همبستگی ارز در حوزه مالی، اندازهگیری آماری رابطه حرکت دو دارایی مختلف است. همبستگی مثبت بین داراییها وجود دارد که به طور معمول در جهت یکسانی حرکت میکنند. به عنوان مثال، همبستگی مثبت بین ارز دلار کانادا نسبت به دلار آمریکا و قیمت نفت خام که به دلار آمریکا بیان میشود وجود دارد.
به همین ترتیب، همبستگی منفی بین داراییها وجود دارد که به طور معمول در جهتهای مخالفی حرکت میکنند. به عنوان مثال، به طور معمول همبستگی منفی بین نرخ تبادل EUR/USD و نرخ تبادل USD/CHF وجود دارد. اطلاعات کامل جدول همبستگی جفت ارزها را در آموزش فارکس صفر تا صد مطالعه کنید.
همبستگی ارز طور قوی بر شدت کلیت نوسانات و در نتیجه ریسک مربوط به نگهداشت پورتفوی از جفتهای ارزی فارکس تأثیر میگذارد. بنابراین، یادگیری چگونگی استفاده از همبستگی ارز عنصر کلیدی مدیریت ریسک ارز برای هر معاملهگر جدی فارکس است. برای درک مفهوم همبستگی ارز در جفتهای ارزی، معاملهگر باید ابتدا فهمیده باشد که چگونه همبستگی بازار ارزش ارزها را تحت تأثیر قرار میدهد.
بدلیل اینکه کانادا یک تولیدکننده نفت اصلی است، ارز آن به طور مستقیم تحت تأثیر نوسانات قیمت نفت خام قرار میگیرد. اگر قیمت نفت خام افزایش یابد، افزایش قیمت این کالا به طور کلی باعث افزایش ارزش دلار کانادا در برابر سایر ارزها خواهد شد. ارزش نسبی دلار کانادا به همین دلیل با قیمت نفت خام همبستگی مثبت دارد.
به عبارت دیگر، دلار آمریکا به طور معمول با قیمت نفت در همبستگی منفی است، به دلیل اینکه ایالات متحده مصرف کننده خالص نفت در بازار جهانی است. به دلیل همبستگی بازار ارزهای جداگانه با قیمت نفت خام، افزایش ناگهانی قیمت نفت منجر به تأثیر منفی بر جفت ارز USD/CAD خواهد شد.
همبستگی جفتهای ارزی ناشی از وابستگی میان ارزها به دلیل اینکه قیمت آنها نسبت به یکدیگر تعیین شده و به صورت جفتی معامله میشوند. به عنوان مثال، جفت ارز EUR/GBP نتیجهای است از نرخ تبادل EUR/USD و GBP/USD.
بنابراین، یک معاملهگر که در EUR/USD موقعیت خرید بلند (long) دارد و در GBP/USD موقعیت فروش کوتاه (short) دارد، در حقیقت موقعیت خرید بلند در EUR/GBP دارد، به دلیل موقعیت بلند و کوتاه خود در USD که اصطلاحاً باعث نطری کردن یکدیگر میشوند. علاوه بر این، نرخ تبادل EUR/GBP با نرخ تبادل هر دو جفت ارز در برابر دلار آمریکا همبستگی دارد، به طوری که با EUR/USD همبستگی مثبت و با GBP/USD همبستگی منفی دارد.
همبستگی ارز: همبستگی مثبت و منفی جفت ارزها
جفتهای ارزی فارکس از دو ارز ملی تشکیل شدهاند که به طور نسبی به یکدیگر ارزش داده میشوند. تعدادی عامل مختلف به طور مستقیم بر ارزش بین دو ارز کشور تأثیر میگذارند، مانند تفاوت نرخ بهره، تعادل تجاری بین دو کشور و اینکه کشور تولیدکننده یا مصرف کننده سرمایههای قابل معامله است و غیره.
همبستگی ارز به وقوع میپیوندد وقتی سطح نرخ تبادل جفتهای ارزی دو یا بیشتر عموماً با یکدیگر به طور پیوسته در جهتی مشخص حرکت میکند. این همبستگی میتواند همبستگی مثبت باشد، وقتی قیمت یا سطح نرخ به سمت یک جهت حرکت میکند، یا همبستگی منفی باشد که در آن سطح نرخ تبادل به سمت جهت معکوس حرکت میکند. علاوه بر این، عدم همبستگی رخ میدهد وقتی جفتهای ارزی به طور معمول به صورت مستقل و به طور کاملاً تصادفی در جهتهای مختلف در طول یک دوره زمانی حرکت میکنند.
- همبستگی مثبت: وقتی دو جفت ارز به یک جهت حرکت میکنند؛ به عبارت دیگر، اگر یک جفت ارز صعود کند، دیگری نیز صعود خواهد کرد. به عنوان مثال، همبستگی بین جفت ارز EUR/USD و GBP/USD مثبت است، زیرا اگر تقاضای دلار آمریکا افزایش یابد، سطح هر دو جفت ارز معمولاً کاهش مییابد. به طور معکوس، اگر تقاضای دلار آمریکا کاهش یابد، سطح هر دو جفت ارز به طور معمول افزایش خواهد یافت.
- همبستگی منفی: همبستگی منفی عکس همبستگی مثبت است و سطح نرخ تبادل جفتهای ارزی را به طور معمول در جهتهای معکوس حرکت میدهد. به عنوان مثال، همبستگی منفی بین جفت ارز EUR/USD و USD/JPY وجود دارد. وقتی تقاضای دلار آمریکا افزایش مییابد، جفتهای ارزی به طور عمومی در جهات مخالف حرکت میکنند؛ به عبارت دیگر، USD/JPY به دلیل دلار آمریکا به عنوان ارز پایه در این جفت ارز کاهش معمولی پیدا میکند و EUR/USD به دلیل دلار آمریکا به عنوان ارز مقابل در این جفت ارز کاهش مییابد.
به دلیل حیاتی بودن عوامل اقتصادی جهانی، تغییرات در جفتهای ارزی همبسته روی میدهد و محاسبه همبستگی میان جفتهای ارزی در مدیریت ریسک در معاملات فارکس زمانی بسیار مهم است که موقعیتها در چند جفت ارز مختلف دارید.
تغییرات همبستگی میتواند روزانه در برخی از جفتهای ارزی رخ دهد و در نتیجه دقت پیشبینیهای معاملهگران درباره همبستگیهای بلندمدت متأثر شود. برخی از دلایل تغییرات در همبستگی شامل تغییرات سیاستهای پولی بانک مرکزی هر کشور، حساسیت به نوسانات قیمت نفت خام یا دیگر کالاها، و عوامل سیاسی و اقتصادی هستند.
اهمیت محاسبه همبستگی ارز در معاملات فارکس
به دلیل اینکه تمام معاملات فارکس شامل جفت ارزی هستند، در صورت عدم مدیریت مناسب همبستگی، خطر قابل توجهی در نمودارهای فارکس وجود دارد. در واقع، هر تاجر فارکسی که در بیش از یک جفت ارزی موقعیتهای را باز میکند، در حقیقت در معاملات همبستگی شرکت میکند، آیا این را بداند یا خیر.
برای مثال، فرض کنید یک تاجر در نقشه معاملات خود پارامتر خطر حاکم بر حساب را به اندازه ۲ درصد از موجودی حساب تعیین کرده باشد. اگر تاجر موقعیت خرید در EUR/USD و موقعیت خرید دیگری در GBP/USD با مقدار یکسانی از دلار آمریکا بگیرد، به نظر میرسد که دو موقعیت با دو درصد خطر برای هر کدام باز کرده است.
با این حال، در عمل، جفتهای ارزی به شدت مثبت همبسته هستند، بنابراین اگر یورو نسبت به دلار آمریکا ضعیف شود، پوند استرلینگ نیز تمایل به ضعیف شدن در مقابل دلار آمریکا دارد. بنابراین، خطر کلی که تاجر به عهده میگیرد، معادل تقریبی چهار درصد خطری است که در GBP/USD یا EUR/USD به عهده گرفته شده است.
به طرف مقابل، اگر تاجر یک موقعیت فروش در EUR/USD و یک موقعیت خرید در GBP/USD به عهده بگیرد، خطرات موجود در هر معامله به دلیل همبستگی مثبت جفتهای ارزی، تا حدودی لغو خواهند شد. باز کردن موقعیتهای مخالف در جفتهای ارزی که به شدت همبستگی مثبت دارند، ممکن است یک نوع سپری ناقص باشد، زیرا خطر کلی پورتفولیو کاهش مییابد.
محاسبه همبستگی ارز در جفتهای ارزی فارکس
همبستگی بین جفتهای ارزی دقیق نیست و به متغیرات پایهای هر کشور مانند اقتصاد، سیاست پولی بانک مرکزی، و شرایط سیاسی و اجتماعی وابسته است. همبستگی ارزی میتواند تقویت، ضعیف شود یا در برخی موارد به صورت کامل بهصورت تصادفی تجزیه شود.
در جهان مالی، همبستگیها معمولاً به صورت عددی محاسبه و در جدول همبستگی فارکس با استفاده از مقیاسی که از +1 تا -1 متغیر است، نمایش داده میشوند:
- 0 – برابر با عدم همبستگی است. بنابراین، دو جفت ارز با همبستگی صفر به معنای این است که این دو جفت به طور کاملاً تصادفی و مستقل از هم عمل خواهند کرد.
- +1 – برابر با همبستگی کاملاً مثبت است و نشان میدهد که دو جفت ارز به طور کلی 100 درصد زمان در جهت یکسان حرکت خواهند کرد.
- -1 – برابر با همبستگی منفی است، به این معنی که دو جفت ارز به طور کلی 100 درصد زمان در جهتهای مختلف حرکت خواهند کرد.
جدول همبستگی ارزی که در زیر به عنوان مثال نشان داده شده است، در تاریخ 19 آوریل 2016 محاسبه شده است. این جدول میتواند برای سریع ترین بررسی همبستگی بین چندین جفت ارزی مختلف در بازههای زمانی از یک ساعت تا یک سال استفاده شود.
جدول همبستگی ارز
نحوه خواندن جدول همبستگی ارز:
هر سلول در جدول همبستگی نمونه ارزی که در بالا نشان داده شده است، ضریب همبستگی محاسبه شده بین نرخ تبادل ارز جفت مورد نظر در ستون عمودی سمت چپ و نرخ تبادل EUR/USD در بازه زمانی نشان داده شده در ردیف افقی مطابق با جدول است. علاوه بر این، هر ضریب همبستگی به صورت رنگی کد شده است، به طوری که رنگ قرمز همبستگی مثبت بین جفتهای ارز را نشان میدهد و رنگ آبی همبستگی منفی را نشان میدهد.
همبستگی مثبت نشان داده شده به رنگ قرمز به معنی این است که جفتهای ارزی به طور معمول در جهت یکسان حرکت میکنند. به عبارت دیگر، هنگامی که نرخ تبادل برای یک جفت ارز صعود میکند، نرخ تبادل برای جفت دیگر همچنین به طور معمول صعود میکند. همبستگی منفی نشان داده شده به رنگ آبی به این معنی است که دو جفت ارز به طور معمول در جهات مخالف حرکت میکنند.
دستهبندیهای زیر روشی سریع برای تفسیر مقادیر جدول همبستگی ارائه میدهند:
- 0.0 تا 0.2 – همبستگی بسیار ضعیف، حرکات در واقع به صورت تصادفی است.
0.2 تا 0.4 – همبستگی ضعیف یا کم اهمیت
0.4 تا 0.7 – همبستگی متوسط
0.7 تا 0.9 – همبستگی قوی تا بالا
0.9 تا 1.0 – همبستگی بسیار قوی، حرکات به یکدیگر مرتبط هستند.
برای محاسبه ضریب همبستگی بین دو نرخ تبادل ارز، عموماً از فرمول ریاضی زیر استفاده میشود:
فرمول همبستگی ارز
در اینجا:
محاسبه همبستگی ارز
برای محاسبه ساده خودتان، میتوانید از برنامههای صفحهکار رایانهای معمولی مانند Microsoft Excel استفاده کنید. در Excel، یک تابع همبستگی وجود دارد که میتوان آن را در سلولی از جدول وارد کرد به صورت:
=CORREL(range1, range2).
سپس میتوانید با افقی نوشتن بازههای زمانی در ردیف بالای جدول، مانند یک ماه، سه ماه و شش ماه، همبستگیها را برای آن بازهها محاسبه کنید.
تغییر مدت زمان خواندن همبستگی تمایل دارد به نگاهی جامعتر به تفاوتها و تشابهات همبستگی بین جفت ارزها در طول زمان نگاه کند.
در زیر مراحل تک تکی که میتوانید در هنگام تنظیم ورقه همبستگی انجام دهید را آوردهام:
- دادههای قیمتی را برای دو جفت ارزی که قصد تجزیه و تحلیل آنها را دارید، به دست آورید.
- دو ستون با برچسبی برای هر جفت ارز بسازید و ستونها را با نرخ تبادل مشاهده شده در مدت زمانی که قصد تجزیه و تحلیل آن را دارید، پر کنید.
- هنگامی که دادهها وارد شدند، در پایین هر ستون عبارت “=CORREL(” را وارد کنید.
- تمام دادهها را در یکی از ستونهای قیمتی برجسته کنید که باعث میشود یک محدوده از سلولها در جعبه فرمول تشکیل شود.
- یک کاما وارد کنید.
- مراحل ۳ تا ۵ را با جفت ارز دیگر تکرار کنید.
- فرمول را ببندید و آن را به شکل “=CORREL(A1:A30, B1:B30)” بگذارید که A1:A30 محدوده انتخاب شده حاوی ۳۰ مشاهده برای اولین جفت ارز است و B1:B30 همان محدوده انتخاب شده حاوی ۳۰ مشاهده متناظر برای دومین جفت ارز است. عددی که توسط فرمول تولید میشود، همبستگی بین دو جفت ارز را نشان میدهد.
استفاده از همبستگی ارز در معاملات فارکس
همانطور که پیشتر ذکر شد، وقتی یک معامله گر فارکس با بیش از یک جفت ارز معامله میکند، به صورت قابل توجهی در معاملات همبستگی فارکس دخیل است، به طور آگاهانه یا ناآگاهانه. یک راه برای استفاده از استراتژی همبستگی فارکس در برنامه معاملاتی خود، استفاده از همبستگی برای تنوع در مدیریت ریسک است. به جای گرفتن یک موقعیت بزرگ در یک جفت ارز، یک معامله گر میتواند دو موقعیت کوچکتر در جفتهایی با همبستگی متوسط داشته باشد تا ریسک کلی خود را کمی کاهش دهد و همه تخمهای خود را در یک سبد نگذارد.
به همین ترتیب، معامله گر فارکس میتواند دو موقعیت در جفتهای با همبستگی قوی برای افزایش ریسک و همچنین افزایش سودهای بالقوه در صورت موفقیت معامله، برقرار کند. استفاده از همبستگی در معاملات فارکس نیز باعث افزایش کارآمدی معامله گر میشود، زیرا او تمایل خواهد داشت پوزیشنهایی را که به علت همبستگی منفی در نهایت ممکن است با یکدیگر لغو شوند، از دست بدهد مگر اینکه تمایل داشته باشد که یک همدچین جزئی داشته باشد.
مدیران ریسک که نگران مدیریت ریسکهای فارکس برای شرکتهای بزرگ با عملیات در کشورهای مختلف هستند، اغلب از یک نمودار همبستگی فارکس استفاده میکنند تا تصمیم بگیرند که چطور بتوانند بهترین حفاظت ممکن را برای بروزرسانی نرخ ارز خارجی شرکت خود انجام دهند. هنگام استفاده از این نمودار همبستگی برای عملیات خارجی مختلف شرکت، این نمودار همبستگی ارز میتواند به مدیر ریسک کمک کند که با استفاده از معاملات آتی، آتی و گزینهها، چگونه با بهترین روش ارتباطات ارز خارجی شرکت خود را تعدیل کند.
استراتژیهای معاملاتی فارکس با استفاده از همبستگی ارز
معامله گران فارکس از بسیاری از استراتژیهایی با استفاده از همبستگی استفاده میکنند. یکی از این استراتژیها شامل دو جفت ارز با همبستگی قوی مانند GBP/USD و EUR/USD است. این استراتژی در یک بازه زمانی ۱۵ دقیقه یا بیشتر استفاده میشود. معامله گر فارکس منتظر هست که جفتهای همبسته در نزدیکی یک سطح مهم پشتیبانی یا مقاومت از همبستگی خارج شوند.
با خروج دو جفت از حالت همبستگی، یکی از جفتها پس از یک برگشت قابل توجه، به عقب دنبال دیگری خواهد رفت. بنابراین، یک استراتژی معاملاتی ممکن است شامل تولید سیگنال خرید باشد اگر یکی از دو جفت نتواند قیمت کمتر از قبلی را بسازد یا سیگنال فروش در صورتی که یکی از جفتها قیمت بالاتری بسازد.
استراتژیهای معاملاتی دیگر ممکن است شامل تأیید برگشت و الگوهای ادامه با استفاده از جفتهای ارز با همبستگی قوی باشد. به عنوان مثال، اگر دلار آمریکا به طور کلی قوی شود، EUR/USD باید آغاز به فروش شود.
در آن نقطه، کاهشی که در GBP/USD دیده میشود، نزولی در روند نزولی دلار آمریکا را تأیید میکند و کاهشی در AUD/USD، نزول دلار را تأیید میکند. یک تغییر در استراتژی فوق ممکن است شامل اجتناب از ورود به یک معامله باشد، اگر دو جفت ارز دیگر با همبستگی قوی نتوانند الگوی برگشت یا ادامه را در جفت ارز هدف تأیید کنند.
معامله گران در بازار فارکس همچنین میتوانند از همبستگی برای تنوع در نمادهای خود استفاده کنند. به عنوان مثال، به جای خرید دو قرارداد GBP/USD، معامله گر میتواند یک قرارداد GBP/USD و یک قرارداد AUD/USD بخرد، زیرا این دو جفت ارز به صورت مثبت همبسته هستند، با این حال به صورت ناقص. همبستگی ناقص امکان تماس کمتری را برای ریسک افشا کردن و به دلیل جایگزینی دلار استرالیا برای پوند استرلینگ در یک قرارداد، تنوع را به پورتفویو معامله گر اضافه میکند.
خطرات ذاتی در استفاده از همبستگی ارز در بازار فارکس
بعد از بحران مالی سال 2008، همبستگی های نمادهای ارزی اصلی و ثانویه در وضعیت پیوسته ای از نوسان قرار داشتهاند. مسائل سیاسی-اجتماعی، و همچنین تغییرات ناگهانی در سیاست پولی بانکهای مرکزی برخی کشورها، به همبستگیهای سنتی برای برخی از جفتهای ارزی تغییر یا برگشت میدهند.
علاوه بر این، کاهش اخیر قیمت نفت و کالاهای اولیه باعث شده است همبستگیهای قبلی ضعیفتر را در برخی از جفتهای ارزی که شامل ارزهای کالایی مانند دلار استرالیا (AUD)، دلار کانادا (CAD) و دلار زلاند نو (NZD) هستند، به طور قابل توجهی قویتر کند.
یک رویداد اخیر دیگر که سراسر بازار فارکس را به غافلگیری کشید، تصمیم بانک مرکزی سوئیس برای پایان دادن به حداقل قیمت اجباری نرخ ارز یورو در برابر فرانک سوئیس در ژانویه سال 2015 بود. این رویداد باعث تغییر چشمگیر همبستگیهای بسیاری شد، با این حال ممکن است به طور موقت برای برخی از جفتهای ارزی باشد.
در واقع، آگاهی از همبستگیهای ارزی میتواند تنها شما را به یک تاجر بهتر تبدیل کند، بدون در نظر گرفتن اینکه آیا شما یک تحلیلگر بنیادی یا تحلیلگر فنی هستید. فهمیدن اینکه چگونه جفتهای ارزی مختلف با یکدیگر ارتباط دارند و چرا برخی از جفتها همراه حرکت میکنند در حالی که برخی دیگر به طور قابل توجهی از یکدیگر تفاوت میکنند، به شما امکان میدهد تا درک عمیقتری از تعرض بازار تاجر فارکس پیدا کنید.
استفاده از همبستگی جفتهای ارزی همچنین میتواند به تاجران فارکس بینش بیشتری درباره تکنیکهای مدیریت نمودار سابقه، مانند تنوع، حفاظت، کاهش ریسک و دو برابر شدن در معاملات سودآور بدهد.
منبع: فارکس ترینینگ گروپ