بی تفاوتی نسبت به ریسک چیست؟ و چه عواقبی دارد؟

تاریخ آخرین بروزرسانی: 15 ژانویه 2023
بی تفاوتی نسبت به ریسک همانطور که از نامش پیداست مختص معامله‌گرانی است که نسبت به ریسک خنثی هستند. در آموزش فارکس با افراد ریسک گریز و افراد ریسک پذیر آشنا شدیم اما دسته‌ای دیگر از افراد وجود دارند که کلا نسبت به ریسک بی تفاوت هستند این دسته از افراد تنها به بازده سرمایه‌گذاری توجه می‌کنند و به میزان ریسک محتمل برای این میزان بازده بی‌تفاوت هستند. به طور مثال یک سرمایه‌گذار ریسک‌گریز بین بازده 200دلار با 50درصد شانس سود یا ضرر و بازده 100دلار با قظعیت 100درصد سود گزینه دوم را انتخاب می‌کند و سرمایه‌گذار ریسک‌پذیر ترجیح می‌دهد برای 200دلار سود شانس خود را امتحان کند، اما فردی که دچار بی تفاوتی نسبت به ریسک است ترجیحی ندارد و در مدیریت ریسک مشکل دارد. در حالیکه اغلب ما، همه تمرکز خود را بر روی ریسک صرف می کنیم، زمان زیادی لازم است تا سرمایه گذاران بی تفاوت به ریسک بتوانند گزینه های سرمایه گذاری مختلف را بسنجند. تعداد سرمایه گذاران بی تفاوت به ریسک، بسیار کمتر از افراد ریسک پذیر و ریسک گریز هستند. اغلب ما، ریسک گریز هستیم و تصور بی تفاوت بودن به ریسک برای ما عجیب است. تعداد سرمایه گذارانی که دچار بی تفاوتی نسبت به ریسک هستند، بسیار کمتر از افراد ریسک پذیر و ریسک گریز هستند. اغلب ما، ریسک گریز هستیم و تصور بی تفاوت بودن به ریسک برای ما عجیب است.
بی تفاوتی نسبت به ریسک

بی تفاوتی نسبت به ریسک

بی تفاوتی نسبت به ریسک چیست؟

بی تفاوتی نسبت به ریسک مفهومی است که هم در مطالعات نظریه ی بازی و هم در امور مالی زیاد استفاده می شود. این عبارت به ذهنیتی اشاره دارد که در آن فرد هنگام اتخاذ تصمیم برای سرمایه گذاری نسبت به ریسک بی تفاوت است. این طرز فکر ریشه در محاسبه یا منطق ندارد، بلکه بیشتر ناشی از یک سلیقه حسی است. فردی که نسبت به ریسک بی تفاوت است، روی ریسک تمرکز نمی کند: حال چه این کار درست باشد یا چه نادرست. این طرز فکر اغلب وابسته به موقعیت است و همچنین می تواند به قیمت یا سایر عوامل خارجی نیز وابسته باشد. نکات مهم
  • بی تفاوتی نسبت به ریسک ذهنیتی را توصیف می کند که در آن سرمایه گذاران در هنگام تصمیم گیری برای سرمایه گذاری روی سودهای بالقوه و احتمالی تمرکز می کنند.
  • سرمایه گذاران بی تفاوت نسبت به ریسک ممکن است درک کنند که گرچه ریسک دخیل است، اما فعلاً آن را در نظر نمی گیرند.
  • یک سرمایه گذار می تواند طرز فکر خود را از ریسک گریز به بی تفاوتی نسبت به ریسک تغییر دهد.
  • معیارهای بی تفاوتی نسبت به ریسک نقش مهمی در قیمت گذاری اوراق مشتقه بازی می کنند.

درک مفهوم بی تفاوتی نسبت به ریسک

بی تفاوتی نسبت به ریسک اصطلاحی است که برای توصیف نگرش فردی که در حال ارزیابی گزینه های سرمایه گذاری است استفاده می شود. اگر فرد صرفاً بر روی سودهای احتمالی بدون در نظر گرفتن ریسک تمرکز کند، گفته می شود که او نسبت به ریسک بی تفاوت است. چنین رفتاری، یعنی ارزیابی پاداش بدون فکر کردن به ریسک، ممکن است ذاتاً به نظر پر ریسک باشد. یک سرمایه گذار ریسک گریز، ریسک زیان 1000 دلاری با احتمال سود 50 دلاری را با ریسک زیان 100 دلاری برای کسب سود 50 دلاری یکی نمی کند. با این حال کسی که بی تفاوت نسبت به ریسک است این کار را می کند. با توجه به این دو فرصت سرمایه گذاری، سرمایه گذار بی تفاوت نسبت به ریسک فقط به سود بالقوه هر سرمایه گذاری نگاه می کند و ریسک پایین آمدن بازار را نادیده می گیرد.

قیمت گذاری از طریق بی تفاوتی نسبت به ریسک

دلایل مختلفی می تواند وجود داشته باشد که چرا یک فرد به ذهنیت بی تفاوتی نسبت به ریسک می رسد، اما این ایده که یک فرد واقعاً می‌تواند از ذهنیت ریسک گریز به ذهنیت بی تفاوت نسبت به ریسک بر اساس تغییرات قیمت گذاری تغییر کند، به مفهوم مهم دیگری منجر می شود. آن چیزی نیست جز انجام اقداماتی که ناشی از بی تفاوتی نسبت به ریسک است. اقدامات بی تفاوتی نسبت به ریسک کاربرد گسترده‌ای در قیمت‌گذاری اوراق مشتقه دارند، زیرا قیمتی که از سرمایه‌گذاران انتظار می‌رود روی آن نگرش بی تفاوتی نسبت به ریسک از خود نشان دهند، باید قیمت تعادل بین خریداران و فروشندگان باشد. سرمایه گذاران حقیقی تقریباً همیشه ریسک گریز هستند، به این معنی که آنها طرز فکری دارند که در آن بیشتر ترس نسبت به ضرر را از خود نشان می دهند تا اشتیاق برای کسب درآمد. این تمایل اغلب منجر به این می شود که قیمت دارایی به نقطه تعادلی برسد که کمتر از بازده مورد انتظار این دارایی است. در زمان تلاش برای مدل‌سازی و تعدیل این اثر در قیمت‌گذاری بازار، تحلیلگران و محققان تلاش می‌کنند تا با استفاده از اقدامات بی تفاوتی نسبت به ریسک، این ریسک گریزی را تعدیل کنند.

[elementor-template id="52272"]

مثال برای بی تفاوتی نسبت به ریسک

به عنوان مثال، سناریویی را در نظر بگیرید که در آن 100 سرمایه گذار هستند و می‌پذیرند که در صورت سپرده گذاری 10000 دلاری در بانک به مدت شش ماه، فرصت کسب 100 دلار را دارند. عملاً هیچ خطری برای ضرر دادن وجود ندارد (مگر اینکه برای خود بانک ریسک ورشکستگی داشته باشد). سپس فرض کنید به همان 100 سرمایه گذار یک سرمایه گذاری جدید ارائه شود. این سرمایه‌گذاری به آن‌ها فرصت سود 10000 دلار را می‌دهد، در حالی که می پذیرند که احتمال از دست دادن تمام 10000 دلار نیز وجود دارد. فرض کنید از سرمایه‌گذاران نظرسنجی کنیم که آنها کدام سرمایه‌گذاری را انتخاب می‌کنند و یک پاسخ سه گزینه ای در اختیار آنها قرار می‌دهیم: (الف) من هرگز آن سرمایه گذاری جدید را در نظر نمی‌گیرم، (ب) به اطلاعات بیشتری در مورد سرمایه‌گذاری جدید نیاز دارم، (ج) همین الان گزینه سرمایه گذاری جدید را انتخاب خواهم کرد. در این سناریو، کسانی که به پرسش پاسخ الف دادند، سرمایه‌گذاران ریسک گریز در نظر گرفته می‌شوند و کسانی که گزینه ب را انتخاب کردند، سرمایه‌گذاران ریسک‌جو در نظر گرفته می‌شوند، زیرا ارزش سرمایه‌گذاری را به‌طور دقیق تنها با این مقدار اطلاعات نمی‌توان مشخص کرد. با این حال، کسانی که گزینه ب را انتخاب کردند متوجه می شوند که برای تعیین اینکه آیا به سرمایه گذاری جدید علاقه‌مند هستند یا خیر، به اطلاعات بیشتری نیاز دارند. آنها نه مخالف ریسک کردن هستند و نه الکی دنبال ریسک جویی هستند. بلکه، آنها علاقه‌مند هستند بدانند ارزش بازده مورد انتظار چقدر است تا بدانند که آیا بهتر است ریسک کنند یا نکنند. بنابراین وقتیکه آنها به دنبال اطلاعات بیشتر هستند، بی تفاوت به ریسک در نظر گرفته می شوند. آن‌هایی که دچار بی تفاوتی نسبت به ریسک هستند احتمالاً می‌خواهند بدانند که احتمال دو برابر شدن پولشان چقدر است (نسبت به احتمال به باد دادن آن). اگر احتمال دو برابر شدن پول تنها 50 درصد بود، آنگاه متوجه می شدند که ارزش مورد انتظار آنها از آن سرمایه‌گذاری صفر است، زیرا احتمال به باد دادن آن پول با دو برابر شدن آن با هم برابر است. اگر احتمال دوبرابر شدن تبدیل به 60% شود، در اینصورت ذهنیت آنهایی که مایل بودند سرمایه گذاری جدید را در نظر بگیرند، بی تفاوت نسبت به ریسک خواهد شد، زیرا تمرکز آنها بر احتمال سود خواهد بود و در نتیجه دیگر روی ریسک تمرکز نمی کنند. قیمتی که در آن سرمایه گذارانی که دچار بی تفاوتی نسبت به ریسک هستند، سرمایه گذاری جدید را در نظر می گیرند، نقطه تعادل قیمت است. در این نقطه است که احتمالا بیشترین تعداد خریداران و فروشندگان نیز در بازار حضور دارند. افراد ریسک گریز موقعیت‌های سود بسیاری را از دست خواهد داد زیرا برای موفقیت باید ریسک کرد و افراد ریسک پذیر باید مدیریت قوی داشته باشند تا سرمایه خود را از دست ندهند اما افراد بی تفاوت نسبت به ریسک از همه بیشتر در معرض خطر هستند زیرا نمی‌دانند دارند چه کار می‌کنند. این مقاله برگرفته است از: اینوست پدیا
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها