شاخص صنعتی داو جونز (DJIA) چگونه کار می کند؟

تاریخ آخرین بروزرسانی: 30 آوریل 2023
مطمئنا در مورد شاخص صنعتی داو جونز (DJIA)، گزارش‌های روزانه اخبار کامل نمی‌شود تا در آن گزارش، وضعیت باز و بسته شدن بازار سهام هم جزء اطلاعاتی باشد که به مردم ارائه می‌شود. با این حال، اگرچه شما گزارش‌هایی درباره DJIA را شنیده‌اید که نشان داده، که این شاخص به تعداد خاصی امتیاز رشد یا کاهش پیدا کرده است، آیا می‌دانید این امتیازها چه مفهومی دارند؟ با خواندن این مطلب، می‌توانید بیشتر در مورد نحوه عملکرد DJIA و تأثیر تغییرات در آن بر بازار سهام و سرمایه گذاران آن بدانید. امروز من می‌خواهم با شما در مورد شاخص صنعتی داو جونز (DJIA) صحبت کنم. شاید این شاخص برای بسیاری از شما عزیزان معنایی نداشته باشد، اما باید بدانید که این شاخص یکی از مهم‌ترین شاخص‌های بازار سهام در جهان است. گزارش‌های روزانه درباره DJIA، اطلاعات مهمی را درباره وضعیت بازار سهام به ما ارائه می‌دهند. این شاخص نشان دهنده عملکرد بازار سهام در طول روز است و تاثیر بسزایی روی سرمایه گذاران دارد. امتیازهایی که به شاخص DJIA تعلق می‌گیرد، نشان دهنده رشد یا کاهش آن در طول روز است. اما باید بدانید که این امتیازها چه مفهومی دارند؟ در حقیقت، رشد یا کاهش شاخص DJIA نشان دهنده عملکرد بازار سهام به طور کلی است. اگر DJIA رشد کند، به این معنی است که بازار سهام طی آن روز به طور کلی رشد کرده است و برعکس، اگر DJIA کاهش پیدا کند، نشان دهنده کاهش بازار سهام در طول آن روز است. بخشهای مفید این مقاله:
  • شاخص صنعت داو جونز (DJIA)، شاخص سهام ۳۰ شرکت بزرگ صنعتی و مالی در ایالات متحده است.
  • رسانه ها این شاخص را به عنوان نشانگر بازار سهام به طور کلی و اقتصاد به طور کلی استفاده می کنند.
  • حوزه شاخص داو جونز نسبت به شاخص سرمایه گذاری S&P 500، به دلیل اینکه تنها از بین هزاران سهام، فقط ۳۰ سهم بزرگ را در بر می‌گیرد، محدودتر است.
  • این شاخص بر اساس وزن قیمت محاسبه می‌شود و به عنوان یک شاخص شناور شناخته شده است که با تغییرات در سرمایه بازار حساب نمی‌شود، مانند برخی دیگر از شاخص‌های معروف.
  • از آنجایی که این شاخص بر اساس وزن قیمت محاسبه می‌شود، برای نرمال سازی جزئیات شاخص از یک تقسیم کننده استفاده می‌شود که باعث می‌شود که تغییرات قیمت در سهام شرکت‌های بزرگ، در مقدار کلی شاخص تأثیر بیشتری نداشته باشد.
 

شاخص داو جونز و بازار سهام به طور کلی

  در آمریکا، سه شاخص اصلی مورد استفاده برای نمایش جریان بازار سهام عبارتند از: شاخص کلی ناسداک، شاخص صنعت داو جونز یا داو، و شاخص شاخص های بازار، به عنوان مجموعه نشانگرهای بازار اوراق بهادار یا SMIS شناخته می شوند، که در طول روز، عملکرد بازارهای خاص را نشان می دهند. شاخص صنعت داو جونز بیشتر تبلیغ و بحث می شود و ساده ترین شاخص قابل توضیح و محاسبه است.     در زیر جدولی برای شما قرار داده شده است که شرکت‌های موجود در شاخص داو جونز در مارس 2021 را به ترتیب الفبایی نشان می‌دهد:  
شرکت نماد سال ایجاد
3M MMM 1976
American Express AXP 1982
Amgen AMGN 2020
Apple Inc. AAPL 2015
Boeing BA 1987
Caterpillar CAT 1991
Chevron CVX 2008
Cisco Systems CSCO 2009
The Coca-Cola Company KO 1987
Dow Inc. DOW 2019
Goldman Sachs GS 2013
The Home Depot HD 1999
Honeywell HON 2020
IBM IBM 1979
Intel INTC 1999
Johnson & Johnson JNJ 1997
JPMorgan Chase JPM 1991
McDonald's MCD 1985
Merck & Co. MRK 1979
Microsoft MSFT 1999
NIKE NKE 2013
Proctor & Gamble PG 1932
Salesforce CRM 2020
The Travelers Companies TRV 2009
UnitedHealth Group UNH 2012
Verizon VZ 2004
Visa V 2013
Walmart WMT 1997
Walgreens Boots Alliance WBA 2018
The Walt Disney Company DIS 1991

تاریخچه شاخص داو جونز

  شرکت Dow Jones & Co. در سال ۱۸۸۲ توسط چارلز داو، ادوارد جونز و چارلز برگسترسر تأسیس شد. علیرغم باورهای مرسوم، شاخص اولیه آن در روزنامه وال استریت جورنال منتشر نشده بلکه در نامه عصری به مشتری (Customer's Afternoon Letter) که پیشگام آن روزنامه بود، منتشر شده بود. شاخص صنعتی اولیه شامل هیچ سهم صنعتی‌ای نبود. تمرکز آن بر روی سهام رشدی زمان، به‌طور عمدتا شرکت‌های حمل و نقل بود. این به معنای این است که شاخص داو جونز اولیه، شامل نه سهم راه‌آهن، یک شرکت کشتی بخاری و یک شرکت ارتباطات بود. به مرور زمان، این شاخص به شاخص حمل و نقل تحول یافت. اما تا سال ۱۸۹۶، که در تاریخ ۲۶ مه آن سال، داو شاخص حمل و نقل و صنعت را به دو شاخص جداگانه تقسیم کرد و شاخص صنعتی داو جونز فعلی را ایجاد کرد، به شاخص حمل و نقل تبدیل نشده بود. چارلز داو دیدگاهی داشت که یک شاخص معیاری ایجاد کند که شرایط عمومی بازار را نشان دهد و به سرمایه‌گذاران کمک کند که در مورد تغییرات کوچک پول دلار گیج نشوند. به عبارت دیگر، او به دنبال ایجاد یک شاخصی بود که با نشان دادن عملکرد کلی بازار به سرمایه‌گذاران کمک می‌کرد تا نتایج افزایش و کاهش قیمت سهام را درک بهتری داشته باشند. ایده ایجاد یک شاخص معیاری در آن زمان (در سال های پایانی قرن نوزدهم) به عنوان یک ایده نوآورانه به حساب می‌آمد، اما روش پیاده سازی آن بسیار ساده بود و از میانگین ساده بهره برده شد. برای محاسبه میانگین اول، داو قیمت هر سهم را با یکدیگر جمع کرد و نتیجه را بر تعداد سهام در شاخص - که ۱۱ است - تقسیم کرد. امروزه، شاخص صنعتی داو جونز (Dow Jones Industrial Average) که به‌طور مختصر به "داو" نیز شناخته می‌شود، یک معیار است که عملکرد سهام آمریکایی را که به عنوان پیشگامان اقتصاد در ناسداک (Nasdaq) و بورس نیویورک (NYSE) شناخته می‌شوند، پیگیری می‌کند. شاخص داو جونز صنعتی شامل 30 شرکت با سرمایه بزرگ است که به طور دلخواه توسط ویرایشگران روزنامه وال استریت جورنال انتخاب می‌شوند. طی سالیان گذشته، شرکت‌های موجود در این شاخص تغییر کرده‌اند تا اطمینان حاصل شود که شاخص همچنان بازنمایی مناسبی از اقتصاد آمریکا را به ارمغان می‌آورد. در واقع، هیچ یک از شرکت‌های اولیه در داو جونز باقی نمانده است. شرکت جنرال الکتریک (General Electric) با ۱۱۰ سال سابقه، بیشترین مدت زمان حضور در این شاخص را داراست. تعداد شرکت‌های موجود در داو جونز صنعتی اصلی به ۱۲ شرکت محدود بود. این ۱۲ شرکت عبارت بودند از: American Cotton Oil، American Sugar، American Tobacco، Chicago Gas، Distilling & Cattle Feeding، General Electric، Laclede Gas، National Lead، North American، Tennessee Coal، Iron and Railroad، U.S. Leather و U.S. Rubber.  

مشکلات محاسبه شاخص بورس DJIA

همانطور که احتمالا حدس زده‌اید، محاسبه شاخص بورس DJIA امروزه به سادگی جمع کردن قیمت سهام و تقسیم آن بر ۳۰ نیست. داو در زمانی که شرکت های بورسی تقسیم سهام و سود سهام را انجام نمی دادند، زندگی می کرد. به همین دلیل، او پیش بینی نکرده بود که این اقدامات شرکتی چگونه بر معدل بازار تأثیر خواهند گذاشت. به عنوان مثال، اگر یک شرکت با قیمت 100 دلار، یک تقسیم سهام دو به یک را اجرا کند، تعداد سهام آن دو برابر می شود و هر سهم به قیمت 50 دلار به فروش می رسد.این تغییر در قیمت، باعث کاهش معدل می شود، اگرچه هیچ تغییر اساسی در سهام رخ نداده است. برای جذب تأثیرات تغییرات قیمت از تقسیم سهام، کسانی که معدل DJIA را محاسبه می کنند، "Dow Divisor" یک عدد به‌دست‌آوردند. این عدد برای تعیین مخرج در محاسبه معدل تعدیل شده و از آن استفاده می شود.   نکته مهم: شرکت جنرال الکتریک بیش از 110 سال مداوم در شاخص داو جونز حضور داشت تا 19 ژوئن 2018، زمانی که سازنده لامپ های روشنایی و موتور های جت از شاخص حذف شد و جایگزین آن شرکت والگرینز بوتس آلاینس شد.  

شمارنده داو چگونه کار می‌کند؟

برای محاسبه شاخص DJIA، قیمت فعلی ۳۰ سهمی که در این شاخص حضور دارند با هم جمع شده و سپس بر Dow Divisor تقسیم می‌شوند. این شمارنده به طور دائمی تغییرات خود را تجربه می‌کند. برای نمایش اینکه چگونه استفاده از شمارنده کار می‌کند، یک شاخص با نام "Investopedia Mock Average (IMA)" را ایجاد می‌کنیم. IMA از ۱۰ سهم تشکیل شده است که قیمت آن‌ها هنگام جمع شدن با هم برابر $1,000 است. به عبارت دیگر، شاخص IMA در رسانه‌ها به مقدار 100 نقطه نقل می‌شود ($1,000 ÷ 10). لازم به ذکر است که شمارنده ما در این مثال، ۱۰ است. حال فرض کنید یکی از سهام موجود در شاخص IMA با قیمت 100 دلار معامله می‌شود، اما یک تقسیم سهام دو به یک را تجربه می‌کند و قیمت آن به 50 دلار کاهش می‌یابد. اگر شمارنده ما بدون تغییر باقی بماند، محاسبه شاخص می‌تواند مقداری نادرست، به شدت کمتر از واقعیت را نشان دهد. به عبارتی، محاسبات قبلی برای محاسبه شاخص ما حاصل ۹۵ نقطه خواهد بود ($950 ÷ 10). این مقدار نادرست است زیرا تقسیم سهام صرفاً قیمت را تغییر داده است، نه ارزش کل شرکت را. برای جبران تقسیم سهام، لازم است مخرب را به شکل پایین‌تر و با ارزش ۹٫۵ تنظیم کنیم. با این کار، شاخص به صورت ۱۰۰ ($ ۹۵۰ ÷ ۹٫۵) باقی خواهد ماند و به طور دقیق‌تر ارزش سهام در میانگین را نشان می‌دهد. اگر به دنبال پیدا کردن مخرب فعلی داو جونز هستید، می‌توانید آن را در وب سایت داو جونز ایندکس و بورس شیکاگو پیدا کنید.  

شاخص صنعتی داو جونز(DJVA) به عنوان یک ارزش دلاری

برای محاسبه اینکه تغییر قیمت هر سهم چطور بر روی شاخص تأثیر می‌گذارد، باید تغییر قیمت سهم را بر تقسیم‌کننده فعلی شاخص تقسیم کنید. به عنوان مثال، اگر شرکت والمارت (WMT) به مقدار 5 دلار افزایش پیدا کند، باید پنج دلار را به تقسیم‌کننده فعلی (۰.۱۴۷) تقسیم کنید تا میزان تغییراتی که این شرکت در شاخص داو جونز ایجاد کرده است، محاسبه شود. به این ترتیب، اگر شاخص داو جونز در یک روز ۱۰۰ نقطه رشد کرده باشد، والمارت به میزان ۳۴.۴۲ نقطه از این حرکت در شاخص داو جونز مسئول خواهد بود.  

وزن دهی شاخص

روش محاسبه شاخص DJIA به عنوان روش وزن‌دهی به قیمت شناخته می‌شود. در این روش، شرکت‌ها بر اساس قیمت سهم‌هایشان رتبه‌بندی می‌شوند. در این روش، زمانی که اشتراک هر شرکت به دو یا چند بخش تقسیم شود، عاملی به نام "تقسیم سهام" برای تعیین اثر این تقسیم بر روی شاخص استفاده می‌شود. یکی از معایب این روش این است که این روش نشان‌دهنده این نیست که تغییر یک دلار در سهم یک شرکت با ارزش ۱۰ دلار، به نسبت درصدی بسیار بیشتری به شاخص تأثیر خواهد گذاشت نسبت به یک دلار تغییر قیمت در سهم با ارزش ۱۰۰ دلار. به دلیل مشکلات مرتبط با وزن دهی به قیمت، اکثر شاخص‌های بزرگ دیگر، مانند S&P 500، براساس سرمایه بازار وزن دار نمایش داده می‌شوند؛ به عبارت دیگر، شرکت‌ها بر اساس تعداد سهام خارج شده آن‌ها، ضرب شده در ارزش هر سهم، رتبه‌بندی می‌شوند. این تنها یکی از معایب شاخص DJIA است. معایب دیگری نیز وجود دارد که به واقعیت بیشتری که امروزه بازار سهام در آن پراکنده شده و بر اساس اندازه و صنعت شرکت‌ها، متمایل به تجزیه و تحلیل شدیدتری شده است، برمی‌گردد. در اوایل دهه 1900، انقلاب صنعتی باعث ایجاد شرکت‌های صنعتی بزرگ شد که بسیاری از آن‌ها در ایالات متحده واقع بودند و نماینده اقتصاد کلان بودند. اما با پیشرفت فناوری و ظهور وب جهانی، شرکت‌ها افزایش یافتند. ایجاد یا افزایش تعداد صنایع اقتصادی معنادار با شرکت‌هایی که در هر نقطه‌ای از جهان قرار دارند، باعث شکل گیری بازاری شده است که تقریبا به صورت کامل با یکدیگر مرتبط و وابسته است.  به دلیل شکافتگی و جهانی شدن بازار امروزی، بسیاری احساس می‌کنند که Dow شاخص مناسبی برای نشان دادن وضعیت کلی اقتصاد نیست.  

داو و اقتصاد

با وجود محدودیت‌هایی که دارد، شاخص Dow هنوز سه کاربرد مهم در بازار امروزی دارد:
  1.  تاریخچه دراز ایندکس بورس سهام داو جونز یادآور و مقایسه‌ای برای بازار امروزی در مقایسه با بازارهای اولیه است. تجزیه و تحلیل روند همواره در پیش‌بینی آینده مهم است، و طول عمر ایندکس داو جونز این منظور را بهتر از همه سایر شاخص‌ها خدمت می کند.
  2.  اگرچه داو جونز تنها 30 شرکت بزرگ آمریکایی را پیگیری می کند، اما این شرکت ها شامل همه صنایع به جز خدمات عمومی و حمل و نقل هستند، که یک نمای کلی گسترده از اقتصاد را روایت می کند. بطور کلی، بورس سهام یک شاخص پیشگوی است و روند داو جونز می‌تواند به عنوان نماینده روند اقتصاد در سال آینده تلقی شود. احتمالاً نتواند در تعیین سطح فعالیت اقتصادی پیش‌بینی کننده باشد، اما قابلیت پیش‌بینی در جهت روند را دارد.
  3.  داو جونز میزان قابل توجهی از توجه رسانه ای را به خود جلب کرده است، شاید بیش از حد لزوم باشد. گزارش دادن در مورد عملکرد داو جونز در روز خاصی، گسترده است و به عنوان یک نماینده از وضعیت اقتصادی استفاده می شود. بنابراین، با اینکه داو جونز به طور کامل نماینده یک بازار جهانی و فناوری محور نیست، اما ارتباط روانی آن با وضعیت اقتصادی عمیق است.
 

خلاصه:

پس از ۱۳۷ سال به عنوان نشانگر تحولات بازار اصلی، داو جونز همچنان یکی از شاخص‌های بازار شناخته شده و مورد استناد است. این شاخص ممکن است نماینده فرصت‌های جدید بازار و شرکت‌های در حال رشد سریع در مرحله اولیه نباشد. همچنین، با توجه به این که بیشتر شرکت‌های موجود در این شاخص درآمد زیادی خارج از ایالات متحده دارند، نشانگر قدرت اقتصادی کلی آمریکا نیست. با این حال، داو جونز برخی از بینش‌های ارزشمند را فراهم می کند. با وجود تمام نقص های آن، داو جونز همچنان یکی از شاخص‌های پرتماشا در عملکرد بازار سهام و وضعیت اقتصادی آمریکا است. منبع: اینوستپدیا
آواتار سید محمد رضا

سید محمد رضا

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها