اخبار مهم فارکس آن دسته از اخباری هستند که بصورت مستقیم روی ارزش جفت ارزها در نتیجه قیمت بازار تاثیرگذارند. اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که تنها به روش تکنیکال بازار فارکس را تحلیل میکنید و از تاثیر تحلیل فاندامنتال و نتیجه اخبار مهم فارکس بی اطلاع هستید بالاخره یک روز بازی را میبازید.
در آموزش فارکس پیش از این به دلایل اهمیت تحلیل فاندامنتال بازار فارکس پرداختیم که اگر مطالعه کرده باشید به اهمیت اخبار مهم فارکس واقف شدهاید. در این مقاله میخواهیم 5 رویداد تاثیرگذار در بازار فارکس، جلوگیری از خطراتی که ممکن است برای معاملات شما داشته باشند و نحوه بهرهمند شدن از آنها را بگوییم.
اخبار مهم فارکس چیست؟
اخبار مهم فارکس برای دو گروه از تریدرها بسیار مهم هستند. دسته اولین که بیشترین استفاده را از اخبار فارکس میبرند معاملهگران خبر ( News Trader) هستند. این معاملهگران از نوسان شدید در لحظه خبر برای کسب سود استفاده میکنند. ترید روی اخبار اقتصادی آنقدر خطرناک است که اکثر بروکرها این نوع معامله را ممنوع کردهاند.
برخی از معاملهگران به دنبال هیجان و کسب سود هنگفت هستند و ریسک از دست دادن کل سرمایه را نیز میپذیرند. در معامله روی اخبار ممکن است طی چند ثانیه چند هزار دلار از دست بدهید. ما توصیه میکنیم از این نوع معامله پرهیز کنید اما اگر نیوز تریدر هستید باید بدانید مهمترین و تاثیرگذارترین اخبار بازار کداماند.
دسته دیگری از معاملهگران که میخواهند اخبار مهم فارکس را بشناسند معاملهگرانی هستند که در کنار تحلیل تکنیکال به تحلیل فاندامنتال نیز میپردازند و از اهمیت اخبار غافل نیستند. اخبار علاوه بر نوسان شدید لحظهای در زمان خبر در بلند مدت روی ارزش ارز کشورها در نتیجه روند کلی بازار تاثیرگذارند.
تصویر مقابل یک اینفوگرافیک کاملا گویا از همه اخبار تاثیرگذار فارکس است. همین طور که در تصویر میبینید خبرها به سه دسته کلی تقسیم شده اند:
- A: خبرهایی که باعث تغییر شدید در بازار میشوند. این اخبار نوسان شدیدی در لحظه خبر ایجاد میکنند و باعث تغییر در نمودار قیمت پس از خبر نیز میشوند.
- B: خبرهایی که تعییر زیادی به بازار نمیدهند. اما لازم است در برخی مواقع برای پیشبینی روند آتی بازار به آنها توجه کنید.
- C: خبرهایی که روند کلی بازار را تغییر میدهند. این اخبار نوسان شدید و لحظهای ایجاد نمیکنند اما باعث میشوند پس از خبر روند نزولی بازار صعودی شود و بالعکس
5 رویداد تاثیرگذار و اخبار مهم فارکس قطعا در گروه A قرار دارند زیرا علاوه بر اینکه نیوز تریدرها از نوسانات شدید در لحظه اعلام خبر بهرهمند میشوند تکنیکالیستها نیز طی چند روز یا چند هفته تاثیر این اخبار را در نمودار قیمت مشاهده میکنند. این 5 خبر مهم اعتبارتند از:
- نرخ بهره بانک مرکزی
- تولید ناخالصی داخلی
- شاخص بهای مصرف کننده( CPI: دادههای تورم)
- نرخ بیکاری
- و نشست کمیته بازار آزاد فدرال (FOMC)
در ادامه این 5 رویداد و اخبار مهم فارکس را بیشتر بررسی خواهیم کرد و به نحوه استفاده از آنها میپردازیم.
نرخ بهره بانک مرکزی
نرخ بهره نیروی محرک اقتصادها و سیستمهای مالی جهانی ماست. در سیستمهای مالی جهانی همه چیز براساس نرخ بهره تعیین میشود. هر ماه بانک مرکزی از هر کشوری در یک نشست جمع میشوند تا در مورد نرخ بهره تصمیمگیری کنند. طی این تصمیمگیری ممکن است نرخ بهره را افزایش دهند، کاهش دهند یا بدون تغییر باقی بگذارند.
حال باید ببینیم این تصمیمات چه تغییری در بازار سهام ایجاد میکند. معمولا افزایش نرخ بهره در یک کشور توسعه یافته باعث افزایش ارزش ارز میشود در نتیجه در یک معامله جفت ارز باعث صعودی شدن بازار میشود و بالعکس کاهش نرخ بهره باعث کاهش ارزش ارز کشور و نزولی شدن بازار میشود.
اگر بانک مرکزی هیچ تغییری در نرخ ارز ایجاد نکند بسته به شرایط کشور ممکن است بازار نزولی یا صعودی شود. این تحلیل تنها در مورد نرخ بهره در کشورهای توسعه یافته صادق است. کشورهای در حال توسعه (ارزهای اگزوتیک) معمولا نرخ بهره بالایی دارند اما به دلیل تورم بالا و عدم امنیت مالی بالا رفتن نرخ بهره باعث افزایش ارزش ارز نمیشود و حتی ممکن است تاثیر معکوس داشته باشد.
نرخ بهره اولین رویداد تاثیرگذار در اخبار مهم فارکس است و به دو صورت میتواند در معاملات فارکس تاثیر بگذارد. در حالت اول همانطور که گفتیم اعلام نرخ بهره مثبت نوسانات صعودی را در بازار ایجاد میکند و نرخ بهره منفی باعث نوسانات نزولی در در بازار خواهد شد.
به طور مثال بانک مرکزی اروپا نرخ بهره منطقه یورو را در سپتامبر 2014 به 0.05 کاهش داد و از آن زمان تا کنون جفت ارز EURUSD بیش از 2000 پیپ کاهش را تجربه کرده است.
و در حالت دوم یک تریدر فارکس میتوانید از تفاوت بین نرخ بهره دو ارز استفاده کند و وارد معاملات بلند مدت جهت بهرهبرداری از تفاوت بین نرخ بهره دو کشور شود. این نوع معاملات از دیرباز به تجارت حمل و نقل معروف است. اگر تاکنون اسم این نوع معامله را نشنیدید به این دلیل است در شرایط کنونی بازار سیاست بانک مرکزی در سراسر جهان نزدیک به صفر نگهداشتن نرخ بهره است اما بد نیست با آن آشنا شوید.
برای معامله تفاوتهای نرخ بهره، یک معاملهگر به دنبال خرید یک جفت ارز با نرخ بهره بالاتر و فروش یک ارز با نرخ بهره پایین است. این به معاملهگر این امکان را میدهد تا بازده سالانه تفاوت بین نرخها را بدون توجه به جهت جفت ارز دریافت کند. به عنوان مثال، اگر در حال حاضر تصمیم به خرید دلار نیوزلند و فروش ین ژاپن دارید، میتوانید سالانه ۰.۸۵% بازدهی دریافت کنید. این به این دلیل است که نرخ بهره اسمی در نیوزلند ۰.۷۵% و نرخ بهره اسمی در ژاپن منفی ۰.۱۰% است.
برای عضویت در کانال تلگرام ما روی آیکن تلگرام کلیک کنید
با عضویت در کانال تلگرام ما قادر خواهید بود تا همواره از آخرین بروزرسانی ها و مطالب تجارت فارکس مطلع باشید
تولید ناخالصی داخلی (GDP)
تولید ناخالصی داخلی ( GDP) رتبه دوم اخبار مهم فارکس را به خود اختصاص میدهد. برای اینکه اهمیت این رویداد مهم را درک کنید ابتدا باید بدانید تولید ناخالصی داخلی چیست؟ به طور کلی مصرف خصوصی و عمومی، هزینه دولتها، سرمایهگذاریها، هزینه ساخت و ساز و از همه مهمتر تراز تجاری تولید ناخالصی داخلی یک کشور را تعیین میکنند.
زمانی که ارزش کل کالاها و خدماتی که به کشورهای دیگر فروخته میشود از ارزش کل کالاها و خدماتی که برای مصرف داخل خرید میشود بیشتر باشد یک کشور مازاد تجاری دارد و بالعکس زمانی که میزان واردات یک کشور از صادرات آن بیشتر باشد کسری تجاری رخ میدهد. از همین رو تولید ناخالصی داخلی مهمترین شاخص سلامت اقتصاد کشور است.
بانک مرکزی پیشبینی خود از رشد اقتصادی کشور را با اندازهگیری تولید ناخالصی داخلی به صورت فصلی یا سالانه اعلام میکند. حال اگر تولید ناخالصی داخلی یک کشور بیشتر از انتظار باشد ارزش ارز کشور افزایش پیدا میکند و اگر این میزان کمتر از انتظار باشد ارزش ارز کشور کاهش پیدا میکنند.
از آنجایی که میزان تولید ناخالصی روی سیاستهای بانک مرکزی تاثیر دارد از این خبر میتوان برای پیشبینی عملکرد بانک مرکزی و نرخ بهره استفاده کرد. به طور مثال زمانی که تولید ناخالصی نوامبر 2014 در ژاپن به طور پیشبینی نشدهای 1.6 درصد کاهش پیدا کرد، ین ژاپن در مقابل دلار به شدت کاهش یافت زیرا تریدرها احتمال میداند بانک مرکزی سریعا مداخله کند.
شاخص بهای مصرف کننده (CPI)
شاخص بهای مصرف کننده میانگین تغییرات قیمت یک سبد خانوار از مسکن، خوراک، پوشاک، حمل و نقل، درمان پزشکی و دیگر موارد مورد نیاز را نسبت به دوره قبل اندازهگیری میکند. این دوره اندازهگیری میتواند ماهانه، فصلی یا سالانه باشد. به طور مثال در آمریکا، انگلیس، کانادا، ژاپن این خبر به صورت ماهانه اعلام میشود و در اروپا دوبار در ماه و در استرالیا خبر شاخص بهای مصرف کننده هر سه ماه یکبار اندازهگیری و اعلام میشود.
شاخص بهای مصرف کننده در بین اخبار مهم فارکس به صورت درصدی بیان میشود و میزان تورم در یک کشور را نشان میدهد. زمانی که قدرت خرید مردم یک کشور 5% کاهش پیدا میکند یعنی 5% تورم افزایش پیدا کرده است و ارزش ارز آن کشور 5% کاهش پیدا کرده است.
بانک مرکزی اجازه نمیدهد ارزش ارز کاهش پیدا کند و زمانی که در یک کشور تورم رخ دهد بانک مرکزی آن کشور با افزایش نرخ بهره سعی در کنترل این تورم و حفظ ارزش ارز کشور دارد. اگر سیاستهای بانکی یک کشور درست عمل کند نرخ ارز دوباره ارزش خود را به دست خواهد آورد در غیر اینصورت ارزش ارز کاهش پیدا میکند.
در نوامبر 2014، CPI کانادا از انتظارات بازار 2.2% پیشی گرفت و به 2.3% رسید و دلار کانادا متعاقباً در برابر ین ژاپن تا بالاترین سطح شش ساله معامله شد.
اما تاثیر این خبر تنها در بلند مدت و تغییر ارزش نرخ ارز نیست. حبر شاخص بهای مصرف کننده در لحظه اعلام بازار را دستخوش رفتارهای هیجانی میکند و باعث نوسان شدید روی جفت ارزها میشود. نیوز تریدرها میدانند این خبر بهترین موقعیت برای نوسانگیری است.
مهم نیست شما جزو کدام گروه از معاملهگران هستید بهتر است زمان اعلام این اخبار مهم فارکس را بدانید و حتما در زمان اعلام خبر آمادگی لازم را داشته باشید. اگر نیوز تریدر هستید آماده کسب سود شوید و شرایط را محیا کنید و اگر معاملهگر بلند مدت هستید بالانس حساب خود را افزایش تدهید حد سود و حد ضرر خود را مناسب سازی کنید تا در اثر نوسان لحظهای از معامله با ضرر خارج نشوید.
نرخ بیکاری و NFP
نرخ بیکاری یکی از شاخصهای سلامت اقتصاد یک کشور و تاثیرگذار روی ارزش ارز کشور است. نرخ بیکاری از تقسیم تعداد افراد شاغل به تعداد افرادی که در یک جامعه جویای کار هستند اما کاری پیدا نمیکنند به دست میآید. از آنجایی که بیکار بودن عدهای در جامعهبه دلیل تغییر شغل طبیعی است این نرخ نباید بیشتر یا کمتر از مطلوب باشد.
تصور کنید در یک جامعه عدع زیادی بیکار باشد و تنها بتوانند مایحتاج بسیار ضروری خود را تامین کنند استفاده از بسیاری از خدمات و کالاها کاهش پیدا میکند شرکتها و تولیدیها ورشکست میشوند . عده بیشتری بیکار میشوند. از طرف دیگر اگر همه افراد دارای شغل باشند و بتوانند تمام نیازهای ضروری و غیر ضروری خود را تامین کنند تقاضا زیاد میشود قیمت کالا و خدمات افزایش پیدا میکند و تورم بالا میرود.
در هر دو صورت بانک مرکزی باید با تغییر سیاست از کاهش ارزش ارز جلوگیری کند و با افزایش و کاهش نرخ بهره تورم را کنترل کند. پس اعلام نرخ بیکاری مثبت یا منفی در ارزش ارز کشور تاثیر گذار است در نتیجه روی بازار فارکس تاثیرگذار است. در کنار نرخ بیکاری دو شاخص مهم دیگر نیز اعلام میشود که بر بازار فارکس تاثیرگذار است.
نرخ بیکاری در کشورهای آمریکا، انگلستان، ناحیه یورو، کانادا، استرالیا و سوئیس هر ماه یکبار اعلام میشود و در نیوزیلند هر سه ماه یکبار. ذر آمریکا دو گزارش ADP و NFP نیز اعلام میشود که علاوه بر تاثیر روی بازار فارکس و ایجاد نوسان شدید برای نیوز تریدرها ابزاری برای پیشبینی وصعیت خبر نرخ بیکاری هستند.
گزارش ADP شاخص سلامت اقتصاد ایالت متحده آمریکاتست. این گزارش تمام دادههای نرخ اشتغال بخش خصوصی در سطح ملی را بدون در نظر گرفتن بخش کشاورزی اعلام میکند.گزارش ADP معمولا در اولین چهارشنبه هر ماه منتشر می شود و رقم حقوق و دستمزد بخش خصوصی را در طی 30 سال گذشته نشان می دهد. در نهایت این گزارش به عنوان معیاری از اشتغال در کشور استفاده می شود. از آنجایی که سطوح بالای بیکاری بر آینده اقتصاد تاثیر منفی می گذارد، این گزارش از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
گزارش NFP در اولین جمعه هر ماه میلادی تغییرات اشتغال آمریکا بجز بخش کشاوری را اعلام میکند.این گزارش مهمترین گزارش کار در دنیاست و باعث نوسان شدید در تمامی بازارهای مالی از جمله فارکس میشود. گزارش ADP که توسط مرکز آمار جمعآوری میشود ابزار مفیدی برای پیشبینی گزارش NFP است.
نشست کمیته بازار آزد فدرال (FOMC)
درست است که جلسات بانک مرکزی همه دینا مهم است اما از آنجایی که دلار آمریکا در حال حاضر ارز ذخیره جهانی است جلسه بانک مرکزی آمریکا (فدرال رزرو) بین اخبار مهم فارکس از اهمیت ویژهای برخوردار است. 12 عضور بازار آزاد فدرال 8 بار در سال در نشستی در مورد سیاستهای پولی باهم گفتگو میکنند.
هدف اصلی این اعضا رسیدن به تعادل است به صورتی که اقتصاد رشد سریعی که منجر به تورم شود نداشته باشد و از طرفی دچار رکود نشود. تصمیمات فدرال رزرو میتواند هاوکیش یا داویش باشد. هاوکیش ساستی است که منجر به افزایش نرخ بهره میشود و داویش منجر به کاهش نرخ بهره.
سیاست هاوکیشی مثل عقاب است رو به بلا میرود و نرخ بهره را بالا میکشد، افزایش نرخ بهره منجر به صعودی شدن بازار فارکس میشود و سیاست داویشی مثل کبوتر میل به پایین آمدن دارد در نتیجه نرخ بهره را پایین میآورند، منجر به کاهش ارزش دلار و نزولی شدن بازار فارکس میشوند.
با این وجود نمیتوان گفت داویشی بودن نتیجه این نشست حتما منجر به نزولی شدن بازار میشود زیرا ممکن است آمریکا نرخ بهره را پایین بیاورد اما همچنان نسبت به کشورهای دیگر بالاتر باشد پس در این صورت یا تغییر زیادی در بازار ایجاد نمیشود یا بازار فارکس همچنان صعودی باقی میماند.
تحلیل بازار فارکس از دید فاندامنتال با بررسی وضعیت یک ارز، یک کشور و یک خبر امکانپذیر نیست اگر میخواهید نتیجه خوبی بگیرید باید اخبار مهم فارکس در همه منطقهها را دنبال کنید و تاثیر آنها روی یکدیگر را بررسی کنید. دید فاندامنتالی به بازار فارکس باید دید همه جانبه باشد.
جلسات FOMC می تواند باعث نوسانات زیادی در بازار شود، همانطور که در 18 مارس 2015 مشاهده شد، زمانی که EURUSD در عرض چند دقیقه 400 پیپ افزایش یافت زیرا تریدرهای بزرگ بازار فارکس نتیجه این جلسه را کاهش نرخ بهره و نزولی شدن دلار پیشبینی کردند. از زمانی که بانک مرکزی اروپا آخرین برنامه QE خود را در 22 ژانویه سال جاری اعلام کرد، EURUSD بیش از 600 پیپ کاهش یافته است.
جفت ارزهای متاثر از اخبار مهم فارکس
اگر میخواهید نیوز تریدر باشید یا با تحلیل اخبار مهم فارکس ترید کنید باید بدانید رویدادهای اساسی روی کدام جفت ارزها بیشترین تاثیر را دارند. دو عامل برای نیوز تریدرها بسیار مهم است:
- کسب سود از نوسانات اسپایکی و کوتاه مدت
- پایین نگه داشتن هزینه معاملاتی و اسپرد
این دو مشخصه را میتوانید در جفت ارزهای اصلی ( major) بیابید. این جفت ارزهای شناوری بالاتری دارند و هدف شما را تامیین میکنند. جفت ارزهای زیر اصلی هستند:
- EUR/USD
- GBP/USD
- USD/JPY
- USD/CHF
- USD/CAD
- AUD/USD
البته ممکن است برخی اخبار مهم فارکس روی جفت ارزهای غیر اصلی و کراس نیز تاثیرگذار باشند اما به دو دلیل بهتر است از آنها پرهیز کنید. اولا این جفت ارزها شناوری پایینتری دارند و در زمان خبر اسپرد روی این جفت ارزها به شدت واید (افزایش مییابد) میشوند. دوما تاثیر اخبار روی جفت ارزهای کراس معمولا در میان مدت و بلند مدت است و نوسانات لحظهای و چشمگیر در این جفت ارزها دیده نمیشود.
نکته پایانی
واکنش بازار به اخبار نسبت به انتشار واقعی اخبار نیست بلکه نسبت به پیشبینی معاملهگران بزرگ فارکس است که سرمایههای اصلی را در دست دارند. ممکن است پس از اعلام خبری روند بازار به شدت صعودی شود این به دلیل برداشت این معاملهگران از خبر است نه تاثیر واقعی خبر روی ارزش ارز کشور.
به همین دلیل ممکن است پیشبینی شما از اعلام نرخ بهره آمریکا نزولی شدن بازار باشد اما سرمایه داران بزرگ باعث صعودی شدن بازار در لحظه انتشار خبر شوند و شما از بازار خارج شوید و پس از اینکه در جهت صعودی وارد بازار شدید مجدد بازار نزولی شود و باز شما خارج شوید و دو طرفه ضرر کنید.
یکی از دلایلی که ما میگوییم از ترید روی اخبار مهم فارکس پرهیز کنید همین است. بهتر است با یک تقویم اقتصادی معتبر نتیجه رویدادهای اساسی را دنبال کنید و وضعیت میان مدت و بلند مدت بازار را پیشبین کنید و در کنار تحلیل تکنیکال از این اطلاعات نیز استفاده کنید.