دارای یک خصوصیت برجسته در نظر گرفته میشود. بنابراین، میتوانیم یک ورودی اولیه بر اساس واگرایی MACD دریافت کنیم و سپس سیگنال را برای مثال با ایجاد تقاطع (قطع شدن خطوط مکدی) MACD تأیید کنیم. تصویر زیر نحوه عملکرد معاملات واگرایی MACD را نشان میدهد.
در بالا نمودار روزانه پر معاملهترین جفت فارکس – EUR/USD را میبینید. در پایین نمودار، اندیکاتور MACD را داریم که برای تشخیص واگرایی صعودی استفاده میشود. خطوط آبی روی نمودار خود واگرایی را نشان میدهند. توجه داشته باشید که در نمودار، EUR/USD با پایینترین سطح بسته میشود، در حالی که MACD کفهای بالاتری ایجاد میکند. این باعث ایجاد واگرایی صعودی بین قیمت و اندیکاتور واگرایی (MACD) میشود. این سناریو فرصت خوبی برای یک موقعیت طولانی فراهم میکند.
همانطور که میبینید، قیمت EUR/USD بلافاصله پس از تأیید واگرایی صعودی شروع به افزایش میکند.
واگرایی صعودی
واگرایی صعودی کاملاً دارای ویژگی های مشابه با واگرایی نزولی است، اما در جهت مخالف. زمانی که قیمت به پایینترین حد خود در نمودار میرسد، واگرایی صعودی داریم، در حالی که اندیکاتور شما کفهای بالاتر را به شما نشان میدهد. پس از الگوی واگرایی صعودی، احتمالا شاهد افزایش سریع قیمت خواهیم بود.
با این حال، نوع سومی از واگرایی وجود دارد که در گروه واگرایی منظم قرار نمی گیرد. این الگوی واگرایی پنهان است.
واگرایی صعودی پنهان
زمانی که قیمت در نمودار پایین تر است، در حالی که اندیکاتور پایین تر را نشان می دهد، واگرایی صعودی پنهان داریم.
واگرایی نزولی پنهان
همانطور که احتمالاً حدس میزنید، این نوع واگرایی دارای ویژگی مشابهی با واگرایی صعودی پنهان است، اما در جهت مخالف. ما یک واگرایی نزولی پنهان را تأیید می کنیم زمانی که قیمت بالاترین سطح پایین تر را نشان می دهد و اندیکاتور بالاترین سطح را نشان می دهد.
میدونم توی این دوتای آخر یقینا گیج شدید 😄 نگران نباشید خودمم گیج شدم به تصویر زیر نگاه کنید تا بهتر بتونید متوجه بشین چی گفتیم.
کاربرد الگوی واگرایی
الگوی واگرایی منظم برای پیشبینی تغییر قیمت آتی استفاده میشود. وقتی یک واگرایی منظم صعودی را مشاهده می کنید، انتظار دارید که قیمت حرکت نزولی خود را لغو کند و به حرکت صعودی روی آورد. وقتی یک واگرایی نزولی منظم می بینید، انتظار دارید که قیمت حرکت صعودی خود را لغو کند و به حرکت نزولی روی بیاورد.
معامله واگرایی یک روش بسیار موثر برای تجارت فارکس است. دلیل این امر این است که الگوهایی واگرایی یک سیگنال پیشرو هستند. این بدان معنی است که الگوی واگرایی احتمالاً قبل از حرکت واقعی رخ می دهد. به این ترتیب، معاملهگران میتوانند درست در ابتدای حرکت نوظهور جدید، معامله را پیشبینی کرده و وارد معامله شوند.
همانطور که دانستید کاربرد الگوی واگرایی به معامله گران و تحلیل گران این امکان را میدهد تا از تغییر قیمت قبل از آنکه رخ دهد اطلاع پیدا کنند. این به آن معنی نیست که سریعا باید وارد بازار شد، برعکس به این معنی است که شما باید آمادگی داشته باشید تا در صورت تغییر روند تصمیم درست را بگیرید، چه ورود به معامله و چه خروج از معامله.
اندیکاتور های قابل اعتماد برای تشخیص واگرایی
از آنجایی که ما چهار نوع الگوی واگرایی را مورد بحث قرار دادیم، اکنون در مورد اهمیت اندیکاتور واگرایی صحبت خواهیم کرد. همانطور که گفتم، برای کشف واگرایی به یک اندیکاتور در نمودار خود نیاز دارید.
دلیل این امر این است که قیمت باید با چیزی واگرایی داشته باشد. معامله واگرایی بدون داشتن یک اندیکاتور اضافی در نمودار به سادگی غیرممکن است. بنابراین این سوال پیش میآید که کدام اندیکاتور یا اندیکاتورها برای معاملات واگرایی بهترین هستند؟ خوب بیایید بفهمیم.
واگرایی اندیکاتور (MACD)
MACD یک نشانگر مبتنی بر میانگین متحرک است ، که در آن سیگنال می تواند روی یک نکته متقاطع گرفته شود. به این ترتیب، اندیکاتور اساساً دارای یک شخصیت است که منجر به عقب بودن از بازار است. با این حال، ویژگی عقب ماندگی MACD فقط به سیگنال اصلی آن یعنی سیگنال متقاطع مربوط می شود. نشانگر همچنین دارای دو خط عملکرد پیشرو است.
اولین مورد، توانایی تشخیص شرایط بازار از نظر زمانی است که خطوط به ارزش بیش از حد خرید/فروش بیش از حد نزدیک میشوند. مورد دوم مربوط به استفاده از MACD برای معامله با واگرایی است. وقتی بالا/پایین MACD در جهت مخالف بالا/پایین قیمت قرار میگیرد، واگرایی داریم. اگرچه MACD به طور کلی یک نشانگر همراه با تاخیر است، سیگنال واگرایی که میدهد، دارای یک خصوصیت برجسته در نظر گرفته میشود.
بنابراین، میتوانیم یک ورودی اولیه بر اساس واگرایی MACD دریافت کنیم و سپس سیگنال را برای مثال با ایجاد تقاطع (قطع شدن خطوط مکدی) MACD تأیید کنیم. تصویر زیر نحوه عملکرد معاملات واگرایی MACD را نشان میدهد. در بالا نمودار روزانه پر معاملهترین جفت فارکس – EUR/USD را میبینید. در پایین نمودار، اندیکاتور MACD را داریم که برای تشخیص واگرایی صعودی استفاده میشود. خطوط آبی روی نمودار خود واگرایی را نشان میدهند.
توجه داشته باشید که در نمودار، EUR/USD با پایینترین سطح بسته میشود، در حالی که MACD کفهای بالاتری ایجاد میکند. این باعث ایجاد واگرایی صعودی بین قیمت و اندیکاتور واگرایی (MACD) میشود. این سناریو فرصت خوبی برای یک موقعیت طولانی فراهم میکند. همانطور که میبینید، قیمت EUR/USD بلافاصله پس از تأیید واگرایی صعودی شروع به افزایش میکند.
اسیلاتور رایج دیگری که برای معاملات واگرایی در فارکس استفاده میشود، اسیلاتور Stochastic است. Stochastic از دو خط تشکیل شده که به طور مکرر بین یکدیگر تعامل دارند. در بالا و پایین نشانگر دو منطقه وجود دارد – مناطقی که بیش از حد خرید و فروش بیش از حد هستند. اندیکاتور Stochastic را میتوان برای یافتن نقاطی که بیش از حد خرید و فروش صورت میگیرد استفاده کرد؛ این هدف اولیه آن است.
با این حال، اسیلاتور استوکاستیک یک ابزار عالی برای تشخیص واگرایی است. برای یافتن واگرایی بین قیمت و Stochastic، باید به دنبال اختلاف بین جهت قیمت و بالا یا پایین Stochastics باشید، دقیقا مانند MACD عمل میکند.
با این حال، اسیلاتور Stochastic احتمالاً سیگنالهای واگرایی بسیار بیشتری نسبت به MACD به ما میدهد. دلیل این امر شخصیت پویا Stochastic است؛ این به سادگی فرصتهای بیشتری نسبت به MACD برای معامله بر اساس واگرایی ایجاد میکند. با این تفاصیل که سیگنالها میتوانند بیشتر باشند، بسیاری از آنها ممکن است سیگنالهای نادرستی باشند که باید فیلتر شوند. به تصویر زیر نگاهی بیندازید.
در بالا نمودار 240 دقیقهای جفت ارز USD/JPY را مشاهده میکنید. دو واگرایی در نمودار وجود دارد که فرصت دو معامله را میدهد. ما با تجزیه و تحلیل مورد اول شروع میکنیم. ما سقف قیمت نمودار را مشاهده میکنیم، در حالی که اندیکاتور ما سقفهای پایینتری ایجاد میکند. این یک واگرایی نزولی در USD/JPY را تأیید میکند. پس از آن قیمت شروع به کاهش میکند. در طول کاهش قیمت USD/JPY با کفهای پایینتر بسته میشود. با این حال، Stochastic ناگهان شروع به بسته شدن با کفهای بالاتر میکند.
این دومین الگوی واگرایی است. به زودی پس از آن، قیمت USD/JPY شروع به افزایش میکند.
اندیکاتور قدرت نسبی (RSI) یکی دیگر از اندیکاتورهای خوب برای ایجاد یک سیستم واگرایی موفق فارکس است. عملکرد اصلی این اندیکاتور کشف شرایط قیمت در نقاطی است که بیش از حد خرید/فروش صورت میگیرد. اندیکاتور RSI از یک خط واحد تشکیل شده که بین منطقه اشباع خرید و اشباع فروش حرکت میکند. به این ترتیب، RSI یک شخصیت پیشرو دارد، دقیقا مانند استوکاستیک است. بنابراین، ابزار خوبی برای تشخیص واگرایی در نمودار شماست.
هنگامی که بین بالا یا پایین قیمت واکنش و بالا یا پایین RSI ناسازگاری پیدا کردید، یک الگوی واگرایی شکل میگیرد. اگر الگو را تشخیص دهید، سیگنال ورود زودهنگام را برای معامله شما فراهم میکند. تصویر زیر نحوه معامله واگرایی با اندیکاتور RSI را نشان میدهد. این نمودار H4 GBP/USD است. در پایین نمودار شاخص قدرت نسبی را مشاهده میکنید. نمودار کفهای پایینتر را نشان میدهد، در حالی که RSI کفهای بالاتر را نشان میدهد. این بدان معنی است که ما یک واگرایی صعودی تأیید شده در نمودار داریم که فرصتی برای معامله طولانی در جفت GBP/USD فراهم میکند.
بیایید یک تنظیم معاملاتی دیگر را با استفاده از باندهای مومنتوم و بولینگر مورد بحث قرار دهیم که برای واگرایی معاملات مناسب است. ما از اندیکاتور مومنتوم برای تشخیص واگرایی در قیمت استفاده خواهیم کرد. با این حال، تنها در صورتی وارد معاملات خواهیم شد که قیمت میانگین متحرک باندهای بولینگر را بشکند و همزمان باندها در حال گسترش باشند. به این ترتیب سیگنالهای خود را تأیید میکنیم و فقط در زمان نوسانات بالا وارد معاملات میشویم.
زمانی که قیمت از میانگین متحرک باندهای بولینگر در جهت مخالف عبور کرد، از معاملات خود خارج خواهیم شد. این استراتژی به این صورت است: این نمودار روزانه USD/CAD است. در پایین نمودار، اندیکاتور مومنتوم را مشاهده میکنید. در نمودار قیمت، پوشش باندهای بولینگر را به رنگ سبز میبینید. پس از یک دوره افزایش قیمت، اندیکاتور مومنتوم شروع به ثبت سقفهای رو به پایین میکند در حالی که قیمت در حال رسیدن به اوجهای بالاتر است.
این یک واگرایی نزولی بین قیمت و اندیکاتور مومنتوم است. سپس، یک شمع نزولی بزرگ را میبینیم که خط میانگین متحرک بین باندها را میشکند. در همان زمان، باندهای بولینگر شروع به گسترش میکنند که نشان دهنده نوسانات بالاتر است. متعاقباً شاهد کاهش حدود 8 درصدی قیمت برای سه هفته هستیم. معامله کوتاه در این مورد ممکن بود زمانی بسته شود که قیمت میانگین متحرک باندهای بولینگر را در جهت صعودی بشکند.
واگرایی اسیلاتور Stochastic
Stochastic از دو خط تشکیل شده است که به طور مکرر بین یکدیگر تعامل دارند. در بالا و پایین نشانگر دو منطقه وجود دارد – مناطقی که بیش از حد خرید و فروش بیش از حد هستند. اندیکاتور Stochastic را می توان برای یافتن نقاطی که بیش از حد خرید و فروش صورت میگیرد استفاده کرد. این هدف اولیه آن است. با این حال، اسیلاتور استوکاستیک یک ابزار عالی برای تشخیص واگرایی است.
برای یافتن واگرایی بین قیمت و Stochastic، باید به دنبال اختلاف بین جهت قیمت و بالا یا پایین Stochastics باشید، دقیقا مانند MACD عمل می کند.
با این حال، اسیلاتور Stochastic احتمالاً سیگنال های واگرایی بسیار بیشتری نسبت به MACD به ما می دهد. دلیل این امر شخصیت پویا Stochastic است. این به سادگی فرصت های بیشتری نسبت به MACD برای معامله بر اساس واگرایی را ایجاد میکند.
با این تفاصیل که سیگنالها میتوانند بیشتر باشند، بسیاری از آنها ممکن است سیگنالهای نادرستی باشند که باید فیلتر شوند. به تصویر زیر نگاهی بیندازید.
در بالا نمودار 240 دقیقه ای جفت ارز USD/JPY را مشاهده می کنید. دو واگرایی در نمودار وجود دارد که فرصت دو معامله را می دهد.
ما با تجزیه و تحلیل مورد اول شروع می کنیم. ما سقف قیمت نمودار را مشاهده می کنیم، در حالی که اندیکاتور ما سقف های پایین تری ایجاد می کند. این یک واگرایی نزولی در USD/JPY را تایید می کند. پس از آن قیمت شروع به کاهش می کند.
در طول کاهش قیمت USD/JPY با کف های پایین تر بسته می شود. با این حال، Stochastic ناگهان شروع به بسته شدن با کف های بالاتر می کند. این دومین الگوی واگرایی است. به زودی پس از آن، قیمت USD/JPY شروع به افزایش می کند.
واگرایی اندیکاتور قدرت نسبی (RSI)
اندیکاتور قدرت نسبی (RSI) یکی دیگر از اندیکاتورهای خوب برای ایجاد یک سیستم واگرایی موفق فارکس است. عملکرد اصلی این اندیکاتور کشف شرایط قیمت در نقاطی است که بیش از حد خرید/فروش صورت میگیرد.
اندیکاتور RSI از یک خط واحد تشکیل شده است که بین منطقه اشباع خرید و اشباع فروش حرکت میکند. به این ترتیب، RSI یک شخصیت پیشرو دارد، دقیقا مانند استوکاستیک. بنابراین، ابزار خوبی برای تشخیص واگرایی در نمودار شماست. هنگامی که بین بالا یا پایین قیمت واکنش و بالا یا پایین RSI ناسازگاری پیدا کردید، یک الگوی واگرایی شکل میگیرد. اگر الگو را تشخیص دهید، سیگنال ورود زودهنگام را برای معامله شما فراهم میکند.
تصویر زیر نحوه معامله واگرایی با اندیکاتور RSI را به شما نشان میدهد. این نمودار H4 GBP/USD است. در پایین نمودار شاخص قدرت نسبی را مشاهده میکنید. نمودار کفهای پایینتر را نشان میدهد، در حالی که RSI کفهای بالاتر را نشان میدهد. این بدان معنی است که ما یک واگرایی صعودی تایید شده در نمودار داریم که فرصتی برای معامله طولانی در جفت GBP/USD فراهم میکند.
بیایید یک تنظیم معاملاتی دیگر را با استفاده از باندهای مومنتوم و بولینگر مورد بحث قرار دهیم که برای واگرایی معاملات مناسب است. ما از اندیکاتور مومنتوم برای تشخیص واگرایی در قیمت استفاده خواهیم کرد. با این حال، تنها در صورتی وارد معاملات خواهیم شد که قیمت میانگین متحرک باندهای بولینگر را بشکند و همزمان باندها در حال گسترش باشند. به این ترتیب سیگنالهای خود را تایید میکنیم و فقط در زمان نوسانات بالا وارد معاملات میشویم.
زمانی که قیمت از میانگین متحرک باندهای بولینگر در جهت مخالف عبور کرد، از معاملات خود خارج خواهیم شد. این استراتژی به این صورت است: واگرایی اندیکاتور مومنتوم + نوارهای بولینگر. این نمودار روزانه USD/CAD است. در پایین نمودار، اندیکاتور مومنتوم را مشاهده میکنید. در نمودار قیمت، پوشش باندهای بولینگر را به رنگ سبز میبینید. پس از یک دوره افزایش قیمت، اندیکاتور مومنتوم شروع به ثبت سقفهای رو به پایین میکند در حالی که قیمت در حال رسیدن به اوجهای بالاتر است.
این یک واگرایی نزولی بین قیمت و اندیکاتور مومنتوم است. سپس، یک شمع نزولی بزرگ را میبینیم که خط میانگین متحرک بین باندها را میشکند. در همان زمان، باندهای بولینگر شروع به گسترش میکنند که نشان دهنده نوسانات بالاتر است. متعاقباً شاهد کاهش حدود 8 درصدی قیمت برای سه هفته هستیم. معامله کوتاه در این مورد ممکن بود زمانی بسته شود که قیمت میانگین متحرک باندهای بولینگر را در جهت صعودی بشکند.
این نمودار H4 GBP/USD است. در پایین نمودار شاخص قدرت نسبی را مشاهده می کنید. نمودار کف های پایین تر را نشان می دهد، در حالی که RSI کف های بالاتر را نشان می دهد. این بدان معنی است که ما یک واگرایی صعودی تایید شده در نمودار داریم که فرصتی برای معامله طولانی در جفت GBP/USD فراهم می کند.
واگرایی اندیکاتور مومنتوم + نوارهای بولینگر
بیایید یک تنظیم معاملاتی دیگر را با استفاده از باندهای مومنتوم و بولینگر مورد بحث قرار دهیم که برای واگرایی معاملات مناسب است. ما از اندیکاتور مومنتوم برای تشخیص واگرایی در قیمت استفاده خواهیم کرد.
با این حال، تنها در صورتی وارد معاملات خواهیم شد که قیمت میانگین متحرک باندهای بولینگر را بشکند و همزمان باندها در حال گسترش باشند. به این ترتیب سیگنال های خود را تایید می کنیم و فقط در زمان نوسانات بالا وارد معاملات می شویم. زمانی که قیمت از میانگین متحرک باندهای بولینگر در جهت مخالف عبور کرد، از معاملات خود خارج خواهیم شد.
این استراتژی به این صورت است:
این نمودار روزانه USD/CAD است. در پایین نمودار، اندیکاتور مومنتوم را مشاهده می کنید. در نمودار قیمت، پوشش باندهای بولینگر را به رنگ سبز می بینید.
پس از یک دوره افزایش قیمت، اندیکاتور مومنتوم شروع به ثبت سقف های رو به پایین می کند در حالی که قیمت در حال رسیدن به اوج های بالاتر است. این یک واگرایی نزولی بین قیمت و اندیکاتور مومنتوم است. سپس، یک شمع نزولی بزرگ را می بینیم که خط میانگین متحرک بین باندها را می شکند.
در همان زمان، باندهای بولینگر شروع به گسترش می کنند که نشان دهنده نوسانات بالاتر است. متعاقباً شاهد کاهش حدود 8 درصدی قیمت برای سه هفته هستیم. معامله کوتاه در این مورد ممکن بود زمانی بسته شود که قیمت میانگین متحرک باندهای بولینگر را در جهت صعودی بشکند.
مکان مناسب برای یک دستور توقف ضرر در این معامله، بالای آخرین سقف قیمت قبل از شکست قیمت در خط باند بولینگر مرکزی است. ریسک در رابطه با سود کلی قابل دستیابی از این معامله بسیار منطقی بود. ما در مورد انواع الگوهای واگرایی و برخی شاخصهای قابل اعتماد برای معاملهی واگرایی بحث کردیم و اکنون میدانیم چگونه واگرایی را تشخیص دهیم و چگونه با استفاده از آن وارد بازار شویم. با این حال، قبل از شروع معامله با واگرایی، نکات دیگری وجود دارد که باید بررسی کنیم، از جمله یک مثال از رویکرد مدیریت سرمایه هنگام معامله با واگرایی.
این موارد شامل یک مثال رویکرد مدیریت سرمایه در هنگام معامله با واگرایی است. اگر برنامه مدیریت سرمایه درستی نداشته باشید، احتمالاً واگراییهای معاملاتی پول یا هر چیز دیگری را از دست خواهید داد. صرف نظر از روش معاملاتی که استفاده میکنید، همیشه باید از یک دستور توقف ضرر برای هر یک از معاملات خود استفاده کنید، حتی هنگام معامله با واگرایی.
و برای اکثر معاملهگران، بهتر است به جای استفاده از یک توقف ذهنی، یک استاپ سخت در بازار قرار دهند. تا آنجا که معامله واگرایی پیش میرود، یکی از راههای قرار دادن استاپ ضرر شما این است که آن را درست بالای آخرین سقف نمودار قرار دهید (در واگرایی نزولی) یا زیر آخرین کف نمودار (در واگرایی صعودی). تصویر زیر به شما این ایده را میدهد که در هنگام واگرایی معاملاتی، حد ضرر خود را کجا قرار دهید. این نمودار H1 جفت فارکس USD/CHF است که یک واگرایی صعودی بین استوکاستیک و قیمت را نشان میدهد. این فرصتی را برای ورود به بازار با یک معامله طولانی در 0.9242 همانطور که در تصویر نشان داده شده است ایجاد کرد.
محل توقف ضرر زیر نوسان پایین، درست زیر آخرین انتهای الگوی واگرایی خواهد بود. پس از واگرایی صعودی تایید شده، قیمت USD/CHF شروع به افزایش میکند. هنگام معامله با روش واگرایی، همیشه باید قوانین سود دریافتی سختگیرانه داشته باشید. با وجود تمام نکات مثبت واگرایی معاملات، یکی از چیزهایی که معاملات واگرایی به ما ارائه نمیدهد، اهداف روشن (حد سود مشخص) هستند.
بنابراین، باید از یک ابزار اضافی برای انتخاب اهداف سود خود استفاده کنید. به طور معمول، اگر واگرایی را با RSI یا Stochastic معامله کنید، ممکن است به یک اندیکاتور اضافی برای بستن معاملات خود نیاز داشته باشید. اما اگر از MACD استفاده میکنید، میتوانید به تنهایی به این شاخص اعتماد کنید، زیرا MACD یک اندیکاتور تاخیری و ابزار خوبی برای خروج و ورود است.
روش ترجیحی من، استفاده از تجزیه و تحلیل نوسان و سطوح مقاومت و حمایت برای مدیریت سرمایه و تعیین حد سود است، اما همانطور که اشاره کردم، MACD نیز گزینه مناسبی است. ما تمام ابزارهای لازم برای ایجاد یک طرح معاملاتی برای استراتژی واگرایی را داریم. بیایید قوانین را با هم ترکیب کنیم: از اندیکاتور MACD برای تشخیص واگرایی و بستن معاملات استفاده میکنیم.
هنگامی که اختلاف بین قیمت و MACD را میبینیم، بر اساس سیگنال واگرایی وارد معاملات میشویم و وقتی قطع میلههای مووینگ اوریج MACD را در جهت مخالف میبینیم، معاملات خود را میبندیم. این نمودار روزانه EUR/USD است که در ابتدای مقاله استفاده کردیم. این بار کل استراتژی معاملاتی را در اینجا گنجاندهایم. ابتدا با مشاهدهی یک واگرایی صعودی بین MACD و قیمت شروع میکنیم: نمودار کف قیمتی را نشان میدهد، در حالی که کفهای قیمت در MACD در حال افزایش است.
این واگرایی صعودی ماست. پس از ایجاد سومین کف بالاتر، خطوط مووینگ MACD یکدیگر را به سمت روند صعودی قطع میکنند. همانطور که با فلش افقی سبز نشان داده شده است، میتوانیم از این سیگنال برای معاملهی واگرایی صعودی خود استفاده کنیم. دستور توقف ضرر ما باید دقیقاً زیر آخرین قسمت کف در چارت قرار گیرد. قیمت شروع به حرکت به سمت بالا میکند و MACD نیز شروع به افزایش میکند.
دو ماه بعد، خطوط مووینگ MACD به سمت روند نزولی یکدیگر را قطع میکنند. ما از این قطع شدن به عنوان یک سیگنال خروج استفاده میکنیم و معاملهی خود را میبندیم. بنابراین، در مورد انواع مختلف واگرایی، شاخصهایی که میتوان برای معاملهی آنها استفاده کرد و برخی از تکنیکهای مدیریت سرمایه که میتوانند در یک استراتژی واگرایی به کار گرفته شوند، بحث کردیم.
این باید شروع خوبی باشد که از آن بتوانید روش واگرایی خود را ایجاد کرده و شروع به آزمایش کنید. جمعبندی: چنانچه بخشی از این آموزش فارکس برای شما مفهوم نیست و نیاز به توضیحات بیشتر دارید، میتوانید در بخش نظرات مطرح کنید تا در اولین فرصت پاسخگوی شما باشیم.
مدیریت سرمایه هنگام استفاده از واگرایی
این موارد شامل یک مثال رویکرد مدیریت سرمایه در هنگام معامله با واگرایی است. اگر برنامه مدیریت سرمایه درستی نداشته باشید، احتمالاً واگرایی های معاملاتی پول یا هر چیز دیگری برای آن موضوع را از دست خواهید داد.
هنگام واگرایی معاملات، ضرر را متوقف کنید
صرف نظر از روش معاملاتی که استفاده می کنید، همیشه باید از یک دستور توقف ضرر برای هر یک از معاملات خود استفاده کنید. زمانی که شما واگرایی ها را معامله می کنید فرقی نمی کند. و برای اکثر معامله گران، بهتر است به جای استفاده از یک توقف ذهنی، یک استاپ سخت در بازار قرار دهند.
تا آنجا که معامله واگرایی پیش میرود، یکی از راههای قرار دادن استاپ ضرر شما این است که آن را درست بالای آخرین سقف نمودار قرار دهید، که واگرایی نزولی را تأیید میکند. اگر واگرایی صعودی باشد، ما به کف های قیمتی تکیه میکنیم و استاپ باید زیر آخرین کف در نمودار قرار گیرد.
تصویر زیر به شما این ایده را می دهد که در هنگام واگرایی معاملاتی، حد ضرر خود را کجا قرار دهید.
این نمودار H1 جفت فارکس USD/CHF است که یک واگرایی صعودی بین استوکاستیک و قیمت را نشان میدهد. این فرصتی را برای ورود به بازار با یک معامله طولانی در 0.9242 همانطور که در تصویر نشان داده شده است ایجاد کرد. محل توقف ضرر زیر نوسان پایین، درست زیر آخرین انتهای الگوی واگرایی خواهد بود.
پس از واگرایی صعودی تایید شده، قیمت USD/CHF شروع به افزایش میکند
هنگام واگرایی معاملات سود ببرید
هنگام معامله با روش واگرایی، همیشه باید قوانین سود دریافتی سختگیرانه داشته باشید. با وجود تمام نکات مثبت واگرایی معاملات، یکی از چیزهایی که معاملات واگرایی به ما ارائه نمی دهد، اهداف روشن (( حد سود مشخص )) هستند. بنابراین، باید از یک ابزار اضافی برای انتخاب اهداف سود خود استفاده کنید. به طور معمول، اگر واگرایی را با RSI یا Stochastic معامله کنید، ممکن است به یک اندیکاتور اضافی برای بستن معاملات خود نیاز داشته باشید.
با این حال، اگر از MACD استفاده می کنید، می توانید به تنهایی به این شاخص اعتماد کنید. دلیل این امر این است که MACD یک اندیکاتور تاخیری است و یک ابزار مستقل خوب برای خروج و همچنین ورودی است. روش ترجیحی من استفاده از تجزیه و تحلیل نوسان و سطوح مقاومت و حمایت برای مدیریت سرمایه و تعیین حدسود است، با این حال، همانطور که قبلاً اشاره کردم، MACD نیز گزینه مناسبی است.
ما تمام ابزارهای مورد نیاز خود را در اختیار داریم تا یک طرح معاملاتی برای استراتژی واگرایی را با هم بچینیم. بیایید اکنون همه قوانین را با هم ترکیب کنیم و ببینیم این چگونه به نظر می رسد. ما از اندیکاتور MACD برای تشخیص واگرایی و برای بستن معاملات استفاده خواهیم کرد. هنگامی که شاهد اختلاف بین قیمت و MACD هستیم، بر اساس سیگنال واگرایی وارد معاملات خواهیم شد. وقتی قطع میله های مووینگ اوریج MACD را در جهت مخالف می بینیم، معاملات خود را می بندیم. حالا بیایید ببینیم همه اینها چگونه کار می کند.
استراتژی کامل واگرایی با استفاده از MACD این همان نمودار روزانه EUR/USD است که در ابتدای این مقاله استفاده کردیم. با این حال، این بار کل استراتژی معاملاتی خود را در اینجا گنجانده ایم. ما ابتدا با مشاهده یک واگرایی صعودی بین MACD و قیمت شروع می کنیم. نمودار کف قیمتی را نشان می دهد، در حالی که کف های قیمت در MACD در حال افزایش است. این واگرایی صعودی ماست.
ناگهان، پس از ایجاد سومین کف بالاتر بالاتر، خطوط مووینگ MACD یک دیگر را به سمت روند صعودی قطع می کنند. همانطور که با فلش افقی سبز نشان داده شده است، میتوانیم از این سیگنال برای معامله واگرایی صعودی خود استفاده کنیم. همانطور که در تصویر نشان داده شده است، دستور توقف ضرر ما باید دقیقاً در زیر آخرین قسمت کف در چارت قرار گیرد. قیمت شروع به حرکت به سمت بالا می کند. MACD نیز شروع به افزایش می کند. دو ماه بعد، خطوط مووینگ MACD به سمت روند نزولی یکدیگر را قطع میکنند.
ما از این قطع شدن به عنوان یک سیگنال خروج استفاده می کنیم و معامله خود را می بندیم. بنابراین ما در مورد انواع مختلف واگرایی، شاخص هایی که می توان برای معامله آنها استفاده کرد و همچنین برخی از تکنیک های مدیریت سرمایه که می توانند در یک استراتژی واگرایی به کار گرفته شوند، بحث کرده ایم. این باید شروع خوبی باشد که از آن بتوانید روش واگرایی خود را ایجاد کرده و شروع به آزمایش کنید. جمع بندی چنانچه بخشی از این آموزش فارکس برای شما مفهوم نیست و نیاز به توضیحات بیشتر دارید میتوانید در بخش نظرات مطرح کنید تا در اولین فرصت پاسخگوی شما باشیم.
استراتژی کامل واگرایی با استفاده از MACD
هنگامی که شاهد اختلاف بین قیمت و MACD هستیم، بر اساس سیگنال واگرایی وارد معاملات خواهیم شد. وقتی قطع میله های مووینگ اوریج MACD را در جهت مخالف می بینیم، معاملات خود را می بندیم. حالا بیایید ببینیم همه اینها چگونه کار می کند.
این همان نمودار روزانه EUR/USD است که در ابتدای این مقاله استفاده کردیم. با این حال، این بار کل استراتژی معاملاتی خود را در اینجا گنجانده ایم.
ما ابتدا با مشاهده یک واگرایی صعودی بین MACD و قیمت شروع می کنیم. نمودار کف قیمتی را نشان می دهد، در حالی که کف های قیمت در MACD در حال افزایش است. این واگرایی صعودی ماست.
ناگهان، پس از ایجاد سومین کف بالاتر بالاتر، خطوط مووینگ MACD یک دیگر را به سمت روند صعودی قطع می کنند. همانطور که با فلش افقی سبز نشان داده شده است، میتوانیم از این سیگنال برای معامله واگرایی صعودی خود استفاده کنیم. همانطور که در تصویر نشان داده شده است، دستور توقف ضرر ما باید دقیقاً در زیر آخرین قسمت کف در چارت قرار گیرد.
قیمت شروع به حرکت به سمت بالا می کند. MACD نیز شروع به افزایش می کند. دو ماه بعد، خطوط مووینگ MACD به سمت روند نزولی یکدیگر را قطع میکنند. ما از این قطع شدن به عنوان یک سیگنال خروج استفاده می کنیم و معامله خود را می بندیم.
بنابراین ما در مورد انواع مختلف واگرایی، شاخص هایی که می توان برای معامله آنها استفاده کرد و همچنین برخی از تکنیک های مدیریت سرمایه که می توانند در یک استراتژی واگرایی به کار گرفته شوند، بحث کرده ایم. این باید شروع خوبی باشد که از آن بتوانید روش واگرایی خود را ایجاد کرده و شروع به آزمایش کنید.
جمع بندی
- الگوی واگرایی یک الگوی پیشرو در فارکس است که به ما امکان ورود زودهنگام به حرکت های نوظهور قیمت را می دهد.
- معامله واگرایی یک روش موثر است و به معامله گران اجازه می دهد تا حرکت قیمت و تجزیه و تحلیل اندیکاتور را در یک استراتژی معاملاتی ترکیب کنند.
- چهار نوع الگوی واگرایی وجود دارد:
- واگرایی صعودی منظم
- واگرایی نزولی منظم
- واگرایی صعودی پنهان
- واگرایی نزولی پنهان
- برخی از اندیکاتور های قابل اعتماد برای واگرایی معاملات فارکس عبارتند از:
- MACD
- RSI
- استوکاستیک
- باندهای مومنتوم و بولینگر
- برای معامله واگرایی یا هر استراتژی در این زمینه، یک برنامه مدیریت سرمایه مناسب مورد نیاز است.
- سیگنال های واگرایی اهداف سود مشخصی را ارائه نمی دهند. ما نمی دانیم که قیمت ها پس از معکوس شدن تا چه حد ممکن است پیش بروند، بنابراین در بسیاری از موارد، ما باید از تکنیک های دیگر برای خروج از معامله با واگرایی خود استفاده کنیم.
- MACD یک ابزار مستقل خوب برای معامله واگرایی است. هنگامی که واگرایی را با MACD معامله می کنید، می توان از آن برای ارائه سیگنال های ورود و خروج به شما استفاده کرد.