معرفی و بررسی جفت ارز‌های فارکس

تاریخ آخرین بروزرسانی: 3 ژوئن 2023

در این آموزش رایگان فارکس به موضوع جفت ارز‌های فارکس خواهیم پرداخت. یک سوال کلی که در ذهن همه ما در ابتدای ورود به این بازار ایجاد میشود این است که در بازار فارکس چه چیزهایی معامله میشود؟ ما در یک پست دیگر در خصوص اینکه چه چیزهایی در بازار فارکس معامله میشود توضیحاتی را داده ایم.

در این پست به یکی از موارد مورد معامله در بازار فارکس یعنی جفت ارز‌های فارکس میپردازیم. برای آشنایی با جفت ارزهای فارکس در این آموزش همراه ما باشید.

جفت ارزهای فارکس

جفت ارزهای فارکس چه هستند؟

جفت‌های ارزی در بازار فارکس به صورت دسته‌هایی از دو ارز تشکیل شده‌اند که با یکدیگر معامله می‌شوند. هر جفت ارز دارای یک ارز پایه (Base Currency) و یک ارز مقابل (Quote Currency) است. قیمت جفت ارزی نمایانگر مقدار ارز مقابلی است که برای خرید یا فروش یک واحد ارز پایه نیاز است. در واقع، با توجه به قیمت جفت ارزی، می‌توانیم ببینیم چند واحد ارز مقابل برای خرید یا فروش یک واحد ارز پایه مورد نیاز است.

  1. EUR/USD (یورو/دلار آمریکا): این جفت ارزی مربوط به دو بزرگترین ارز جهان، یعنی یورو و دلار آمریکا، می‌باشد. این جفت ارزی یکی از پرمعامله‌ترین جفت‌ها در بازار فارکس است و تغییرات قیمت آن تأثیر زیادی بر سایر بازارها دارد.

  2. GBP/USD (پوند استرلینگ/دلار آمریکا): در این جفت ارزی، پوند استرلینگ بزرگترین ارز انگلیس و دلار آمریکا بزرگترین ارز آمریکاست.

 

جفت ارز‌های فارکس
جفت ارز‌های فارکس

چه چیزی در فارکس معامله می شود

در این بخش آموزش میخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که چه چیزی در بازار فارکس معامله می شود که باعث شکل گیری این حجم سنگین از معامله در این بازار شده است. هرچند که پاسخ به این سوال در دو کلمه خلاصه میشود و بسیار ساده است.معامله گران در فارکس و بورس فارکس به دنبال معامله ارز و سهام هستند.

اما به دلیل غیرفیزیکی بودن این بازار درک اینکه چگونه و به چه علت ارز و سهام معامله می شود کمی سخت است. با نوعی مثال میتوانیم درک این مفهوم را آسان تر کنیم: ارز و سهام یک کشور نشان دهنده رشد و ضعف اقتصاد آن کشور است.

به طور مثالی یک معامله گر زمانی اقدام به خرید ارز کشور ژاپن می کند که امیداور است اقتصاد کشور ژاپن در حال رشد باشد و ارزش ارز این کشور بیشتر شود. یا وقتی سهام در کشور آمریکا خریداری می شود که رشد اقتصادی کشور آمریکا منجر به بالا رفتن ارزش سهام در این کشور شود.

حال اگر اقتصاد این کشورها به هر علتی ضعیف شود ارزش ارز و سهام در این کشورها پایین می آید و کسانی که اقدام به خرید کرده اند ضرر میکنند. به همین سادگی سود و ضرر در بازار فارکس بستگی به پیشبینی شما از وضعیت اقتصادی کشورها دارد.

البته بازار فارکس قمار نیست که بدون پیش زمینه پیشبینی کنید و سود یا ضرر کنید بلکه معامله گران در این بازارها با انواع تحلیل ها که در آینده به آموزش آن ه خواهیم پرداخت آینده اقتصادی هر کشور را تحلیل و پیشبنی میکنند.

پس به عبارتی بهتر نرخ تبدیل یک ارز در برابر سایر ارزها بازتابی از وضعیت اقتصاد آن کشور در مقایسه با اقتصاد سایر کشورهاست.

جفت ارز های اصلی فارکس

اگر بازار فارکس را بررسی کنید میبنید که ارزهای متعددی برای معامله در این بازار وجود دارد اما برخی ارزها به عنوان ارز اصلی شناخته می شود و به خاطر موقعیت کشورها این نوع ارزها تحلیل پذیرتر هستند به همین علت معامله گران حرفه ای ترجیح می دهند بیشتر با این ارزها معامله کنند.

تصویر زیر ارزهای اصلی در بازار فارکس را نشان می دهد.

جفت ارز های اصلی

این جفت های ارزی بدین علت به این نام شناخته می شوند چون بیشترین حجم معاملات روی این جفت ها انجام می شود و سهم بزرگی از معاملات در بازار فارکس را به خود اختصاص داده اند که نشان دهنده پویایی در اقتصاد کشورهای مبدا این جفت ارزها هستند. معامله گران هر کدام تصوری متفاوت از این جفت ارزها دارند.

نماد ارزها در بازار فارکس 

در تصویر بالا جفت ارزهای اصلی را نشان دادیم حال بعنوان یک مبتدی در بازار فارکس چگونه باید تشخیص دهیم این نام اختصاری که برای هر ارز در نظر گرفته شده است نشان دهنده کدام ارز از کدام کشور است؟ در بازار فارکس قانونی برای تعیین نماد یا نام اختصاری ارزها در نظر گرفته شده است.

طبق این قانون نام اختصاری ارزها باید سه حرفی باشد که دو حرف اول معرف کشور مبدا ارز است و حرف سوم حرف اول ارز آن کشور است به طور مثال در USD  دو حرف اول US مخفف United States of America ایالات متحده آمریکا و حرف سوم D مخفف Dolar دلار است. این سه حرف بعنوان یک کد برای ارزهای ISO 4217 شناخته میشوند.

در سال 1973 سازمان جهانی استاندارد یا همان ISO کدهای سه حرفی برای ارزهایی که امروز از آنها استفاده میکنیم وضع کرد.

در تصوری که در بالاتر نمایش داده ایم ارزهایی که مشاهده میکنید ارزهای اصلی هستند و پر مخاطب ترین ارزها میباشند چرا که بیشترین معاملات بازار فارکس بر روی این ارزها صورت میگیرد قدیمی ترین ارز جهان پوند انگلیس میباشد که همچنان در سرتاسر دنیا در حال استفاده است و قدمت آن به قرن 8 بر میگردد .

جدیدترین واحد پولی در جهان پول سودان جنوبی است که در سال 2011 رسمیت پیدا کرده است. جالب است که بدانیم  “buck”  تنها نام مستعار برای  USD نیست. نام های جذاب دیگری نیز برای این ارز پرمعامله وجود دارند. به عنوان مثال یکی از نام های مستعار پر استفاده دلار greenbacks است.

هر چند بعنوان یک معامله گر فارکس هیچ نیازی نیست نام ارز تمام کشورها یا نام مستعار ارزهای اصلی را حتما یاد بگیرید و به خاطر بسپارید زیرا این نام ها معمولا در مقالات با زبن انگلیسی ممکن است دیده شود و استفاده از آن ها بسیار کم است معمولا بیشتر از نام اختصاری ارزها استفاده میکنند اما به عنوان یک فرد آگاه بد نیست با اسم های مستعار پرکاربرد آشنایی داشته باشید.

حال که با ارزهای اصلی و نام های آن ها آشنا شدیم باید بگوییم که با اینکه بازار فارکس بازار تبادل ارزهاست اما امروزه کارگزان فارکس امکانات بیشتری را در اختیار معامله گران قرار می دهند و شما میتوانید در این بازار بر روی طیف گسترده ای از ابزارهای معاملاتی معامله کنید.بعنوان مثال: طلا و نقره نفت و سهام شرکتهای بزرگ دنیا و به تازگی بیتکوین و اتریوم و بیتکوین کش و مشتقات دیگر آنها.

انواع جفت ارز در فارکس

در بالاتر گفتیم که برخی ارزها تشکیل جفت ارز اصلی را میدهند و بالاترین میزان معالات را دارند اما دیگر ارزها نیز برای سهولت معاملاتی باید در دسته خاصی قرار گیرند تا ارزش آن ها از منظر جهانی برای معامله گران واضح باشد.

این جفت ارزها در سه دسته تقسیم شده اند:

  • ماژور(Major)
  • کراس(Cross)
  • اگزوتیک(Exotic)

همانطور که گفتیم در جهان ارزهای زیادی وجود دارند که همه آن ها مهم نیستند یا حداقل از نظر بازار جهانی همه ارزها به یک اندازه دارای اهمیت نیستند و این منطقی است زیرا یک ارز مثل دلار آمریکا که ارز اصلی است و در همه جهان میتوان برای تسویه حساب های معاملاتی یا انجام تعهدات استفاده می شود از اهمیت ویژه تری برخوردار است.

در حقیقت، طبق بررسی های بانک مرکزیTriennial ، در آوریل ۲۰۱۶ حدود ۸۸% از کل معاملات انجام شده است. بدیهی است، چندین ارز مهم دیگر نیز وجود دارند که بخشی جدایی ناپذیر در اقتصاد جهان دارند.

در نمودار زیر می توانید ۸ ارز اصلی با سهم نسبی بازار آنها از حجم معاملات جهانی فارکس را مشاهده کنید. (از آنجا که در هر معامله دو ارز درگیر هستند، مبلغ سهام ارزهای منفرد ۲۰۰% خواهد بود)

جفت ارزهای ماژور Major

درواقع جفت ارزهای ماژور از یک ارز اصلی(دلار) تشکیل شده است.

دو نکته مهم درباره ماژورها وجود دارد:

نکته اول این است که این جفت ارزها برای معامله فعال ترین هستند. و با این کار، در هنگام مشاهده نمودار این جفت ها فرصت های معاملاتی زیادی خواهید یافت.

نکته دوم، مشارکت بالا به بروکرها اجازه می‌دهد تا هزینه‌های معاملاتی کوچک‌تر را به صورت گسترده‌تری بپردازند. در جدول زیر جفت ارزهای اصلی و نامهای متداول آنها آورده شده است.

جفت ارزهای ماژور Major

جفت ارزهای ماژور Major

 

جفت ارزهای کراس  Cross

دسته قبلی درباره جفت ارزهایی بود که در یک طرف آن ارز اصلی دلار قرار داشت این دسته جفت ارزهایی را معرفی میکند که در آن ارز دلار وجود ندارد که به این نوع جفت ارز، جفت ارز کراس یا جفت ارزهای متقابل گفته میشود. جفت ارزهای کراس برای راحتی بیشتر معامله گران طراحی شده اند زیرا در گذشته  اگر می خواستید ارز خود را به یک ارز دیگر تبدیل کنید، ابتدا می بایست ارزهای خود را به دلار آمریکایی تبدیل کرده و پس از آن به ارز مورد نظر تبدیل کنید.

با معرفی جفت ارزهای کراس، همه چیز بسیار ساده تر شده است. این جفت ارزها در معاملات خیلی پرکاربرد نیستند، اما هنوز هم بسیار فعال و ارزان قیمت هستند. بعنوان مثال EURCHF

جفت ارزهای اگزوتیک(Exotic)

جفت ارزهای اگزوتیک از یک ارز ماژور و ارز اقتصادی قدرتمند که البته از منظر جهانی اهمیت اقتصادی ندارد، تشکیل شده است. برخی از نمونه ها عبارتند از:

جفت ارزهای اگزوتیک Exotic

جفت ارزهای اگزوتیک Exotic

در مقایسه با سایر جفت های ارزی، جفت های اگزوتیک کمترین فعالیت را دارند و در نتیجه، آنها معمولاً برای معامله گران تر هستند. با همه این ها، سؤال این است که آیا معامله با جفت ارزهای اگزوتیک منطقی است؟ به عقیده ما احتمالاً اینطور نیست زیرا که آن ها از نظر منطقه ای بسیار حساس هستند. به طور کلی اگر دلایل قانع کننده اید برای این کار نداشته باشید، توصیه نمی شود که جفت های اگزوتیک معامله کنید.

نرخ جفت ارز را پیشبینی کنیم ؟

نرخ ارز یک جفت ارزی قیمت ارز اول را در مقابل ارز دوم نشان میدهد. برای ساده تر درک کردن نرخ ارز میتوان گفت باید در نظر بگیرید ارز اول یک کالا است و ارز دوم پولی است که شما باید در ازای این کالا پرداخت کنید.

به طور مثال وقتی میگوییم نرخ جفت ارز EUR/USD برابر 1:2000  است در واقع منظور این است که یک یورو به اندازه 1.2 هر دلار ارز دارد. یا از نظر دیگر یورو یک کالا است که به ازای هر یک یورو باید 1.2 دلار پرداخت کنید. حال اگر بخواهید USD/JPY معامله کنید در اینجا دلار که ارز اول است کالا محسوب می شود و در برابر  باید ین ژاپن پرداخت کنید.

نرخ جفت ارز در بازار فارکس

نرخ جفت ارز در بازار فارکس

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها