شاخص سودآوری (PI) چیست؟
شاخص سودآوری (PI) یا همان نسبت سرمایهگذاری به سود (VIR) یا نسبت سود به سرمایه (PIR)، نشان دهنده رابطه بین هزینهها و مزایای یک پروژه پیشنهادی است. شاخص سودآوری به این صورت محاسبه میشود که نسبت بین ارزش حال حاضر جریان نقدی آینده انتظاری و مبلغ اولیه سرمایهگذاری شده در پروژه محاسبه میشود. PI بالاتر به معنای این است که یک پروژه جذابتر در نظر گرفته خواهد شد. اگر شاخص سودآوری برابر با ۱ باشد، به این معناست که هیچ سود اضافی ای از سرمایهگذاری در پروژه بدست نمیآید و سرمایهگذاری بازگشت داده میشود. در حالی که اگر شاخص سودآوری بیشتر از ۱ باشد، میتوان به دنبال سرمایهگذاری در پروژه بود. شاخص سودآوری به عنوان یکی از معیارهای مهم در تصمیمگیری در خصوص سرمایهگذاری در پروژههای جدید استفاده میشود. با توجه به این شاخص، سرمایهگذاران میتوانند تصمیم بگیرند که آیا باید در پروژه سرمایهگذاری کنند یا نه. همچنین شاخص سودآوری میتواند به عنوان یکی از ابزارهای مدیریتی برای بهبود عملکرد پروژه استفاده شود. با محاسبه و مقایسه شاخص سودآوری برای پروژههای مختلف، میتوان به دنبال بهبود عملکرد پروژه بود و تصمیمات بهتری در مورد سرمایهگذاری در پروژههای آینده گرفت. در کل، شاخص سودآوری یکی از معیارهای مهم در تصمیمگیری در خصوص سرمایهگذاری در پروژههای جدید است که میتواند به عنوان یکی از ابزارهای مدیریتی برای بهبود عملکرد پروژه استفاده شود.درک شاخص سودآوری (PI)
شاخص سودآوری برای رتبهبندی پروژههای مختلف مفید است زیرا به سرمایهگذاران اجازه میدهد ارزش ایجاد شده برای هر واحد سرمایهگذاری را اندازهگیری کنند. شاخص سودآوری ۱٫۰ به طور منطقی کمترین مقدار قابل قبول در این شاخص است، زیرا هر مقدار کمتر از آن نشان میدهد که ارزش حاضر (PV) پروژه کمتر از سرمایهگذاری اولیه است. با افزایش ارزش شاخص سودآوری، جذابیت مالی پروژه پیشنهادی نیز افزایش مییابد. شاخص سودآوری یک روش ارزیابی است که به پرداخت سرمایه ای پتانسیل اعمال می شود. در این روش، درآمد سرمایه ای پیش بینی شده توسط هزینه سرمایه ای پیش بینی شده تقسیم می شود تا سودآوری یک پروژه تعیین شود. همانطور که از فرمول فوق الذکر برمی آید، شاخص سودآوری از ارزش حال حاضر جریان های نقدی آینده و سرمایه اولیه برای نمایش متغیرهای فوق استفاده می کند. وقتی از شاخص سودآوری برای مقایسه ارزش پروژه ها استفاده می کنیم، حائز اهمیت است که این روش به اندازه پروژه ها توجه نمی کند. بنابراین، پروژه های با درآمدهای نقدی بیشتر ممکن است منجر به محاسبات شاخص سودآوری پایین تر شوند، زیرا حاشیه سود آن ها به اندازه کافی بالا نیست. فرمول شاخص سودآوری (Profitability Index) به این صورت محاسبه میشود: شاخص سود آوری = ارزش خالص نقدینگی در آینده تقسیم بر سرمایه اولیهارزش خالص نقدینگی در آینده
قیمت فعلی جریان نقدی آینده نیاز به انجام محاسبات ارزش زمانی پول دارد. جریانهای نقدی به تعداد مناسبی از دورهها تخفیف داده میشوند تا معادله جریان نقدی آینده با سطح پول جاری برابر شود. تخفیف دادن برای این ایده است که ارزش ۱ دلار امروز برابر ارزش ۱ دلار دریافتی در یک سال نیست، زیرا پول در حال حاضر به وسیله حسابهای پسانداز با بهرهبرداری بیشتری درآمدزایی میکند تا پولی که هنوز در دسترس نیست. بنابراین، جریانهای نقدی در آینده به مقدار پایینتری از ارزش حال حاضر برای پول در نزدیکی حال حاضر در نظر گرفته میشوند. در واقع، تخفیف دادن به معنی کاهش ارزش جریان نقدی در آینده است. به عنوان مثال، فرض کنید شما ۱۰۰ دلار را در دست دارید و قصد دارید آن را در سال آینده برای خرید یک محصول مشابه صرف کنید. با فرضیات اینکه بهرهبرداری از پساندازها هر سال با ۵٪ بیشتر میشود، میتوانید حدس بزنید که ارزش پول شما در سال آینده ۹۵ دلار خواهد بود. در نتیجه، جریان نقدی آینده در ارزش حال حاضر تخفیف داده میشود تا با ارزش پول در حال حاضر برابر شود. تخفیف دادن برای محاسبه ارزش جریان نقدی در آینده در اقتصاد استفاده میشود و مهمترین بخش از تحلیل مالی است. با استفاده از این فناوری، شما میتوانید ارزش پروژههای مختلف را محاسبه کنید و تصمیمات بهتری در مورد سرمایهگذاریهای خود بگیرید.سرمایهگذاری مورد نیاز
پول نقدی کاهش یافته که پیشبینی شده، نشاندهنده سرمایه اولیه یک پروژه است. سرمایه اولیه مورد نیاز تنها جریان نقدی مورد نیاز در آغاز پروژه است. تمام پرداختهای دیگر ممکن است در هر نقطه از پروژه رخ دهد و این پرداختها به کمک تخفیف در شمارنده محاسبه شده و در آن بهره مالیاتی یا ارزش گذاری داراییها در نظر گرفته شده است. با توجه به اینکه پول نقدی کاهش یافته، ممکن است برخی از پرداختهای لازم برای پروژه به تعویق بیفتد و این میتواند باعث تأخیر در آغاز پروژه شود. همچنین، کاهش پول نقدی ممکن است باعث شود که سرمایهگذاران بیشتری به دنبال سرمایهگذاری در پروژه باشند و قیمت سهام و ارزش آنها را افزایش دهند. از طرف دیگر، کاهش پول نقدی میتواند باعث افزایش استفاده از روشهای دیگر پرداخت مانند کارتهای اعتباری یا پرداختهای آنلاین شود. این روشها ممکن است با مزایایی مانند سرعت و راحتی همراه باشند اما هزینههای مربوط به آنها نیز وجود دارد. در کل، کاهش پول نقدی میتواند اثرات متنوعی بر روی پروژه و بازار سرمایه داشته باشد و برای مدیریت آن، استفاده از روشهای دیگر پرداخت و همچنین برنامهریزی دقیق برای مدیریت جریان نقدی مورد نیاز است.تفسیر شاخص سودآوری
حساب شاخص سودآوری نمیتواند منفی باشد، بنابراین باید به اعداد مثبت تبدیل شود تا مفید شناخته شوند. حساب های بیشتر از 1.0 نشان میدهند که درآمدهای نقدی آتی پروژه بیشتر از خروجی های نقدی نقد شده پروژه هستند. حساب های کمتر از 1.0 نشان میدهند که نقدینگی های خروجی بیشتر از درآمدهای نقدی نقد شده هستند و پروژه باید پذیرفته نشود. حساب هایی که برابر با 1.0 هستند، باعث بروز شرایط بی تفاوتی می شوند که سود و زیان هر پروژه به حداقل می رسدند. وقتی از شاخص سودآوری به طور اختصاصی استفاده می شود، محاسباتی که بیشتر از 1.0 هستند، بر اساس بالاترین محاسبه رتبه بندی می شوند. وقتی سرمایه محدود است و پروژه ها به صورت متقابل انتخاب می شوند، پروژه با بالاترین شاخص سودآوری باید پذیرفته شود، زیرا این نشان می دهد که پروژه با بهره وری بیشتر از سرمایه محدودتر است. شاخص سودآوری همچنین به عنوان نسبت سود به هزینه نیز شناخته میشود. اگرچه برخی پروژهها منجر به ارزش حاضر خالص بیشتری میشوند، اما ممکن است به دلیل نداشتن بالاترین شاخص سودآوری و نمایندگی از بهترین استفاده از داراییهای شرکت، از آنها گذشته شود.مثالی از شاخص سودآوری
تصور کنید یه شرکت دو پروژه احتمالی داره: ساخت کارخانه جدید یا گسترش یکی موجود. پروژه گسترش کارخانه، هزینه ی 1 میلیون دلار رو داره و درآمدی به اندازه 200 هزار دلار در سال برای 5 سال آینده تولید میکنه، با نرخ تخفیف 10%. پروژه کارخانه جدید هزینه 2 میلیون دلار داره و درآمدی به اندازه 300 هزار دلار در سال برای 5 سال آینده تولید میکنه، با نرخ تخفیف 10%.برای محاسبه شاخص سودآوری برای پروژه گسترش کارخانه، ارزش حاضر جریان نقدی آینده با استفاده از فرمول زیر محاسبه میشود:
PV = CF1 / (1 + r)^1 + CF2 / (1 + r)^2 + ... + CFn / (1 + r)^nارزش حاضر = جریان نقدی سال اول / (1 + نرخ تخفیف) ^ 1 + جریان نقدی سال دوم / (1 + نرخ تخفیف) ^ 2 + ... + جریان نقدی سال n / (1 + نرخ تخفیف) ^ n در این فرمول، ارزش حاضر، جریان نقدی در سال مشخص، نرخ تخفیف و تعداد سالها مشخص میشود.
حالتایی که برای مثال داده شده، عددی که به دست میآید به صورت زیر است:
PV = $200,000 / (1 + 0.10)^1 + $200,000 / (1 + 0.10)^2 + ... + $200,000 / (1 + 0.10)^5 PV = $750,319مقدار PV = ۲۰۰٬۰۰۰ دلار / (۱ + ۰.۱۰)^۱ + ۲۰۰٬۰۰۰ دلار / (۱ + ۰.۱۰)^۲ + ... + ۲۰۰٬۰۰۰ دلار / (۱ + ۰.۱۰)^۵
مقدار PV برابر است با ۷۵۰٬۳۱۹ دلار.
بازدهی فراوری کارخانه برای پروژه گسترش به صورت زیر محاسبه می شود:
PI = PV / Initial Investment PI = $750,319 / $1,000,000 PI = 0.75 PV = PI / سرمایه اولیه PI = ۷۵۰،۳۱۹ دلار / ۱،۰۰۰،۰۰۰ دلار PI = ۰٫۷۵ برای محاسبه شاخص سودآوری پروژه کارخانه جدید، ارزش حاضر ترکیبی از درآمدهای نقدی آینده با استفاده از فرمول مشابه محاسبه خواهد شد. PV = $300,000 / (1 + 0.10)^1 + $300,000 / (1 + 0.10)^2 + ... + $300,000 / (1 + 0.10)^5 PV = $1,125,479مقدار حال حاضر (PV) این پول، با فرمولی که داده شده، محاسبه میشود. به این صورت که $300,000 تقسیم بر عدد یک به توان ۱، به اضافه $300,000 تقسیم بر عدد یک به توان ۲ و غیره تا پنج سال، با هم جمع میشوند. نتیجه این محاسبه برابر با $1,125,479 است.
معیار سودآوری برای پروژه جدید کارخانه سپس محاسبه میشود:
PI = PV / Initial Investment
PI = $1,125,479/ $2,000,000
PI = 0.56
همانطور که مشاهده کردید این فرمول شامل جریان های نقدی در طول 5 سال آتی است.
سپس مقدار حاصل از این محاسبات، برای محاسبه شاخص سودآوری به اولویت گذاشته شده است.
برای محاسبه شاخص سودآوری پروژه کارخانه جدید، ابتدا باید ارزش حال حاضر جریان نقدی آینده را محاسبه کرد. سپس با تقسیم آن بر سرمایه اولیه پروژه، مقدار شاخص سودآوری محاسبه می شود. در اینجا، مقدار شاخص سودآوری برابر با 0.56 است، که نشان می دهد که ارزش حاضر جریان نقدی آینده تنها 56 درصد از سرمایه اولیه پروژه است و به نظر نمی رسد که این پروژه به عنوان یک فرصت سرمایه گذاری مطلوب در نظر گرفته شود زیرا مقدار خالص حاضر نقدی منفی است.
توی این مثال، پروژه گسترش کارخونهی قابلیت سودآوری بیشتری داره، یعنی سرمایهگذاری جذابتریه. شرکت ممکنه تصمیم بگیره که به جای پروژه ساخت کارخونه جدید، به این پروژه بپردازه، چون انتظار داره هر واحد سرمایهگذاری بیشتر ارزش افزوده بیشتری تولید کنه.
ولی با این حال، چون هر دو PI کمتر از 1.0 هستند، شرکت ممکن است از هر کدام از پروژه ها صرف نظر کند و به دنبال فرصت بهتری در جای دیگر باشد.
مزایا و معایب شاخص سودآوری
اینها چند مزیت از شاخص سودآوری هستند:- این شاخص، ارزش زمان پول را مد نظر قرار میدهد: شاخص سودآوری در نظر دارد که پول امروزی، به دلیل قابلیت کسب سود، ارزش بیشتری نسبت به پول همان مقدار در آینده دارد. این باعث میشود که این شاخص بهترین اندازهگیری برای جذابیت سرمایهگذاری باشد تا فقط به نگاه کردن به جریان نقدی کلی انتظار شده بسنده شود.
- این شاخص به مقایسه پروژههایی با عمر مفید متفاوت کمک میکند: شاخص سودآوری میتواند برای مقایسه پروژههایی با عمر مفید متفاوت استفاده شود، زیرا به جای مشاهده جریان نقدی کلی انتظار شده، ارزش حال پرداخته میشود.
- این شاخص در تصمیمگیری در شرایط محدودیت سرمایه کمک میکند: زمانی که یک شرکت منابع محدودی دارد و نمیتواند به همه پروژههای ممکن پیش بروند، شاخص سودآوری میتواند برای اولویتبندی پروژهها استفاده شود.
- این فقط سرمایهگذاری اولیه را در نظر میگیرد: شاخص سودآوری فقط به سرمایهگذاری اولیه مورد نیاز برای یک پروژه توجه میکند و از سرمایهگذاریهای پیوسته یا آینده که ممکن است لازم باشد، غافل میشود. این میتواند باعث شود که مقایسه دقیق بین پروژههایی با نیازهای سرمایهگذاری مختلف دشوار شود.
- اندازه پروژه را در نظر نمیگیرد: شاخص سودآوری به اندازه پروژه توجه نمیکند، بنابراین یک پروژه بزرگ با مارجین سود کمتر ممکن است شاخص سودآوری کمتری نسبت به یک پروژه کوچک با مارجین سود بیشتر داشته باشد.
- بر اساس پیشبینی دقیقی اعتماد میکند: شاخص سودآوری بر پیشبینی دقیق جریان نقدی و نرخ تخفیف در آینده بنا شده است که ممکن است با اطمینان پیشبینی کردن آنها سخت باشد. اگر فرضیات استفاده شده در محاسبه نادرست باشند، شاخص سودآوری نتیجهی نادرستی از جذابیت پروژه ارائه خواهد داد.