آشنایی با خط روند(trend line) در بازار فارکس

تاریخ آخرین بروزرسانی: 22 ژوئن 2023

خط روند، یک خط مستقیم است که دو یا چند نقطه قیمت را با یکدیگر ارتباط می‌دهد و در آینده ادامه پیدا می‌کند. شناسایی روند فعلی بازار برای پیش‌بینی روند آتی در بازارهای مالی مانند بازار ارز بسیار اهمیت دارد.

خطوط روندها همچنین به عنوان سطوح حمایت و مقاومت مورب شناخته می‌شوند و تمام قوانین مربوط به سطوح حمایت و مقاومت نیز برای خطوط روندها صادق است.

شناسایی روند فعلی بازار ارز و سایر بازارهای مالی از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا این امر به ما امکان می‌دهد تا روند آتی را پیش‌بینی کرده و بر اساس آن تصمیم‌های سرمایه‌گذاری را اتخاذ کنیم. خطوط روندها یک ابزار گرافیکی است که با استفاده از دو یا چند نقطه قیمت به یکدیگر متصل می‌شوند و در ادامه تمایل روند بازار را نشان می‌دهند.

این خطوط روندها نه تنها به عنوان ابزاری برای تشخیص روند بازار استفاده می‌شوند، بلکه به عنوان سطوح حمایت و مقاومت نیز شناخته می‌شوند.

زمانی که خط روند به نقاطی از نمودار می‌رسد و از آن عبور می‌کند، این خط به عنوان سطح حمایت یا مقاومت شناخته می‌شود. اگر خط روند به طور مستمر به سمت بالا حرکت کند و نقاط قیمت بیشتری را از آن طرف خط قرار دهند، این نشانگری برای روند صعودی بازار است.

به همین ترتیب، اگر خط روند به سمت پایین حرکت کند و نقاط قیمت کمتری را از آن طرف خط نمایش دهند، این نشانگری برای روند نزولی بازار است.

تحلیل خطوط روندها و تشخیص سطوح حمایت و مقاومت مورب می‌تواند به ما در پیش‌بینی تغییرات بازار کمک کند. معمولاً در صورت شکست خط روند و عبور قیمت از سطح حمایت یا مقاومت، روند بازار تغییر می‌کند و احتمالاً در جهت جدید حرکت خواهد کرد.

یقینا یادگیری این بخش از  آموزش فارکس یکی از مهمترین و اساسی ترین مواردی است که باید بیاموزید، لطفا تا انتهای این پست را به دقت مطالعه کنید و اگر نیاز شد بارها یک بخش را مرور کنید. چنانچه سوالی در خصوص این بخش داشتید حتما در بخش نظرات مطرح کنید.

خط روند چیست؟

خط روند
خط روند

خط روند یک ابزار ترسیمی نموداری است که در نمودارهای بازارهای مالی از اتصال سقف ها و کف های قیمتی به دست می آید.

بهتر است خطوط روند را در نمودارهای میله ای یا نمودار شمع های ژاپنی که سقف و کف قیمت در داده های قیمتی یک روز معلوم است ترسیم کنید.

رسم خطوط روند از این رو حائز اهمیت است که طبق یک اصل مهم در بازار فارکس بازار مایل است روند خود را دنیال کند.

اگر به هر دلیلی قرار باشد روند فعلی بازار تغییر کند نشانه های از تغییر روند روی خطوط روند دیده می شود.

چون حطوط روند با اتصال سقف ها یا کف های قیمتی رسم می شود دقیقا همانند حمایت و مقاومتی هستند که به صورت اریب رسم شده باشد.

با هر بار برخورد قیمت به خط ترند اگر قیمت شتاب و قدرت لازم را داشته باشد سطح حمایتی یا مقاومتی شکسته خواهد شد و روند تغییر می کند و ممکن است الگوهای کندل استیک یا دستور های معاملاتی بازگشتی نیز این تغییر روند را پیشبینی کنند.

و اگر قیمت شتاب و قدرت لازم برای شکست سطح حمایت و مقاومت را نداشته باشد روند ادامه دار خواهد بود و ممکن است الگوهای ادامه دهنده یا دستورات معاملاتی ادامه دهنده پیشروی روند را پیشبینی کنند.

مشخصات خط روند صعودی

برای اینکه خط روندی صعودی را شناسایی و ترسیم کنیم ابتدا باید روند صعودی را بشناسیم.

روند صعودی روندی است سقف هر موج بالاتر از سقف موج قبلی و کف هر موج پایین تر از کف موج قبلی باش.

شیب قیمت در روند صعودی مثبت است و هرچه شیب قیمتی بیشتر باشد و فاصله کف و سقف موج ها از موج قبلی بیشتر باشد روند صعودی پر قدرت تر است.

خطوط روند صعودی از اتصال کف های قیمتی با شیب مثبت شکل می گیرد.برای رسم خط روند صعودی باید حداقل سه نقطه برای اتصال وجود داشته باشد.

خطوط روند صعودی همانند سطح حمایت که از اتصال پایین ترین قیمت ها رسم می شود،نقش حمایتی را ایفا می کند.

تا زمانی که کف قیمت امواج با خط روند صعودی برخورد کند اما نتواند به آن نفوذ کند یا پس از نفوذ ناچیز روند قیمت بازگشت داشته باشد روند صعودی تثبیت شده است.

هر زمان روند قیمت به خط روند صعودی یا همان حمایت اریب نفوذ کرد و توانست خط را بشکند به صورتی که در نمودار شمع ژاپنی یک کندل استیک زیر خط روند صعودی باز و بسته شود،روند شکسته شده است.

خط روند صعودی

مشخصات خط روند صعودی و ترسیم آن

برای شناسایی و ترسیم خط روند نزولی آشنایی با روند نزولی لازم است.

روند نزولی روندی است که کف قیمت هر موج از موج قبلی پایین تر باشد و اگر سقف قیمت ها نیز از سقف قبلی پایین تر باشد روند نزولی پر قدرت تر است.

با اتصال حداقل سه نقطه از سقف قیمت ها در روند نزولی،خطوط روند نزولی ترسیم می شود.شیب این خط باید منقی باشد.

هرچه شیب خطوط روند نزولی بیش تر باشد و فاصله سقف و کف های قیمتی بیشتر باشد خطوط روند نزولی معتبر تر است.

خط روند نزولی همانند ترسیم سطح مقاومت با اتصال بالاترین قیمت ها شکل می گیرد از همین رو نقش مقاومتی دارد.

تا زمانی که کف قیمت امواج با خط روندنزولی برخورد کند اما نتواند به آن نفوذ کند یا پس از نفوذ ناچیز روند قیمت بازگشت داشته باشد روند نزولی تثبیت شده است.

هر زمان روند قیمت به خط روند نزولی یا همان مقاومت اریب نفوذ کرد و توانست خط را بشکند به صورتی که در نمودار شمع ژاپنی یک کندل استیک بالای خط روند نزولی باز و بسته شود،روند شکسته شده است.

خط روند نزولی

ترسیم خط روند معتبر

هر کس که بخواهد خطوط روند را رسم کند با اتصال چند قیمت روی نمودار میتوانند این کار را انجام دهد ولی آیا هر خط روندی به هر صورت معتبر است؟

نه خط روند قرار است نقش سطوح حمایت و مقاومت را ایفا کند و پیشبینی ما از روند آتی باز بستگی زیاد به اعتبار خط روند فعلی دارد.

درست است که تحلیل تکنیکال برای ترسم این خطوط اهمیت ویژه ای قائل است اما نباید به هر روشی خطوط روند را ترسیم کرد.

گاهی نوسانات بازار تحت تاثیر واقع و رویدادها دارای نوساناتی است که اصلا در قالب خطوط روند نمی گنجد.

برای رسم یک خط روند نیاز به حداقل دو قیمت داریم باید توجه داشته باشید که این دو قیمت باید از سایه یک کندل به سایه کندل بعدی رسم شود.نه از سایه به بدنه یا از بدنه به سایه

میتوان خط را از سایه به سایه و از بدنه به بدنه رسم کرد و فاصله بین سایه ها تا بدنه ها را بعنوان منطقه حمایت و مقاومت در نظر گرفت.

سایه هر کندل نشانی از حضور خریداران و فروشندگان و عرضه و تقاضای پشت پرده بازار است پس نقش پررنگی در پیشبینی آینده بازار دارد.

پس از اینکه دو نقطه برای ترسیم روند یافتیم هنوز این خط دارای اعتبار کافی نیست.وقتی معتبر می شود که قیمت یک بار دیگر این خط را لمس کند.

پس دو نقطه قیمت برای رسم اولیه خط روند لازم است و نقطه سوم قیمت برای اعتبار بخشیدن به آن

اگر این شرایط در بازار نبود خود را ملزم به رسم خط ترند نکنید زیرا باعث به خطا رفتن تریدر می شود.

نمودار Microsoft (MSFT) یک Trend line صعودی را نشان می دهد که 4 بار لمس شده است. پس از لمس سوم در Nov-99 ، خط روند به عنوان یک خط حمایت معتبر در نظر گرفته شد.

وقتی که قیمت برای بار چهارم خط را لمس می کند اعتبار سطح حمایت بسیار بیشتر می شود.

تا زمانی که قیمت بالای این سطح حمایت باقی می مانند نشان می دهد قدرت همچنان به دست خریداران(گاوها) است و احتمال تغییر روند بسیار کم است.

*در بازار فارکس هیچ قطعیتی در هیچ نوع تحلیلی وجود ندارد.

فاصله اتصال نقاط خط روند

برای رسم یک خط روند صعودی باید سه نقطه قیمتی از سقف های قیمتی و برای رسم خط روند نزولی باید سه نقطه قیمتی از کف های قیمتی به یکدیگر متصل شوند.

باید بدانیم فاصله این نفاطی قیمتی باید چه مقدار باشد تا خطوط روند معتبر ترسم شود.

آیا میتوان موج کوچک پشت هم را برای اتصال انتخاب کرد؟

یا میتوان با فاصله یک موج نقاط را به هم پیوند داد؟

اگر سه نقطه اتصال نزدیک به هم باشد روند ترسیمی معتبر نیست و اگر از هم خیلی دور باشد این ترسیم اصلا روند فعلی بازار نیست و مشکوک است.

سه نقطه قیمت را باید در تایم فریم میان مدت با امواجی با نوسان متوسط به گونه ای انتخاب کرد که فاصله نقاط تقریبا یکسان باشد.

به تصویر زیر توجه کنید.

در نمودار Wal-Mart (WMT) اگر نقطه 1 را نقطه اول ترسیم در نظر بگیریم فاصله تا نقطه 2 بسیار کم است و شیب Trend line صحیح نیست.

پس ترسیم را از نقطه 2 شروع میکنیم تا فاصله تا نقاط بعدی معقول و یکسان باشد و همانطور که میبینید این خط روند صحیح بوده است.

زاویه اتصال نقاط خط روند

علاوه بر فاصله نقاط،زاویه اتصال نقاط برای ترسیم خط روند در میزان اعتبار مهم است.

بهترین و ساده ترین بیان برای زاویه خط روند این است که خط نباید خیلی به خط افقی نزدیک باشد نه خیلی حالت عمود و شیب تند به خود بگیرد.

اگر خط خیلی افقی شود اصلا بازار دارای روند نیست و درواقع رنج است و باید با قوانین بازار رنج تحلیل کرد.

و اگر روند خیلی عمودی باشد نوسانات بازار از حالت معقول خارج شد و تحلیل پذیر نیست.

در هر کدام از این حالت ها حتی اگر سه نقطه برای اتصال وجود داشته باشد و فاصله این نقاط درست باشد بازهم خط روند  نمیتواند نقش سطوح حمایت و مقاومت را ایفا کند و پیشبینی آینده بازار دچار خطا می شود.

به تصویر زیر توجه کنید:

تصویر بالا نمودار یاهو(YHOO) را نشان میدهد که در یک دوره 5ماهه خط روند 4 بار لمس شده است و فاصله نقاط اتصال صحیح است.

اما در این نمودار شیب خط بیشتر از شیب منطقی است به طوری که اگر نفوذی در خط صورت بگیرد و اصلاحا روند طبق قوانین کاملا شکسته شود بازهم نشانه ای از تغییر جهت بازار نیست.

زوایه خطوط روند بستگی به تعداد داده نمایش داده شده در نمودار و تایم فریم معاملاتی نیز دارد.

اگر روند در تایم فریم میان مدت نمودار شمعی ژاپنی که تعداد کندل ها در نمایش متعادل است ترسیم شود زوایه خط بهتر ترسیم می شود.

نمودارهای کوتاه و گسترده نسبت به نمودارهای باریک و بلند ، دارای خطوط شیب دار کمتری هستند.

نفوذ به خط روند اصلی

گفتیم که خطوط روند باید از قله به قله و قعر به قعر با احتساب سایه کندل ها رسم شود.

گاهی نوساناتی در بازار وجود دارد که قله اصلی یا قعر اصلی نیستند و تحریف شده هستند.

این نوسانات ممکن است در اثر رویدادها در یک روند یا نتیجه شیطنت بروکرها باشند و نمیتوان روی آن ها حساب کرد.

در بهترین حالت این نوسانات حکم نفوذ به روند اصلی را دارند.

اگر بتوان با چشم پوشی از بعضی قله ها،قعرها و سایه ها خطوط روند معتبری رسم کرد که هم از اتصال سه نقطه به وجود آمده باشد هم نقاط دارای فاصله و زاویه مناسب باشند،باید حتما این کار را کرد.

نمودار بالا نشان می دهد اگر خط روند از پایین تمام سایه ها رسم شود زاویه خط زیاد و شیب بسیار تند می شود.

س بهتر است از چند سایه(بیضی قرمز) چشم پوشی کنیم و این سایه ها را نفوذ در نظر بگیریم تا شیب خط معتبرتر باشد.

تصویر بالا نمودار کوکا کولا (KO) را در یک بازه بیشتر از یک سال نشان میدهد.

ابتدا برای ترسیم خط روند(خط خاکستری) قله بلندتر(بیضی قرمز) را بعنوان نقطه شروع در نظر گرفته ایم که همانطور که میبینید روند معتبر نشده است شیب خط زیاد شده و نقطه سوم معلوم نیست.

مجدد از قله بلندتر که ممکن است در اصر یک رویداد یک نوسان بی منطق باشد چشم پوشی کرده ایم و قله قبلی را بعنوان نقطه شروع در نظر گرفتیم که در این حالت قله بلندتر تنها یک نفوذ است و خط روند دارای اعتبار کافی با سه نقطه قیمتی با فاصله و زاویه مناسب است.

در نمودار بالا به خط ترند دوم که اعبار کافی دارد میتوان به عنوان یک سطح مقاومت اریب نگاه کرد و براین اساس تحلیل کرد.

سخن پایانی

خطوط روند بینش خوبی به تحلیل گر می دهند اما نباید خیلی روی آن ها حساب کرد و همه تحلیل ها را براساس آن انجام داد.

در بهترین حالت برای اطمینان بیشتر باید از سطوح حمایت و مقاومت افقی یا دیگر تحلیل ها در کنار تحلیل خط روند استفاده کرد.

استفاده از اندیکاتورها نیز برای تایید شکست روند میتواند گزینه خوبی باشد.

به تصویر زیر توجه کنید:

خط روند در تصویر بالا با اینکه با رعایت تمام قوانین رسم شده است و معتبر است اما میبنید که روند پس از شکست کامل خط روند صعودی بازگشت نداشته است  و به سطح حمایت افقی پایبند بوده است.

این روند قیمت نتوانسه است حمایت افقی را بشکند پس روند صعودی را همچنان ادامه می دهد.

نتیجه ای که میتوان از این نمودار گرفت این است که خطوط روند تنها کمک میکنند بدانیم در چه زمان هایی باید منتظر تشکیل الگو،شکست سطوح حمایت و مقاومت یا رخ دادهای دیگر باشیم و نباید تنها به روندها اطمینان کرد.

امیدوار هستیم که این آموزش برای شما مفید بوده باشد. چنانچه در خصوص این مقاله آموزشی سوالی دارید میتوانید در بخش نظرات با ما مطرح کنید تا در اولین فرصت پاسخ شما ارسال شود.

اشتراک در
اطلاع از
3 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

عالی

برای ثبتنام در حساب vip تجارت فارکس
بایدحتما 100 دلار موجودی در بروکر داشته باشیم