مفاهیم کلیدی تحلیل بنیادی | فاندامنتال

تاریخ آخرین بروزرسانی: 18 ژوئن 2023

مفاهیم کلیدی تحلیل بنیادی از جمله مسائل آموزشی است که معامله گران توجه زیادی به آن ندارند، درصورتی که از اصول آموزشی پایه و بسیار مهم میباشد. تجارت در بازارهای مالی به لطف در دسترس بودن اینترنت و پلتفرم های معاملات آنلاین، بیش از هر زمان دیگری گسترده شده است.

در نتیجه پیشرفت‌های فن‌آوری باعث افزایش تعداد شرکت‌کنندگان در بازار و در نتیجه سرمایه‌گذاری در دسترس شده است. با این وجود، افزایش سود نهایی همچنان هدف اصلی در این بازار معاملاتی قدیمی است.

برای کسانی که صرفا مشغول به تحلیل فنی نیستند، انجام تحلیل بنیادی بازار قبل از شروع معامله می تواند تفاوت قابل توجهی در موفقیت کلی یک موقعیت معاملاتی ایجاد کند.

به عنوان مثال، دانستن اینکه چگونه یک جفت ارز ممکن است به یک تصمیم بانک مرکزی مهم قبل از انتشار واکنش نشان دهد و آنچه بازار انتظار دارد با گذراندن یک فرآیند تحلیل بنیادی فارکس اتفاق بیفتد، می‌تواند برای معامله‌گر ارز هنگام ورود به معامله یا خروج از آن بسیار مفید باشد.

مفاهیم کلیدی تحلیل بنیادی

مفاهیم کلیدی تحلیل بنیادی
مفاهیم کلیدی تحلیل بنیادی

تحلیل بنیادی یکی از دو روش اصلی برای ارزیابی و پیش‌بینی تغییرات نرخ ارز و همچنین قیمت اوراق بهادار، کالاها یا هر دارایی یا مشتقات مالی قابل معامله عمومی است.

روش اصلی دیگری که توسط معامله‌گران استفاده می‌شود، تحلیل تکنیکال است، که بر روی آنچه قابل مشاهده‌ در چارت و  بازار است مانند نرخ ارز یا قیمت دارایی، حجم معامله تمرکز می‌کند.

مهارت اساسی مربوط به تجزیه و تحلیل بنیادی در معاملات فارکس به یک تحلیلگر نیاز دارد تا تعیین کند که چگونه یک ارز به رویدادهای کلان اقتصادی، تغییرات سیاست پولی بانک مرکزی و اخبار سیاسی و اجتماعی از کشور مبدأ ارز در مقایسه با ارز دیگر در مقایسه با ارز دیگر واکنش نشان خواهد داد.

یک جفت ارز در مورد یک واحد پول منطقه ای مشترک، مانند یورو، تجزیه و تحلیل هر کشور عضو علاوه بر کل اقتصاد منطقه ای به عنوان یک کل مورد نیاز است تا یک ارزیابی بنیادی دقیق از ارز انجام شود.

اساساً، جفت ارزها تمایل دارند به انتشار داده های اقتصادی و رویدادهای خبری ژئوپلیتیکی و محلی به شدت واکنش نشان دهند ، به ویژه زمانی که نتایج به طور قابل توجهی با آنچه در ابتدا توسط اجماع فعالان بازار انتظار می رفت متفاوت باشد. این امر باعث می‌شود که یک تحلیل بنیادی بازار از انتشارات و رویدادهای اقتصادی و تأثیر آنها بر ارزها هنگام تعیین جهت بازار و سطح نرخ‌های ارز آتی ارزشمند باشد.

حال که با اهمیت این نوع از تحلیل آشنا شدید یقینا شماهم به این نتیجه رسیده اید که آشنایی با مبانی تحلیل بنیادی اولین قدم برای آشنایی و تبدیل شدن به تحلیلگر بنیادی میباشد. در این مقاله از آموزش فارکس شما را با مهمترین و کاربردی ترین مفاهیم مورد استفاده از تحلیل بنیادی آشنا خواهیم کرد.

تحلیل بنیادی در مقابل تحلیل تکنیکال

تجزیه و تحلیل بنیادی و تکنیکال روش های اصلی معامله گران برای بررسی شرایط اقتصادی و بازار برای تعیین مسیر آینده است.

در حالی که تمرکز تحلیل بنیادی به طور کلی بر اخبار، احساسات و انتشار شاخص‌های اقتصادی است، تحلیل تکنیکال بر قیمت و حرکت قیمت دارایی پایه یا نرخ مبادله یک جفت ارز فارکس تکیه دارد.

علاوه بر جست و جوی الگوها در نمودارهای خود نرخ ارز، تحلیلگران تکنیکال تعدادی دیگر از اندیکاتورهای مرتبط را برای تعیین روند جهت و حرکت در نرخ ارز محاسبه و استفاده می کنند. اینها شامل نوسانگرها، میانگین های متحرک، شاخص های حجم و علاقه باز در مورد معاملات آتی است که فقط چند مورد را نام می برد.

تحلیل تکنیکال به طور قابل توجهی با تحلیل فاندامنتال متفاوت است و ممکن است جهت گیری متفاوتی برای یک جفت ارز اشاره کند، اما واقعیت این است که تحلیل تکنیکال یکی از بهترین ابزارهای عینی موجود را برای معامله گر فارکس برای ارزیابی سریع بازار و معامله سودآور در کوتاه مدت فراهم می کند.

با این وجود، روش‌های تحلیل تکنیکال دارای اشکالاتی هستند، از جمله این واقعیت که تقریباً هر معامله‌گر دیگری در جهان به داده‌های نرخ ارز مشابه نگاه می‌کند. هنگامی که یک الگوی نمودار کلاسیک شروع به ایجاد می کند، این می تواند یک اثر کلی ایجاد کند که می تواند حرکات ناشی از توقف ضرر را در هنگام شکست الگو تشدید کند .

مفاهیم کلیدی تحلیل بنیادی به طور سنتی برای معامله‌گرانی که در بازه زمانی طولانی‌تری فعالیت می‌کنند، مناسب‌تر است. این روش شامل تجزیه و تحلیل قدرت کلی اقتصادی یک کشور، نرخ بهره، سیاست پولی بانک مرکزی ، عرضه پول، تجارت و تراز حساب جاری و همچنین ثبات کلی سیاسی کشور است.

با این وجود، برخی از معامله‌گران بنیادی از استراتژی‌های کوتاه‌مدت معاملات خبری استفاده می‌کنند که عموماً بلافاصله پس از انتشار یک عدد اقتصادی بزرگ، تصمیم بانک مرکزی یا اخبار یک رویداد مهم ژئوپلیتیکی، مانند جنگ یا بلایای طبیعی، عمل می‌کنند.

از نظر من بهترین روش معامله و کسب سود در بازار فارکس استفاده از ترکیب هر دو روش تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال است. به این معنی که شما حتی اگر یک تحلیل گر تکنیکال هستید لازم است با مفاهیم کلیدی تحلیل بنیادی آشنایی داشته باشید و مداوم با بررسی رویدادهای اقتصادی مانند اخبار اقتصادی فیلتری قوی برای تحلیل تکنیکال خودتان ایجاد کنید.

ابزارهای تحلیل بنیادی

مفیدترین ابزار برای تحلیل بنیادی شامل تقویم اقتصادی، رسانه های خبری مالی و داده های بنیادی تاریخی است. تقویم اقتصادی زمان و تاریخ برنامه ریزی شده انتشار داده های عمده و جزئی اقتصادی را که می تواند بر پول کشور اثر بگذارد، به معامله گر اطلاع می دهد.

پخش اخبار معاملاتی از رسانه های خبری مالی، بازار را از هرگونه تحول اقتصادی یا ژئوپلیتیکی که می تواند به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر بازار تأثیر بگذارد، مطلع می کند.

داده‌های بنیادی تاریخی می‌توانند برای تعیین روند شاخص‌های بنیادی و همچنین برای تجزیه و تحلیل چگونگی واکنش یک ارز به یک انتشار اقتصادی خاص پس از بررسی رفتار آن در پی انتشار قبلی یا تصمیم بانک مرکزی برای مثال، مفید باشند. برای آشنایی بیشتر با این مقوله از سلسله مفاهیم کلیدی تحلیل بنیادی میتوانید به مقاله آموزشی ما در خصوص اخبار اقتصادی فارکس مراجعه کنید.

شاخص های تحلیل بنیادی

برخی از شاخص های اصلی تحلیل بنیادی که توسط معامله گران ارز برای تعیین قدرت کلی اقتصاد یک کشور و پیش بینی نرخ ارز استفاده می شود شامل تولید خالص داخلی یا تولید ناخالص داخلی، داده های اشتغال، تراز تجاری، خرده فروشی و اعداد تورمی مانند شاخص قیمت مصرف کننده یا CPI.

 برخی از آنها همچنین ممکن است به معامله گران ایده ای در مورد اینکه یک پیشبینی از آینده چگونه میتواند باشد، مانند تولید ناخالص داخلی اولیه یا اعداد نظرسنجی می دهد.

علاوه بر این، برخی از شاخص‌های اقتصادی در مفاهیم کلیدی تحلیل بنیادی  غالبا شاخص‌های دیگر را در سیگنال‌دهی، زمانی که اقتصاد رو به بالا یا پایین می‌رود هدایت می‌کنند. شاخص‌های اقتصادی اصلی شامل نظرسنجی‌های مدیر خرید، داده‌های شاخص قیمت تولیدکننده یا PPI و اعداد سفارش کالاهای بادوام است.

بیایید برای درک بهتر مفاهیم کلیدی تحلیل بنیادی نگاهی به برخی از شاخص های اصلی اقتصادی که توسط معامله گران فارکس استفاده می شود بیندازیم:

  • گزارش های استخدام – از جمله نرخ بیکاری، تعداد متقاضیان یا افراد بیکار متقاضی خدمات، سطح حقوق و دستمزد و سایر داده های مربوط به شغل.
  • تراز تجاری - تفاوت بین واردات و صادرات یک کشور که تأثیر مستقیمی بر تقاضای پول آن کشور دارد. کسری به این معنی است که کشور بیشتر از صادرات وارد می کند، در حالی که مازاد بر صادرات بیشتر از واردات است.
  • حساب جاری - یکی از دو جزء تراز پرداخت های یک کشور، حساب جاری تراز تجاری و در آمد خالص از نقل و انتقالات نقدی یک کشور است. مازاد ابن شاخص نشان می‌دهد که ارزش دارایی‌های خارجی یک کشور بیشتر از بدهی آن است، در حالی که کسری نشان‌دهنده عکس آن است.
  • تولید ناخالص داخلی – تغییرات در تولید ناخالص داخلی یک کشور می تواند اثرات قابل توجهی بر پول آن کشور داشته باشد. افزایش شدید تولید ناخالص داخلی نشان دهنده قدرت در اقتصاد است که می تواند افزایش ارزش پول آن را تحریک کند، به خصوص اگر بازار احتمال افزایش نرخ بهره را پیش بینی کند.
  • CPI - شاخص قیمت مصرف کننده: سطح قیمت محصولات را در سطح مصرف کننده نشان می دهد و یک شاخص تورمی کلیدی است. کنترل تورم یکی از اولین وظایف اکثر بانک های مرکزی بزرگ است، بنابراین تغییرات CPI می تواند مستقیماً بر سیاست پولی تأثیر بگذارد. افزایش تورم می‌تواند نشان‌دهنده افزایش نرخ بهره باشد، در حالی که قیمت‌های مصرف‌کننده پایین‌تر نشان‌دهنده نرخ‌های بهره پایین‌تر است.
  • PPI - شاخص قیمت تولیدکننده:  میزان هزینه‌ای را که تولیدکنندگان برای مواد خود قبل از ساختن محصول نهایی پرداخت می‌کنند، اندازه‌گیری می‌کند. این عدد بر پول یک کشور تأثیر می‌گذارد زیرا عدد PPI بالاتر نشان‌دهنده تورم مصرف‌کننده در آینده است، در حالی که عدد کمتر نشان‌دهنده عکس آن است. 
  • PMI – شاخص مدیران خرید: فعالیت مدیران خرید را بررسی می کند و می تواند یک شاخص اقتصادی پیشرو باشد. مدیران خرید عموماً اولین کسانی هستند که از افزایش یا کاهش در تولید آتی مطلع می شوند که می تواند نشان دهنده قدرت یا ضعف در بخش تولید باشد.
  • قیمت کالاها: قیمت کالاها می‌تواند تأثیر بسزایی بر ارزهای کشورهای تولیدکننده و مصرف‌کننده داشته باشد و مستقیماً با چرخه‌های تورمی و تورم‌زدایی مرتبط است. قیمت‌های پایین‌تر کالاهایی مانند نفت خام مستقیماً بر حمل‌ونقل و در نتیجه هزینه کالاها تأثیر می‌گذارد و در نتیجه اعداد تورم را کاهش می‌دهد، در حالی که قیمت‌های بالاتر نفت معمولاً منجر به افزایش هزینه‌های حمل و نقل و تورم بالاتر می‌شود.
  • کیفیت اعتبار ملی - دلایل دیگر برای ارزیابی مجدد پول یک کشور این است که کیفیت اعتبار کشور طبق بررسی های یک آژانس رتبه‌بندی بزرگ بهبود یافته یا بدتر شود.

سیاست پولی بانک مرکزی

یکی دیگر از مفاهیم کلیدی تحلیل بنیادی بررسی سیاستهای پولی بانک مرکزی کشور مورد بررسی است. هر اقتصاد بزرگ دارای یک بانک مرکزی است که معمولاً ارز، نرخ بهره معیار و عرضه پول خود را مدیریت می کند. فعالیت‌های بانک مرکزی و سخنرانی‌های مقامات بانک مرکزی از نزدیک توسط معامله‌گران فاندامنتال برای یافتن سرنخ‌هایی درباره تغییرات سیاست‌های پولی آتی مورد بررسی قرار می‌گیرد.

  • تصمیمات نرخ بهره: میزان بهره ای که بانک مرکزی دریافت می کند برای ارزیابی پول یک کشور بسیار مهم است. اگر بانک مرکزی یک کشور نرخ بهره بالایی را تعیین کند - به استثنای عوامل دیگر، مثلاً بی ثباتی سیاسی - پول آن کشور تمایل دارد دارایی های خارجی را از کشورهایی با نرخ بهره پایین تر جذب کند.
  • بیانیه‌های نرخ بانک مرکزی: اکثر بانک‌های مرکزی پس از انتشار نرخ، بیانیه‌ای صادر می‌کنند که در آن رأی کمیته سیاست پولی خود و دلایل تغییر یا بدون تغییر نرخ‌ها را شرح می‌دهد. در صورتی که رای سیاست گذاران غیرمنتظره باشد یا اگر بانک مرکزی برای تصمیم گیری های آتی نرخ ها رفتاری همراه با تندروی یا بدبینانه تر داشته باشد، این بیانیه می تواند بر بازار تاثیر بگذارد.
  • سخنان سیاستگذار و مقام بانک مرکزی: محتوای سخنرانی رئیس جمهور، رئیس کل یا سایر مقامات یک بانک مرکزی بزرگ گاهی اوقات می تواند نشانه هایی از سیاست پولی آینده بانک باشد که اغلب بر پول آن کشور تأثیر می گذارد. از دیگر سیاستگذاران کلیدی می توان به اعضای رای دهنده کمیته سیاست پولی بانک مرکزی اشاره کرد.
  • خرید دارایی و تسهیل کمّی: مقدار پولی که بانک مرکزی برای خرید اوراق بدهی و سایر دارایی ها برای حمایت از اقتصاد ضعیف استفاده می کند. افزایش یا کاهش در میزان اقدامات محرک می تواند تأثیر قابل توجهی بر پول یک کشور داشته باشد زیرا تغییرات در خرید دارایی می تواند نشان دهنده تغییر در نرخ بهره و عرضه پول باشد.

رویدادهای ژئوپلیتیک

یکی دیگر از مفاهیم کلیدی تحلیل بنیادی که همواره توسط معامله گران علاقمند به فاندامنتال مورد بررسی دقیق قرار میگیرد رویدادهای ژئوپلیتیک است.

  • جنگ: شروع یک جنگ یا آتش بس به طور قابل توجهی بر ارزش ارزهای صادر شده توسط کشورهای در حال جنگ و گاهی اوقات بسته به کشورهایی که درگیر هستند، بر بازار ارز به طور کلی تأثیر می گذارد. جنگ‌ها همچنین می‌توانند به‌طور قابل‌توجهی بر قیمت کالاها و سایر دارایی‌های تولید شده در کشورهای درگیر تأثیر بگذارند و در نتیجه بر ارز سایر کشورهایی که دارایی‌های مشابه تولید می‌کنند، تأثیر بگذارند.
  • انتخابات: تغییر رژیم یا اکثریت سیاسی می تواند به طور قابل توجهی بر ارزش پول یک کشور تأثیر بگذارد. اگر دولت آتی از مشوق های سرمایه و نرخ های بهره پایین تر حمایت کند، ارزش پول می تواند تاثیر منفی بگذارد. انواع دیگر آرای مردمی نیز می توانند به طور قابل توجهی بر ارزش گذاری یک ارز تأثیر بگذارند. به عنوان مثال، همه پرسی در مورد خروج یک کشور از منطقه یورو ممکن است به طور قابل توجهی بر ارزش یورو تأثیر بگذارد.
  • تغییرات قدرت: ملتی که تغییر قدرت داشته است مانند کودتا یا تغییر اجباری رژیم، ممکن است یک تغییر ارزش کامل یا کاهش ارزش پول خود را تجربه کند.
  • بلایای طبیعی: زمانی که کشوری با یکی از بلایای طبیعی قابل توجهی مواجه می شود، معمولاً به دلیل نیاز به بازگرداندن پول برای کمک رسانی به کشور، در کوتاه مدت ارزش پول آن کشور افزایش می یابد. با این وجود، در درازمدت، اگر بلایای طبیعی تأثیر منفی قابل توجهی بر اقتصاد آن کشور بگذارد، ارز می‌تواند تأثیر نامطلوبی داشته باشد.

احساسات بازار

احساسات بازار
احساسات بازار

یکی دیگر از مفاهیم کلیدی تحلیل بنیادی که باید به آن توجه داشت سطح احساسات بازار است. در بازار پر نوسان و البته پر طرفداری مثل بازار فارکس همواره احساسات نقش مهم و حیاتی داشته و دارد، پس باید احساسات بازار را به خوبی درک کرد.

  • ریسک پذیری/بیزاری: ریسک و بیزاری آخرین اصطلاح از اصطلاحات بازار هستند که برای اشاره به ترجیحات سرمایه گذاران برای ارزهای با بازده بالاتر و ریسک بالاتر در مقابل ارزهای با ریسک کمتر بعنوان پناهگاه امن استفاده می شوند. به عنوان مثال، در یک محیط بازار ریسک گریز، ثبات اقتصادی و سیاسی مطلوب است، بنابراین ین ژاپن و دلار آمریکا به طور کلی نسبت به ارزهای اصلی اروپایی و ارزهای کالایی مانند دلار استرالیا، نیوزلند و کانادا افزایش می یابد.
  • نظرسنجی‌های مالی: علاوه بر ریسک‌پذیری و احساسات بیزاری که بر کل بازار تأثیر می‌گذارد، هر اقتصاد بزرگی شاخص‌های احساسات بازار را در قالب نظرسنجی‌ها و شاخص‌ها، عموماً به صورت ماهانه منتشر می‌کند. نظرسنجی های شاخص اعتماد مصرف کننده و مدیر خرید از جمله این موارد است.
  • شاخص‌های احساسات: نمونه‌هایی از شاخص‌های احساسات رایج شامل گزارش تعهد معامله‌گران یا COT است که موقعیت آتی انواع مختلف شرکت‌کنندگان در بازار را نشان می‌دهد. شاخص نوسان CBOE یا VIX که سطوح ترس سرمایه گذار را نشان می دهد. و CBOE Equity Put/Call نشان می‌دهد آیا سرمایه‌گذاران، خریدهای صعودی را به فروش‌های نزولی ترجیح می‌دهند یا بالعکس.

معامله روی اخبار اقتصادی

برخی از معامله گران بنیادی از اخبار اقتصادی و انتشار داده ها برای شروع یا بستن معاملات کوتاه مدت بر اساس نتایج منتشر شده استفاده می کنند. در حالی که ممکن است معامله روی اخبار اساسی ساده به نظر برسد، اغلب بازار آنطور که انتظار می رود واکنش نشان نمی دهد، یا در بسیاری از موارد در جهتی کاملاً مخالف با آنچه معامله گران به طور کلی انتظار دارند حرکت می کند. 

علاوه بر این، استراتژی‌های نوسانی که شامل خرید و فروش می‌شود، می‌تواند برای باز کردن یک موقعیت معامله در رنج در بازار مفید باشد که با یک حرکت قابل توجه در هر جهت افزایش می‌یابد.

راه دیگر برای استفاده از نوسانات شدید مربوط به اخبار هنگام معامله با فاندامنتال، ایجاد موقعیت خرید و فروش همزمان در یک جفت ارز با استاپ لاس کوتاه و سپس ادامه معامله از هر طرف - ترجیحا برای کسب سود - پس از انتشار خبر یا گزارش اقتصادی است. .

اکثر معامله‌گران حرفه‌ای سعی می‌کنند از داشتن یک موقعیت بزرگ بلافاصله قبل از انتشار اقتصادی با درجه اهمیت بالا اجتناب کنند، فقط به این دلیل که نوسانات بلافاصله پس از انتشار یک خبر مهم می‌تواند باعث ایجاد نوسان دو طرفه و لمس شدن حدضرر در هر دو طرف بازار شود.

علیرغم نوسانات، داشتن یک موقعیت در یک عدد می تواند به معامله گر اجازه دهد تا از نوسانات استفاده کند. معامله‌گر می‌تواند موقعیت خود را با سود خارج کند و احتمالاً موقعیت خود را معکوس کند تا از اثر «اصلاح بازار» که معمولاً پس از انتشار اخبار مهم رخ می‌دهد، استفاده کند.

استفاده از مفاهیم کلیدی تحلیل بنیادی در معاملات به معامله‌گر فارکس درک عمیق‌تری از واکنش بازار به انواع رویدادها می‌دهد. با این وجود، داشتن دانش تحلیل تکنیکال به همراه اصول بنیادی می تواند به معامله گر برتری قابل توجهی نسبت به معامله گری که تنها از یک روش استفاده می کند، بدهد. 

معاملات فاندامنتالی شامل گرفتن موقعیت های کوتاه مدت فارکس نیز می تواند منطقی باشد.

معامله گران بلندمدت در بازار فارکس، انتشار اخبار اقتصادی یک کشور را در یک دوره زمانی طولانی تر ارزیابی می کنند. این به معامله‌گر فارکس کمک می‌کند تا ارزیابی دقیق‌تری از وضعیت اقتصادی، محیط اجتماعی-سیاسی و سیاست پولی کشور مورد بررسی به منظور ایجاد موقعیت بلندمدت در بازار داشته باشند.

بنابراین صرف نظر از اینکه شما یک معامله گر کوتاه مدت یا بلندمدت هستید، استفاده از مفاهیم کلیدی تحلیل بنیادی صحیح می تواند به شما در فرآیند تصمیم گیری تجاری کلی کمک کند.  

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها