فیبوناچی چیست؟ فیبوناچی کیست؟ این دو سوال اساسی هستند که قبل از یادگیری فیبوناچی باید بدانید. احتمالا شما هم مثل من کنجکاو هستید که بدانید فیبوناچی چه کسی بود و فیبوناچی چیست. بارها نام فیبوناچی را شنیدهاید، اما شاید نمیدانید که فیبوناچی نام یک شخص و همچنین مجموعهای از نسبتها و اعداد است.
لئوناردو فیبوناچی یا لئوناردو بوناچی، یک ریاضیدان ایتالیایی بود که در قرن ۱۲ میلادی زندگی میکرد. او در سال ۱۱۷۵ پس از میلاد در شهر پیزا ایتالیا متولد شد و به عنوان یکی از بااستعدادترین ریاضیدانان جهان شناخته میشود. او، گرچه خالق آنچه امروزه به عنوان دنباله فیبوناچی شناخته میشود نیست، اما این ایده را در کتابهای خود مطرح کرد و از این رو این روش و علم ریاضی به نام او ثبت شده است.
فیبوناچی آموزش ریاضی خود را در الجزایر دید و با سفر به شرق با ریاضیدانان متعددی آشنا شد و از دانش آنها در نوشتههای خود استفاده کرد. کتاب «حساب»، که با نامهای مختلفی مانند «لیبر آباکوس» شناخته میشود، مهمترین اثر اوست. لئوناردو فیبوناچی بر این باور بود که سیستم اعداد هندی در مقایسه با سیستم رومی (مرسوم آن زمان) مزایای بسیار بیشتری دارد.
وی در سال ۱۲۰۰ در کتاب «حساب»، اعداد جدید را به دنیای غرب معرفی کرد و ۲۶ سال بعد، در سال ۱۲۲۸، نسخهای بهروزرسانیشده از کتابش منتشر شد. مطالعه کتاب حساب فیبوناچی را به شدت پیشنهاد میکنیم؛ مطالب فوقالعادهای در آن مطرح شده که علیرغم ماهیت ریاضی محض، بسیار جذاب و خواندنی است.
فیبوناچی کیست؟
فیبوناچی دنبالهای از اعداد است که هر عدد (به غیر از دو عدد اول) با جمع دو عدد قبلی به دست میآید. به این عمل، دنباله فیبوناچی گفته میشود و این نسبتها در طبیعت و حتی اعضای بدن انسان نیز وجود دارند.
این ترتیب اعداد در بازارهای مالی، به ویژه فارکس و ارز دیجیتال نیز دیده میشود و معاملهگران از نسبتهای فیبوناچی برای تحلیل بازار استفاده میکنند. اما بیایید کمی در مورد اعداد و نسبتهای فیبوناچی صحبت کنیم تا بعد به کاربرد آن در فارکس و ارز دیجیتال بپردازیم. اعداد فیبوناچی، به غیر از دو عدد اول، با جمع اعداد قبلی ایجاد میشوند و به آنها اعداد دنباله دار فیبوناچی گفته میشود.
برای درک بهتر به تصویر زیر دقت کنید: (تصویر فرضی - در اینجا توضیح تصویری قرار میگیرد). دو عدد اول، ۱ و ۱، هر کدام یک مربع دارند که با جمع آنها، مربع بعدی با عدد ۲ ایجاد میشود، با جمع عدد ۲ با ۱، مربع ۳ و با جمع ۳ و ۲ مربع ۵ و به همین ترتیب ادامه مییابد. این سلسله اعداد که نسبت ثابتی بین آنها وجود دارد، ادامه مییابد و به آنها اعداد دنباله دار فیبوناچی گفته میشود.
اما آنچه برای فعالان بازارهای مالی اهمیت دارد، نسبتهای فیبوناچی است که در بازارهای مالی به نسبت طلایی فیبوناچی معروف هستند. هر چه دنباله فیبوناچی جلوتر میرود، نسبت شگفتانگیزی بین اعداد ظاهر میشود که تقریباً برابر با ۱.۶۱۸ یا معکوس آن ۰.۶۱۸ است. این نسبتها را شاید با نامهای دیگری مثل میانگین طلایی یا فی شنیده باشید.
اما چرا این عدد اینقدر مهم است؟ زیرا هر چیزی که دارای ویژگیهای مشابه با نسبت ۱.۶۱۸ باشد، تا حدی شگفتانگیز و منظم است. برخی بر این باورند که این عدد نقش سازندهای در طبیعت دارد. برای مثال، اگر تعداد زنبورهای ماده یک کندو را بر تعداد زنبورهای نر تقسیم کنیم، به عدد ۱.۶۱۸ میرسیم. یا در گلهای آفتابگردان، مارپیچها جهتی خلاف جهت دانهها دارند و اگر قطر هر دور مارپیچ را با مارپیچ مجاورش بسنجیم، نسبت ۱.۶۱۸ بین آنها مشاهده میشود.
حال سوال این است که آیا نسبت طلایی در بازارهای مالی مانند فارکس نیز وجود دارد؟ پاسخ مثبت است. بازارهای مالی بر پایه ریاضیات استوار هستند و شباهت زیادی به طبیعت دارند، بنابراین این نسبتها در بازارهای مالی نیز بسیار پرکاربرد هستند.
فیبوناچی نسبتهای متعددی دارد، اما کاربردیترین نسبتهای فیبوناچی که در تحلیل تکنیکال بیشتر استفاده میشوند، کدامند؟ در تحلیل تکنیکال، چه به صورت انفرادی و چه در ترکیب با استراتژیهای معاملاتی مختلف، نسبتهای طلایی وجود دارند که بیشترین استفاده و کاربرد را دارند. این نسبتها عبارتند از: ۰ – ۲۳.۶ – ۳۸.۲ – ۵۰ – ۶۱.۸ – ۱۰۰. این نسبتها در اندیکاتور فیبوناچی در متاتریدر نیز در دسترس هستند.
همانطور که در تصویر مشخص هست، در سربرگ اینسرت به بخش فیبوناچی می روید و ابزار فیبوناچی مورد نظر را به سادگی با یک کلیک انتخاب می کنید. سپس، روی چارت هر جا دوست داشتید (مطابق آموزشهایی که در بخشهای بعدی ارائه میدهیم) ترسیم میکنید و از آن لذت میبرید. یادگیری فیبوناچی و نسبتهای آن در بازارهای مالی مانند فارکس و رمز ارزها بسیار کاربردی و مفید خواهد بود.
ابزار فیبوناچی در استراتژیهای معاملاتی مختلفی مانند پرایس اکشن، الیوت و هارمونیک کاربردی اساسی داشته و بسیار پر استفاده است. این ابزار کاربردهای مختلفی دارد؛ بهعنوان مثال، برای تشخیص پایان یک روند یا آغاز یک اصلاح در بازار بسیار قوی عمل میکنند. همچنین، برای تشخیص نقاط ورود و خروج دقیق نیز میتوانند کاربرد داشته باشند و عموماً با حمایتها و مقاومتهای قیمت در بازار همراستا هستند. 4.7/5 - (4 امتیاز)
فیبوناچی چیست؟
اعداد فیبوناچی، به غیر از دو عدد اول، با جمع اعداد قبلی ایجاد میشوند و به آنها اعداد دنباله دار فیبوناچی گفته میشود. برای درک بهتر به تصویر زیر دقت کنید: (تصویر فرضی - در اینجا توضیح تصویری قرار میگیرد). دو عدد اول، ۱ و ۱، هر کدام یک مربع دارند که با جمع آنها، مربع بعدی با عدد ۲ ایجاد میشود، با جمع عدد ۲ با ۱، مربع ۳ و با جمع ۳ و ۲ مربع ۵ و به همین ترتیب ادامه مییابد. این سلسله اعداد که نسبت ثابتی بین آنها وجود دارد، ادامه مییابد و به آنها اعداد دنباله دار فیبوناچی گفته میشود.
نسبت های فیبوناچی و نسبت طلایی فیبوناچی
اما آنچه برای فعالان بازارهای مالی اهمیت دارد، نسبتهای فیبوناچی است که در بازارهای مالی به نسبت طلایی فیبوناچی معروف هستند. هر چه دنباله فیبوناچی جلوتر میرود، نسبت شگفتانگیزی بین اعداد ظاهر میشود که تقریباً برابر با ۱.۶۱۸ یا معکوس آن ۰.۶۱۸ است. این نسبتها را شاید با نامهای دیگری مثل میانگین طلایی یا فی شنیده باشید. اما چرا این عدد اینقدر مهم است؟
زیرا هر چیزی که دارای ویژگیهای مشابه با نسبت ۱.۶۱۸ باشد، تا حدی شگفتانگیز و منظم است. برخی بر این باورند که این عدد نقش سازندهای در طبیعت دارد. برای مثال، اگر تعداد زنبورهای ماده یک کندو را بر تعداد زنبورهای نر تقسیم کنیم، به عدد ۱.۶۱۸ میرسیم. یا در گلهای آفتابگردان، مارپیچها جهتی خلاف جهت دانهها دارند و اگر قطر هر دور مارپیچ را با مارپیچ مجاورش بسنجیم، نسبت ۱.۶۱۸ بین آنها مشاهده میشود.
نسبت های طلایی فیبوناچی در تحلیل تکنیکال
حال سوال این است که آیا نسبت طلایی در بازارهای مالی مانند فارکس نیز وجود دارد؟ پاسخ مثبت است. بازارهای مالی بر پایه ریاضیات استوار هستند و شباهت زیادی به طبیعت دارند، بنابراین این نسبتها در بازارهای مالی نیز بسیار پرکاربرد هستند.
انواع ابزار فیبوناچی
فیبوناچی نسبتهای متعددی دارد، اما کاربردیترین نسبتهای فیبوناچی که در تحلیل تکنیکال بیشتر استفاده میشوند، کدامند؟ در تحلیل تکنیکال، چه به صورت انفرادی و چه در ترکیب با استراتژیهای معاملاتی مختلف، نسبتهای طلایی وجود دارند که بیشترین استفاده و کاربرد را دارند. این نسبتها عبارتند از: ۰ – ۲۳.۶ – ۳۸.۲ – ۵۰ – ۶۱.۸ – ۱۰۰. این نسبتها در اندیکاتور فیبوناچی در متاتریدر نیز در دسترس هستند.
- فیبوناچی اصلاحی Fibonacci Retracement (RET)
- فیبوناچی خارجی Fibonacci Extension (EXT)
- فیبوناچی انبساطی Fibonacci Expansion (EXP)
- فیبوناچی پروژكشن Fibonacci Projection (PRO)
- فیبوناچی کمانها Fibonacci arcs
- فیبوناچی بادبزن Fan
- فیبوناچی کانال Channel
نصب ابزار فیبوناچی
همانطور که در تصویر مشخص هست، در سربرگ اینسرت به بخش فیبوناچی می روید و ابزار فیبوناچی مورد نظر را به سادگی با یک کلیک انتخاب می کنید. سپس، روی چارت هر جا دوست داشتید (مطابق آموزشهایی که در بخشهای بعدی ارائه میدهیم) ترسیم میکنید و از آن لذت میبرید.
یادگیری فیبوناچی و نسبتهای آن در بازارهای مالی مانند فارکس و رمز ارزها بسیار کاربردی و مفید خواهد بود. ابزار فیبوناچی در استراتژیهای معاملاتی مختلفی مانند پرایس اکشن، الیوت و هارمونیک کاربردی اساسی داشته و بسیار پر استفاده است. این ابزار کاربردهای مختلفی دارد؛ بهعنوان مثال، برای تشخیص پایان یک روند یا آغاز یک اصلاح در بازار بسیار قوی عمل میکنند. همچنین، برای تشخیص نقاط ورود و خروج دقیق نیز میتوانند کاربرد داشته باشند و عموماً با حمایتها و مقاومتهای قیمت در بازار همراستا هستند.
ابزار فیبوناچی کاربردهای مختلفی دارد بعنوان مثال برای تشخیص پایان یک روند یا آغاز یک اصلاح در بازار بسیار قوی عمل میکنند. همچنین برای تشخیص نقاط ورود و خروج دقیق نیز میتوانند کاربرد داشته باشند و عموما با حمایت ها و مقاومت های قیمت در بازار هم راستا است.