اندیکاتور مومنتوم یکی از ابزارهای کاربردی در تحلیل تکنیکال است. میتوان مومنتوم را با استفاده از اندیکاتورهای مختلفی مانند RSI، Stochastics، Williams %R و اندیکاتور مومنتوم و غیره اندازه گیری کرد.
در این درس، در مورد اندیکاتور مومنتوم صحبت خواهیم کرد. ما خواهیم آموخت که این اندیکاتور چیست، چگونه آن را محاسبه کنیم و چه نوع سیگنال هایی ارائه می دهد. با این پایه، سپس برخی از راهکارهای معاملاتی با اندیکاتور مومنتوم و چگونگی ترکیب آن با دیگر مطالعات تکنیکال را بررسی خواهیم کرد.
اندیکاتور مومنتوم
اندیکاتور مومنتوم در طبقه بندی اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال با نوسان به سمت و از محور 100 قرار دارد، که ممکن است بر اساس تنظیمات اندیکاتور نمایش داده شود یا نشود. علاوه بر این، اندیکاتور مومنتوم فارکس به عنوان یک اندیکاتور پیشگویی شناخته می شود، که به این معنی است که اغلب قادر است تغییرات پتانسیلی در روند را قبل از وقوع آن پیش بینی کند.
اندیکاتور مومنتوم در واقع نرخ تغییر یا سرعت حرکت قیمت یک ابزار مالی را اندازهگیری میکند. این اندیکاتور آخرین نوار بستنی را تا نوار بستنی قبلی در n دورههای گذشته اندازهگیری میکند. با تجزیه و تحلیل نرخ تغییر، میتوانیم قدرت یا “مومنتوم” یک جفت ارز فارکس یا ابزار مالی را ارزیابی کنیم. کاهش مومنتوم نشان میدهد که بازار دچار خستگی شده است و ممکن است برای بازگشت یا برگشت باشد. شرایط مومنتوم شتابدهنده نشان میدهد که روند قوی است و احتمالاً ادامه خواهد یافت. بسیاری از تکنیکهای معاملاتی مومنتوم مانند شکست یک محدوده اخیر بر این ایده از شتاب مومنتوم تکیه میکنند.
اندیکاتور مومنتوم در بازار فارکس یک اندیکاتور بسیار چندمنظوره است و میتواند به چندین روش مختلف استفاده شود. میتوان آن را به عنوان یک سیگنال تأیید روند و همچنین یک سیگنال برگشت روند استفاده کرد. وظیفه معاملهگر این است که محیط بازاری را که وجود دارد را درک کند و با در نظر گرفتن آن، مناسبترین سیگنال را اعمال کند.
به عنوان مثال، در محیطی که روند دارد، ما باید سیگنالهای ادامه را در نظر بگیریم، در حالی که در بازار محدودهای، ما باید سیگنالهای بازگشت نوع Mean Reversion را در نظر بگیریم. ما در بخشهای بعد به بررسی دقیقتر این موضوع خواهیم پرداخت. اما در حال حاضر، مهم است به خاطر داشته باشیم که اندیکاتور معاملاتی مومنتوم اطلاعات مفیدی در هر دو بازار محدودهای و شرایط روندی ارائه میدهد.
اندیکاتور مومنتوم از یک خط تشکیل شده است، با این حال، بسیاری از معاملهگران ترجیح میدهند یک خط ثانویه به این اندیکاتور اضافه کنند که به نحوی سیگنالها را صاف میکند. خط دوم معمولاً میانگین متحرک با دوره X از اندیکاتور مومنتوم است. تنظیم محبوب برای دوره X برابر با 9، 14 یا 21 است. به خاطر داشته باشید که هرچه تنظیمات دوره X کوتاهتر باشد، سیگنال بینویزتر خواهد بود که میتواند منجر به سیگنالهای نادرست شود. ورودیهای دوره بلندتر برای تنظیم دوره X منجر به سیگنالهای با کیفیتتر میشود، اما این سیگنالها تمایل دارند که خیلی دیر رخ دهند.
معمولاً، اندیکاتور مومنتوم MT4 در یک پنجره جداگانه در پایین پنل نمودار نمایش داده میشود. بیایید به نمودار MT4 زیر نگاهی بیندازیم که اندیکاتور مومنتوم ۱۰ دوره را به همراه متوسط متحرک ساده ۲۱ دوره نشان میدهد. خط تحرک به رنگ آبی و متوسط متحرک ساده به رنگ فیروزهای نشان داده شده است.
محاسبه اندیکاتور مومنتوم
اندیکاتور مومنتوم قیمت فعلی را با قیمتی که “n” دوره قبل تعیین میشود، مقایسه میکند. این “n” مقداری است که توسط تاجر تعیین میشود. اکثر نرمافزارهای نمودارسازی از مقادیر ۱۰ یا ۱۴ برای مقدار ورودی اندیکاتور مومنتوم استفاده میکنند. بنابراین، اگر “n” را ۱۰ تنظیم کنید، قیمت پایانی فعلی را با قیمت پایانی ۱۰ دوره قبل مقایسه میکنید. اینجا محاسبه اندیکاتور مومنتوم آمده است:
M = (CP / CPn) * 100
که در آن M = مومنتوم، CP = قیمت پایانی، n = قیمت پایانی n نوبت قبل.
بیایید با وارد کردن مقادیر زیر، یک مثال را بررسی کنیم:
CP = ۱۰۹.۱۰
CPn = ۱۰۲.۵۰
M = (۱۰۹.۱۰ / ۱۰۲.۵۰) * ۱۰۰
M = ۱۰۶.۴۳
نرمافزار نمودارسازی شما به طور خودکار مقادیر خروجی را نشان میدهد، اما مهم است که چگونگی محاسبه را درک کنید.
اندیکاتور مومنتوم به ما کمک میکند تا قدرت حرکت قیمت را شناسایی کنیم. ما میتوانیم از مومنتوم استفاده کنیم تا زمانی که بازار احتمالاً در جهت روند اصلی ادامه مییابد را مشخص کنیم. علاوه بر این، مطالعه مومنتوم به ما کمک میکند تا شرایطی را شناسایی کنیم که در آن عملکرد قیمت کاهش مییابد، به طوری که برای ممکن است برای برگشت روند آماده شویم. سه سیگنال اصلی که اندیکاتور مومنتوم ارائه میدهد شامل عبور از خط ۱۰۰،سیگنال واگرایی و سیگنال کراس اوور است. ما در قسمت بعدی به هر یک از این انواع سیگنال میپردازیم.
عبور از خط ۱۰۰
یک نوع سیگنالی که توسط اندیکاتور مومنتوم ارائه میشود، عبور از خط ۱۰۰ است. وقتی قیمت از زیر خط ۱۰۰ حرکت کرده و به سمت بالا عبور میکند، نشان میدهد که قیمتها در حال حرکت به سمت بالاتر هستند و شما ممکن است بخواهید از سمت خریداری مثبت تجارت کنید. و به طور مشابه، وقتی قیمت از بالای خط ۱۰۰ حرکت کرده و به سمت پایین عبور میکند، نشان میدهد که قیمتها در حال حرکت به سمت پایین هستند و شما ممکن است بخواهید از سمت فروشاری تجارت کنید.
توجه داشته باشید که نباید از عبور از خط 100 به تنهایی استفاده کنید زیرا ممکن است به تلاطم بیفتد. هدف این است که نگاهی به جایی داشته باشیم که قیمت نسبت به خط 100 قرار دارد و از فیلترهای دیگر برای یافتن بهترین فرصت ورود استفاده کنیم. به عنوان مثال، در یک روند صعودی، ممکن است بخواهید منتظر باشید تا قیمت به خط 100 برگردد یا پایینتر از آن قرار بگیرد و پس از عبور قیمت از خط 100، وارد شوید. شما میتوانید این شرایط را با چیزی مانند یک شکست 3 میله برای ورود فیلتر کنید.
به نمودار زیر نگاهی بیندازید که این را نشان میدهد:
سیگنال کراس اوور
همانطور که قبلاً گفتیم، میتوانید یک خط دوم به نمودار اندیکاتور مومنتوم اضافه کنید. به طور معمول، این خط باید میانگین متحرک سادهٔ خود اندیکاتور مومنتوم باشد. طول میانگین متحرک میتواند هر چیزی باشد که معاملهگر انتخاب کند، اما تنظیم معمول، میانگین متحرک دورهٔ ۱۰، ۱۴ یا ۲۱ است. برای استفاده از سیگنال کراس اوور، باید هر دو خط مومنتوم و میانگین متحرک را رسم کنید.
ایدهٔ اصلی این است که هنگامی که خط مومنتوم از زیر میانگین متحرک عبور میکند، بخرید و هنگامی که خط مومنتوم از بالا به میانگین متحرک عبور میکند، بفروشید. این تنها یک برنامهٔ بسیار ساده است، اما میتوانیم این نوع سیگنالها را با اتخاذ معاملات تنها در جهت روند زیرین یا انجام معاملات تنها پس از برآورده شدن یک شرایط خرید بیش از حد یا فروش بیش از حد، بهبود ببخشیم. به نمودار زیر نگاهی بیندازید که سیگنال خرید کراس اوور مومنتوم همراه با خواندن بیش از حد RSI نشان میدهد.
سیگنالهای واگرایی در ممنتوم
واگرایی در ممنتوم یک مفهوم بسیار ساده و قدرتمند در تحلیل تکنیکال است. واگرایی مثبت زمانی رخ میدهد که قیمتها در حال ساختن قیمتهای پایینتر هستند، اما اندیکاتور ممنتوم (یا سایر اندیکاتورها) در حال ساختن قیمتهای بالاتر هستند. به همین ترتیب، واگرایی منفی رخ میدهد که قیمتها در حال ساختن قیمتهای بالاتر هستند، اما اندیکاتور ممنتوم (یا سایر اندیکاتورها) در حال ساختن قیمتهای پایینتر هستند.
این واگرایی یا اختلاف، نشانههای زودهنگامی را به تریدر میدهد که ممنتوم ضعیف شده است که میتواند منجر به بازگشت قیمت یا تغییر کامل در جهت روند شود. واگرایی های ممنتوم معمولاً در نقاط بینهایت بازار رخ میدهند که قیمتها به دور انداخته شدهاند و مانند اثر یک باند لاستیک، باید به محدودهی ارزش بازگردانده شوند.
واگرایی ها در شرایط بازارهای محدودهای به خوبی کار میکنند. اما در بازارهای قوی و روندی، واگرایی ها به تعداد زیادی سیگنال نادرست خواهند داد. بنابراین، مهم است واگرایی را به تنهایی استفاده نکنیم. درک آنچه در فریم زمانی بزرگتر رخ میدهد، معمولاً بسیار مفید در فیلتر کردن معاملات با احتمال کم است. جستجوی نقاط کلیدی پشتیبانی و مقاومت و استفاده از آن به عنوان زمینهای برای توسعهی یک تنظیم واگرایی ، احتمال یک معامله برنده را به طور قابل توجهی افزایش میدهد.
در شرایط بازاری که در حال روند شدن است، همچنین میتوانید به دنبال یک بازگشت باشید که عملکرد قیمت از اندیکاتور مومنتوم جدا میشود. یک تنظیمات معامله واگرایی که با روند کلی هماهنگ است، احتمالاً نرخ موفقیت بالاتری را ارائه خواهد داد، نسبت به مقابله با یک روند قوی و سعی در انتخاب بالا یا پایین. هنگام تلاش برای معامله مخالف با واگرایی مومنتوم، مهم است که شواهد دیگری وجود داشته باشد که احتمال برگشت روند وجود دارد.
مهم نیست چقدر یک بازار گسترده شده است یا چقدر سیگنال واگرایی مخالف خوب به نظر میرسد، ممکن است به خوبی یک سیگنال نادرست باشد و بازار ممکن است به روند ادامه دهد. به یاد داشته باشید که قول قدیمی میگوید: “بازارها ممکن است به مدت طولانیتر از شما متعادل بمانند”.
بیا نمونههایی از واگرایی را بررسی کنیم. اولین نمونه زیر در یک بازار محدوده مشاهده میشود.
توجه کنید که در سمت راست نمودار، قیمت یک نقطه بالاتری دارد و اسیلاتور مومنتوم یک نقطه پایین تر از قبلی خود دارد. این یک واگرایی خوب است که در شرایط بازاری متناوب رخ میدهد. حالا بیایید به تعدادی واگرایی در میان نزول قیمت قوی نگاه کنیم.
در نمودار بالا، متوجه میشوید که قیمت در یک روند نزولی قوی است. سه سیگنال تقارن توجه شده در نمودار وجود دارد. اما همه سه سیگنال، به عنوان سیگنالهای غلط اثبات شدند زیرا قیمت همچنان در روند نزولی تغییر میکرد. این موضوع باید باعث شود دوباره در مورد تجارت در تقارنها در طول روندهای قوی فکر کنید.
استراتژی تجارت با استفاده از اندیکاتور مومنتوم
اکنون باید درک خوبی از اینکه اندیکاتور مومنتوم چیست، چگونه ساخته میشود و برخی از سیگنالهای تجارتی که ارائه میدهد را داشته باشید. اکنون تمرکز خود را منتقل میکنیم و در مورد برخی از استراتژیهای تجارتی که میتوانیم در هنگام تجارت با استفاده از مومنتوم استفاده کنیم، بحث میکنیم.
واگرایی مومنتوم با الگوی زیگزاگ
اولین سیستم مومنتوم که درباره آن صحبت خواهیم کرد، ترکیبی از اندیکاتور مومنتوم، واگرایی و الگوی زیگزاگ است. جزئیات الگوی واگرایی را قبلاً بررسی کردهایم، بنابراین اکنون به طور خلاصه توضیح میدهم که الگوی زیگزاگ چیست.
الگوی زیگزاگ یک الگوی نسبتاً ساده است که در تئوری موج الیوت ریشه دارد. این الگو از سه موج – A، B و C تشکیل شده است. موج A موج اولیه الگو است که توسط موج دوم، موج B، به بازگشت میپردازد. موج B باید کمتر از 100٪ از موج A بازگشت کند. موج نهایی، موج C، در همان جهت موج A حرکت میکند و باید به بیرون از آن گسترش یابد. در اینجا نموداری که الگوی زیگزاگ را نشان میدهد، آورده شده است.
حالا بیایید سه عنصر را ترکیب کنیم تا استراتژی معاملاتی را ایجاد کنیم. اولاً، آنچه ما به دنبال آن هستیم یک بازار به طور کلی در حال روند دارد. ثانیاً، ما می خواهیم یک اصلاح زیگزاگ در این بازار روندی ببینیم. و سپس، در نهایت می خواهیم منتظر بمانیم تا ببینیم آیا یک تشکیل واگرایی در الگوی زیگزاگ رخ می دهد یا خیر.
اگر ما تقاضای واگرایی بین اندیکاتور مومنتوم و قیمت را تأیید کنیم، آنگاه این تنظیم معامله ما خواهد بود. سیگنال ورود واقعی ما در شکست خط روندی خواهد بود که از ابتدای موج A شروع شده و به ابتدای موج C متصل می شود. ما این خط را خط روندی A-C خواهیم نامید.
در مورد مدیریت معامله، ما قصد داریم تا سقف ضرر خود را در مقابل آخرین نوسانی قرار دهیم که قبل از شکست خط روندی A-C ایجاد شده است. و برای هدف سود، ما به منطقه ای که در داخل ابتدای موج A قرار دارد، هدف خواهیم گذاشت.
بیایید به این تنظیم واگرایی مومنتوم با زیگزاگ در عمل نگاهی بیندازیم.
نمودار ارز بالا نشان دهنده تحرک قیمت در جفت ارز USD/CHF در 4 ساعت است. میتوانید از سمت چپ دیاگرام مشاهده کنید که جفت ارز USD/CHF در یک روند نزولی پایدار قرار داشته است. در یک نقطهای، تحرک قیمت شروع به بالا بودن میکند و به زودی الگوی زیگزاگ در نمودار شکل میگیرد. همچنین در همان زمان، مشاهده میکنیم که الگوی واگرایی نزولی بین قیمت و اندیکاتور مومنتوم در حال شکلگیری است. خطوط زرد نقش تشکیل واگرایی را نشان میدهند. تمام این شواهد به یک معکوسشدن ممکن اشاره میکنند، بنابراین ما میخواهیم در جانب کوتاه قرار بگیریم.
با توجه به استراتژی توضیح داده شده، ما میخواهیم منتظر بمانیم تا شکست و بسته شدن فراتر از خط روند A-C الگوی زیگزاگ را داشته باشیم. خواهید متوجه شد که خط روند A-C با یک خط قرمز تیره مشخص شده است. پس از شکلگیری الگوی واگرایی، ما شکست قوی و بسته شدن فراتر از خط روند A-C داریم. این سیگنال ورودی است که منتظر آن هستیم و ما میخواهیم در اینجا یک معامله کوتاه را آغاز کنیم.
توقف ضرر قرار داده خواهد شد فقط بالاتر از نوک میله برجستهای که چند بار پیش از این ایجاد شده است. شما میتوانید این را با یافتن میله با نسبت باز به سمت بالا نسبتاً بالا مشاهده کنید. همچنین پس از ورود به معامله، تحرک قیمت خط روند A-C شکسته شده را تست کرد و سپس به طور تند به سمت پایین حرکت کرد. ما معامله را قبل از رسیدن قیمت به ابتدای الگوی زیگزاگ خاتمه میدهیم. منطقه هدف سود را در نمودار مشخص کردهام.
واگرایی مومنتوم همراه با حمایت و مقاومت
بدون توجه به سیستم معاملاتی استفاده شده، هر تاجر باید وقت بگذارد تا مفاهیم اساسی حمایت و مقاومت را درک کند. سطوح حمایت، مناطقی هستند که قیمت به احتمال زیاد در آنجا متوقف می شود و تقاضای خرید (فشار خرید) را پیدا می کند. سطوح مقاومت مناطقی هستند که قیمت به احتمال زیاد در آنجا متوقف می شود یا عرضه (فشار فروش) را پیدا می کند. هنگامی که سطح حمایت شکسته می شود، به مقاومت جدید تبدیل می شود. هنگامی که سطح مقاومت شکسته می شود، به حمایت جدید تبدیل می شود. مهم است به یاد داشته باشید که حمایت و مقاومت باید به عنوان منطقه یا مناطقی دیده شوند و نه خط ثابتی.
یکی از اشتباهات اصلیی که تاجران معمولا مرتکب می شوند این است که معمولاً فقط به یک فریم زمانی نگاه می کنند – فریم زمانی معاملاتی خود. با انجام این کار، از واقعیت های در حال رخ دادن در تصویر بزرگ فاصله می گیرند و گاهی اوقات حتی بدون این که بدانند، به سطح حمایت و مقاومت کلیدی معامله می کنند. بنابراین، شناختن مناطق حمایت و مقاومت اصلی بسیار مهم است تا بتوانید در چارچوب آن معاملات خود را انجام دهید.
در این استراتژی بعدی، ما قصد داریم اندیکاتور مومنتوم را با الگوی واگرایی مجدداً ترکیب کنیم، اما این بار واگرایی را از سطح زمانی بالاتر که کلیدی است تجارت خواهیم کرد. بنابراین، اگر شما در نمودار 60 دقیقه معامله می کنید، سطوح کلیدی خود را بر اساس نمودار 240 دقیقه (که سطح زمانی بالاتر بعدی است) رسم می کنید. یا اگر شما در نمودار 240 دقیقه معامله می کنید، سطوح کلیدی خود را بر اساس نمودار روزانه رسم می کنید. به طور معمول، سطح زمانی بالاتر 4 تا 6 برابر سطح زمانی معاملاتی شما خواهد بود.
در این استراتژی مومنتوم، ابتدا منتظر خواهیم ماند تا قیمت به سطح کلیدی پشتیبانی/مقاومت بر اساس فریم زمانی بالاتر نزدیک شود. سپس، میخواهیم به دقت عملکرد قیمت را مشاهده کنیم و منتظر بمانیم تا ببینیم آیا یک الگوی واگرایی در نزدیکی سطح پشتیبانی/مقاومت شکل میگیرد یا خیر. پس از تایید وقوع واگرایی بین نمودار معیار مومنتوم و قیمت، آن را به عنوان یک تنظیمات معامله پتانسیلی در نظر خواهیم گرفت. سیگنال واقعی ورود ما در تراکم معیار مومنتوم رخ میدهد.
ما باید یک سفارش توقف ضرر در بازار قرار دهیم. برای سفارش توقف ضرر، ما از آخرین تغییر قبل از سیگنال کراس اوور مومنتوم استفاده خواهیم کرد. برای خروج، منتظر کراس اوور معیار مومنتوم در جهت معکوس خواهیم ماند.
بیایید نمونهای از این استراتژی معیار مومنتوم را در بازار ببینیم.
نمودار بالا نمایش داده میکند که قیمت برای جفت ارز NZD/USD در بازه زمانی 2 ساعته چگونه عمل میکند. توجه کنید که خط قرمز جامد در نمودار نشان دهنده منطقه مقاومت کلیدی برای بازه زمانی 10 ساعت است. به خاطر داشته باشید که برای این استراتژی، ما میخواهیم از بازه زمانی بالاتر برای نشان دادن سطوح اصلی پشتیبانی و مقاومت استفاده کنیم.
ما میتوانیم از عملکرد قیمت در ابتدای سمت چپ نمودار ببینیم که NZD/USD در حالی که به سمت پایین بود، در حالی که حرکت به سمت پایین کاهش میکرد، قیمت شروع به برگشت و معامله به سمت بالا کرد. عملکرد قیمت در طول حرکت به سمت بالا، اولین قله مهم را قرار داد و به زودی پس از آن، عملکرد قیمت شروع به آزمایش منطقه مقاومت اصلی کرد. هنگامی که قیمت وارد منطقه مقاومت شد، ما قادر بودیم متوجه شویم که الگوی واگرایی خوبی نیز در حال شکل گیری است. این باعث شد تا ما به یک تنظیمات معامله خرسانه احتمالی توجه کنیم.
بر اساس قوانین استراتژی توصیف شده، ما باید منتظر سیگنال کراس اوور اندیکاتور مومنتوم باشیم تا قادر به اجرای معامله باشیم. و در واقع، این سیگنال کمی پس از آزمایش مقاومت رخ داد. در نتیجه، ما وارد موقعیت کوتاه شدیم و سفارش متوقف کردن خود را بالاتر از جهش بالاترین اخیر که در نمودار مشخص شده است قرار دادیم. قیمت ها سریعا کاهش یافت و چند روز بعد، سیگنال کراس اوور به سمت بالا در اندیکاتور مومنتوم رخ داد. این کراس اوور به عنوان خروجی ما عمل میکند و ما میتوانیم معامله را با سود قابل توجهی ببندیم.
نتیجهگیری
همانطور که بحث کردیم، سه سیگنال تجاری اصلی وجود دارد که با استفاده از اندیکاتور مومنتوم تولید میشوند. این سیگنالها شامل عبور از خط ۱۰۰، کراس اوور مومنتوم و سیگنال واگرایی هستند. بهترین سیگنال اندیکاتور مومنتوم سیگنال واگرایی است.
اما بدون توجه به نوع سیگنال مومنتوم که استفاده میکنید، بسیار توصیه میشود که از تداخل استفاده کنید و سایر مطالعات تکنیکال را به ترکیب بپیوندید. قبل از تجارت کردن با اندیکاتور مومنتوم، تحلیل وضعیت بازار زیربنا را بررسی کنید. اگر به این راهنما پایبند باشید، کمتر به مخاطرات و تنظیمات نادرست در معاملات افتاده خواهید شد.
اکنون باید درباره اندیکاتور مومنتوم بیشتر اطلاعات داشته باشید و همچنین راحتتر با استفاده از آن در بازار عمل کنید. ما برخی از استراتژیهایی را که میتوان با استفاده از نوسانسنج مومنتوم ترکیب کرد، بحث کردهایم، اما این باید فقط به عنوان یک اصل اولیه برای تست ایدههای مختلف یا یافتن راههای ارزشمند برای گنجاندن آن در زمینه برنامه تجاری خودتان باشد.