رسم خط روند و کانال کشی قیمتی و تشخیص نقاط شکست

تاریخ آخرین بروزرسانی: 21 می 2023
رسم خط روند و کانال کشی قیمتی نیز در پرایس اکشن یکی از اصولی ترین روش های تحلیلی در بازارهای مالی است که بر پایه قیمت و حجم معاملات برای تحلیل و پیش بینی رفتار بازارها استفاده می شود. یکی از مهم ترین استراتژی های استفاده شده در پرایس اکشن، رسم خط روند و کانال کشی قیمتی است. این استراتژی بر پایه تعیین نقطه ای است که قیمت با نزول یا افزایش از آن خط روند خود را تغییر می دهد. با استفاده از این روش، ترند بازار و نقاط شکست به راحتی تشخیص داده می شود و باعث می شود تا تصمیمات خرید و فروش بهتری اتخاذ شود. علاوه بر این، پرایس اکشن به عنوان یکی از روش های تحلیلی، به آنالیز های عمیقی از معاملات و قیمت ها پرداخته و به دنبال شناسایی الگوهایی است که توسط خریداران و فروشندگان شکل می گیرد. این الگوها به عنوان نقاط ورود و خروج به کار می روند و باعث می شود تا تصمیمات تریدرها بر اساس تحلیل دقیق تری اتخاذ شود. با توجه به این که پرایس اکشن بر پایه رفتار بازارها استوار است، می توان ادعا کرد که این روش بهترین روش برای تحلیل بازارهای مالی است و به تریدرها کمک می کند تا با دقت و صرفه جویی در زمان، تصمیمات خرید و فروش خود را اتخاذ کنند.  

رسم خط روند

رسم خط روند و کانال کشی قیمتی بسیار ساده است اگر بطور کامل با شناسایی روند قیمت آشنایی داشته باشید.در بخش قبلی آموزش شناسایی خط روند را به طور کامل آموزش دادیم. میتوان سطوح حمایت و مقاومت را علاوه بر افقی به صورت مورب نیزرسم کرد. رسم این خطوط به صورت مورب همان رسم خط روند است. می دانیم حرکت قیمت همیشه به صورت زیگ زاگ است در روند صعودی یا نزولی علاوه بر سطوح حمایت و مقاومت میتوانیم از خط روند نیز استفاده کنیم. در روند صعودی اگر خط روند به شکل مورب به بالا برود به معنی قوی شدن خریداران و افزایش احتمال ادامه روند صعودی است. در صورتی که خط روند به شکل مورب به پایین برود، به معنی ضعیف شدن خریداران و افزایش احتمال تغییر روند است. در روند نزولی نیز اگر خط روند به شکل مورب به پایین برود به معنی قوی شدن فروشندگان و افزایش احتمال ادامه روند نزولی است. در صورتی که خط روند به شکل مورب به بالا برود، به معنی ضعیف شدن فروشندگان و افزایش احتمال تغییر روند است. به طور کلی، در نمودارهای سهام یا هر بازار دیگری، مورد استفاده قرار گیرند. با رسم خطوط حمایت و مقاومت و خط روند به شکل مورب، میتوان به راحتی به تحلیل روند بازار پرداخت و تصمیم گیری های بهتری در خصوص خرید یا فروش داشت.

نحوه رسم خط روند صعودی

به تصویر زیر دقت کنید در یک روند صعودی قیمت از نقطه A به سمت نقطه B حرکت میکند. در نقطه B یک قله می سازد سپس بازار وارد فاز اصلاح قیمت می شود و به سمت نقطه C حرکت میکند. میدانیم که برای تشکیل روند صعودی قعر نقطه C نباید پایین تر از نقطه A قرار بگیرد. یعنی اگر فاصله نقطه A تا نقطه B معادل 100 پیپ باشد فاصله نقطه B تا C نباید بیشتر از 60 تا 70 پیپ باشد. زمانی که دره نقطه C بالاتر از نقطه A به پایان می رسد معامله گران میدانند که فاز اصلاح قیمت به پایان رسیده است و روند کلی بازار صعودی است.
رسم خط روند

رسم خط روند

اما برای اینکه از صعودی بودن روند مطمئن شویم صبر میکنیم تا قیمت از نقطه B عبور کند.
ترسم خط روند

ترسم خط روند

در روند صعودی کف دره ها به عنوان سطوح حمایتی در نظر گرفته می شود به همین منظور ما نقاط A و C را بهم وصل میکنیم اما تا زمانی که روند قیمت از خط B عبور نکرده است و تایید روند صعودی را نگرفته ایم وارد معامله نمی شویم. در واقع همانطور که عبور قیمت از خط B نشانه ادامه روند صعودی بازار تشکیل کندل زیر نقطه تلاقی خط B و سطح حمایتی AC نشان دهنده بازگشت روند قیمتی بازار است.
روند صعودی 3

روند صعودی 3

با توضیحات بالا تریدر نباید دچار اشتباه شود بلکه باید همواره به دو نکته توجه داشته باشد:
  • سطح ورود به معامله
  • نقطه ورود به معامله
با شناسایی سطح ورود به معامله، من می توانم منتظر نقطه ورود به معامله باشم. اما برای تشخیص نقطه ورود مناسب، باید منتظر شکل گیری الگوی کندل ها باشم. به این ترتیب، با مشاهده و تحلیل نمودارهای قیمتی، من می توانم بهترین تصمیمات را برای ورود به معامله گیرم. برای مثال، اگر به دنبال ورود به معامله خرید هستم، باید به دنبال الگوهای مثبت کندل ها باشم. این الگوها شامل کندل هایی هستند که بدنه آنها بلندتر از بدنه کندل قبلی است و سایه های پایینی آنها کوتاه‌تر از سایه های پایین کندل قبلی هستند. این الگو به نام "الگوی بلندی" شناخته می شود و نشان دهنده تقویت قیمت در بازه زمانی مشخصی است. همچنین، می توانم به دنبال الگوهای نزولی کندل ها برای ورود به معامله فروش باشم. این الگوها شامل کندل هایی هستند که بدنه آنها کوتاهتر از بدنه کندل قبلی است و سایه های پایینی آنها بلندتر از سایه های پایین کندل قبلی هستند. این الگو به نام "الگوی نزولی" شناخته می شود و نشان دهنده ضعف قیمت در بازه زمانی مشخصی است. علاوه بر الگوهای کندل ها، می توانم به دنبال سطوح پشتیبانی و مقاومت در نمودار قیمتی باشم. سطح پشتیبانی به معنی قیمتی است که قیمت نمی تواند زیر آن برود و سطح مقاومت به معنی قیمتی است که قیمت نمی تواند بالای آن برود. با توجه به این سطوح، می توانم تصمیم به ورود به معامله را با دقت بیشتری بگیرم.  
الگوی کندل ها روند صعودی

الگوی کندل ها روند صعودی

طبق تصویر بالا با شکست قله ی B ، ما از دره ی اول به دره ی دوم خط روند صعودی را میکشیم. قیمت قله را شکسته و در همان سطح پولبک زده (موج اصلاح قیمت) است.  
موج اصلاح قیمت

موج اصلاح قیمت

رسم خط روند و کانال کشی قیمتی

در هر تایم فریمی از بازار میتوان تعداد زیادی خط روند رسم کرد و کانال کشی قیمتی انجام داد. اما همه این خط روندها و کانال کشی ها به یک اندازه حائز اهمیت نیستند بلکه درجه اهمیت خط روند و کانال کشی قیمتی به چند عامل بستگی دارد. 1. زمان: زمان مهمترین عامل در تعیین درجه اهمیت خط روند و کانال کشی قیمتی است. برای مثال، یک خط روندی که برای 5 سال ثابت بوده است، از یک خط روندی که برای 5 روز ثابت بوده است، بیشترین اهمیت را دارد. 2. ارتفاع: خط روند و کانال کشی قیمتی با ارتفاع بیشتر، بیشترین اهمیت را دارند. برای مثال، یک خط روند با ارتفاع بیشتر از 100 نقطه، مهمتر از یک خط روند با ارتفاع کمتر از 10 نقطه است. 3. برجستگی و پوشش: خط روند و کانال کشی قیمتی با برجستگی بیشتر و پوشش بیشتر، مهمتر هستند. برای مثال، یک خط روندی که بیشتر از 70٪ از قیمت ها را پوشش می دهد، مهمتر از یک خط روندی است که فقط 30٪ از قیمت ها را پوشش می دهد. 4. طول: خط روند و کانال کشی قیمتی با طول بیشتر، مهمتر هستند. برای مثال، یک خط روندی که برای 100 روز استفاده شده است، مهمتر از یک خط روندی است که فقط برای 10 روز استفاده شده است. 5. تعداد ارتباطات: خط روند و کانال کشی قیمتی با تعداد ارتباطات بیشتر، مهمتر هستند. برای مثال، یک خط روندی که بیشتر از 10 ارتباط دارد، مهمتر از یک خط روندی است که فقط 2 ارتباط دارد. با توجه به این عوامل، می توان درجه اهمیت خط روند و کانال کشی قیمتی را تعیین کرد و از آن برای تحلیل بازار و تصمیم گیری های مالی استفاده کرد.  

کانال کشی قیمت چیست؟

برای پیدا کردن مکان احتمالی خروج از معامله و شروع معامله جدید خطی موازی خط روند رسم میکنیم. این خط موازی به نام "خط محوری" معروف است و برای تعیین نقطه خروج و ورود به معامله بسیار مفید است. با استفاده از این روش، می‌توانید به راحتی مشخص کنید که در صورتی که قیمت به سمت بالا حرکت کند، بهتر است از معامله خارج شوید و در صورتی که به سمت پایین حرکت کند، وارد معامله شوید. برای تعیین نقطه خروج و ورود به معامله، باید از تحلیل فنی و کاربردی استفاده کنید و از تجربه خود و دانش بازار بهره ببرید. همیشه به دقت و با دید بلندمدت اقدام به خرید و فروش کنید و به هیجانات کوتاه‌مدت اجازه ندهید تصمیمات شما را تحت تاثیر قرار دهند.    
کانال کشی نزولی

کانال کشی نزولی

همانطور که در تصویر بالا می بینید قیمت سه بار کانال کشی قیمتی را رسم کرده است. لمس کانال قیمتی تفاسیر متفاوتی دارد به همین دلیل رسم کانال کشی قیمتی بسیار حائز اهمیت است. در حالتی دیگر:
کانال کشی صعودی

کانال کشی صعودی

تشکیل سوئینگ ها دور از خط کانال میتواند نشانه تغییر روند باشد. در تصویر بالا قله ها از خط کانال دور شده است و قله ها کوتاه تر شده است در نهایت خط روند شکسته شده است.

شکست خط روند

زمانی که قیمت از خط روند عبور میکند یعنی خریداران و فروشندگان تغییر موضع داده اند که اصطلاحا خط روند شکسته شده است. این امر به معنای تغییرات قیمتی در جهت معکوس خط روند است که ممکن است نشانگر پایان یک روند صعودی یا نزولی باشد و به عنوان یک سیگنال قوی برای تغییر جهت بازار در نظر گرفته می‌شود. در این حالت، خریدارانی که قبلا در بازار حضور داشته‌اند، قیمت را بیشتر از قیمت فعلی می‌خرند و فروشندگانی که قبلا در بازار حضور داشته‌اند، قیمت را کمتر از قیمت فعلی می‌فروشند. به طور کلی، شکست خط روند به عنوان یک سیگنال قوی برای تغییر جهت بازار در نظر گرفته می‌شود و معمولاً با استفاده از ابزارهای فنی، مانند خطوط روند و شمع‌های قیمتی، تشخیص داده می‌شود.  

*تمامی قوانینی که برای سطوح حمایت و مقاومت افقی وجود دارد برای خطوط روند نیز صادق است*

 

مراحل شکست روند صعودی

  1. دور شدن قیمت از خط کانال و نزدیکی به خط روند
  2. تشکیل قله ای مساوی یا پایین تر از قله قبل
  3. شکسته شدن خط روند صعودی
  4. اصلاح قیمت به خط روندی که شکسته شده است
  5. تشکیل دره ای پایین تر از دره قبل

مراحل شکست روند نزولی

  1. دور شدن قیمت از خط کانال و نزدیکی به خط روند
  2. تشکیل دره ای مساوی یا بالاتر از دره قبلی
  3. شکسته شدن خط روند نزولی
  4. اصلاح قیمت به خط روندی که شکسته شده است
  5. تشکیل قله ای بالاتر از قله قبل
*ممکن است برخی از مراحل بالا (مراحل ۱و ۲ و ۴) انجام نشود*. توجه داشته باشید که دیدن علائم و نشانه های شکست خط روند و تغییر روند قیمتی تنها سطوح ورود به معامله را نشان می دهد برای شناسایی نقطه ورود به معامله باید منتظر تشکیل الگوی کندل استیک بمانیم.
شکست خط روند نزولی

شکست خط روند نزولی

همانطور که در تصویر بالا مشاهده میکنید قیمت بعد از اینکه در سوئینگ 4 کانال قیمت را لمس کرده است، از کانال دور شده است و به سمت خط روند میل پیدا کرده است که نشانه ای از تغییر روند بازار است.
نقطه شکست خط روند

نقطه شکست خط روند

  در مرحله ی بعد خریداران بیشتری وارد شدن و قیمت خط روند نزولی را شکسته و بعد از پولبک (اصلاح قیمت) به صعودش ادامه داده است.

نحوه تعیین حد ضرر (StopLoss) و حد سود (TakeProfit)

با فرض قرار داشتن در یک روند صعودی برا تعیین حد ضرر قله قبل از ناحیه شکست را در نظر میگیریم و استاپ را بالای قله قرار می دهیم و در روند نزولی دره قبل از ناحیه شکست را در نظر میگیریم و استاپ را زیر دره قرار می دهیم. برای تعیین حد سود در شکست روند صعودی هم اندازه نقطه ی شکسته شده تا قله قبل را بعنوان هدف اول و ساپورت های پایینتر را به عنوان هدف های بعدی در نظر میگیریم. برای تعیین حد سود در شکست روند نزولی هم اندازه نقطه ی شکسته شده تا دره قبل را بعنوان هدف اول و مقاومت های بالاتر را به عنوان هدف های بعدی در نظر میگیریم.  
حد سود شکست روند

حد سود شکست روند

در تصویر بالا استاپ زیر دره قبل از شکست قرار دادیم و اندازه ی دره تا ناحیه شکست بعنوان هدف اول حد سود در نظر میگیریم.
حد سود پله ای

حد سود پله ای

تصویر بالا مثالی از شکست روند نزولی که بعد شکست وارد خرید میشویم.
حد سود شکست روند

حد سود شکست روند

هدفها ترکیبی از اندازه ی دره ی قبل و مقاومتهای پیش رو هستند که به زیبایی لمس شده اند.

مثال از شکست روند

به تصویر زیر که نمودار پوند/ین است، توجه کنید. قله ای پایینتر از قله قبل زده شده و هشدار تغییر روند به صدا در آمده است.
  • روند شکسته شد و دره ای پایینتر از دره قبل زده شده است.
  • بدون پولبک زدن هدف اول براحتی لمس شد و هدف دوم هم لمس شد.
حد سود شکست روند

حد سود شکست روند

شکست روند در جفت ارز ERU/JPY

قیمت پولبک زده و به روند نزولی تبدیل شده است سپس روند شکسته شده ابتدا قله ای مساوی قله قبل زده شده است. در تصویر بالا میتوانید دو نکته مهم را مشاهده کنید: نکته اول (اهمیت تعیین استاپ): بعد از شکست روند و ریزش ، مجددا قیمت جهت زدن استاپها و فعال کردن سفارشات فروش و ریزش شارپی توسط مارک میکرها صعودی شده است. همانطور که میبینید سایه بلند (شادو) نتوانسته است بالاتر از قله ی قبل از شکست روند قرار بگیرد. نکته دوم (فاصله استاپ منطقی): زمانی که شکست روند به وسیله کندل های بزرگ و حرکات شارپی صورت میگیرد بهتر است به دلیل ریسک بالا وارد معامله نشوید. در این شرایط فاصله استاپ زیاد می شود و میزان ضرر زیاد می شود. تصویر بالا تصویر واضحی از این نوع شکست روند است. به کندلی که خط روند توسط آن شکسته می شود، کندل شکست می گوییم. مثلا در شکست روند صعودی، بعد از کندل شکست باید یه کندل کامل زیر خط روند بسته شود.
شکست روند یورو ین

شکست روند یورو ین

  همانطور که در تصویر بالا مشاهده میکنید، با لمس خط روند و مشاهده الگوی کندل استیک piercing، وارد معامله شده ایم. با شکست خط روند نزولی قیمت به صعود ادامه داد. همیشه شکست در حرکات اصلاحی روند اصلی یا ریتریس ها حد سود خوب و قدرتمندی به ما میدهد.
اندازه گیری روند

اندازه گیری روند

در بالا خط روندهایی که شکسته شده است را میبینید و زیبایی و سادگی کار با خط روند را به ما نشان میدهد. چنانچه در خصوص مطالب آموزشی این مقاله سوالی دارید حتما در بخش نظرات مطرح کنید تا در کمترین زمان ممکن پاسخگوی شما باشیم.
آواتار سید مهدی حق شناس

سید مهدی حق شناس

من سید مهدی حق شناس هستم و از سال 2008 بصورت حرفه ای در بازارهای مالی مختلف منجمله فارکس فعالیت دارم. خوشحال میشم نظرتون رو در مورد مقالات من در هر مقاله با من به اشتراک بزارین.
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها