من اعتقاد دارم که سطوح حمایت و مقاومت پرایس اکشن یکی از مهمترین ابزارهای تحلیلی در بازار بورس هستند که برای پیشبینی جهت حرکت قیمتها به کار میروند. در این روش، سطوح حمایت و مقاومت نقاطی هستند که در آنها قیمت به دلیل وجود تقاضا یا عرضه بیشتر، توقف یا تغییر جهت میکند.
سطح حمایت به قیمتی گفته میشود که بعد از رسیدن به آن، قرار است که قیمت دوباره به سمت بالا حرکت کنه. در واقع، در این نقطه تقاضا بیشتر از عرضه است و این باعث میشود قیمت به سمت بالا حرکت کنه. همچنین، سطح مقاومت نیز به قیمتی گفته میشود که بعد از رسیدن به آن، قرار است که قیمت دوباره به سمت پایین حرکت کنه.
در این نقطه، عرضه بیشتر از تقاضا است و این باعث میشود قیمت به سمت پایین حرکت داشته باشه. در کل، سطوح حمایت و مقاومت پرایس اکشن میتوانند به عنوان نقاط مهم تحلیلی در بازار بورس به کار روند.
سطوح حمایت و مقاومت پرایس اکشن
رسم سطوح حمایت و مقاومت پرایس اکشن مسلتزم تشخیص صحیح این سطوح است که باید ابتدا مفهوم عرضه و تقاضا را به درستی درک کنید تا بتوانید این سطوح را به راحتی تشخیص دهید. پیش از این در بخش های گذشته با مفهوم عرضه و تقاضا در پرایس اکشن آشنا شدیم.
چگونگی رسم سطوح حمایت و مقاومت
همانطور که حتما متوجه شدهاید، در ایتدای این بخش گفتهام چگونگی رسم سطوح حمایت و مقاومت پرایس اکشن نه خطوط حمایت و مقاومت. اگر تاکنون حمایت و مقاومت را به صورت یک خط با قیمت دقیق در نظر گرفتهاید، شاید علت بسیاری از معاملاتی که ضرر کردهاید همین باشد.
در بازار، قلهها و دره های گذشته، سطوح حمایت و مقاومت را تشکیل میدهند. این سطوح هرگز به صورت خط افقی در یک قیمت ثابت قرار نمیگیرند، بلکه در یک محدوده قرار دارند و برای تعیین سطوح حمایت و مقاومت، معاملهگر باید با دقت و توجه به اطلاعات کوچک، محدودهای را انتخاب کند که بیشترین قلهها و چاهها را دربرگیرد.
گاهی بازار از خط حمایتی عبور میکند و به نظر میرسد که حمایت شکسته شده است، اما به یکباره بازار به روند قبلی خود باز میگردد و حمایت اعتبار خود را حفظ میکند. انتخاب یک محدوده حمایت و مقاومت، اطمینان خاطر بیشتری به معاملهگر میدهد.
توجه کنید که سطوح حمایت و مقاومتی مهم تر هستند که قیمت با رسیدن به آن واکنش نشان دهد نه فقط سطوحی که قیمت در اطراف آن نوسان دارد. به تصویر زیر توجه کنید.
سطوح حمایت و مقاومت پرایس اکشن
سطوح حمایت و مقاومت با با کندل بزرگ در پرایس اکشن
معمولا برای انتخاب یک زون حمایتی ابتدا و انتهای یک کندل را در نظر میگیرند. اما گاهی مانند تصویر یک کندل بزرگ یک سطح حمایتی را تشکیل داده است. انتخاب ابتدا و انتهای یک کندل بزرگ ضریب خطا را بالا میبرد و اصلا مناسب نیست. پس میتوانیم مانند تصویر بالا کف قیمتی یا Low کندل ۱ و کف قیمتی یا Low کندل ۲ را به عنوان زون حمایت در نظر بگیریم.
همچنین برای انتخاب یک زون حمایتی میتوان از نقاط قابل توجه در نمودار استفاده کرد، مثلا نقطه انعطاف یا Pivot Point و خط میانگین حرکتی یا Moving Average را در نظر گرفت. همچنین میتوان از روشهای تکنیکال مانند استفاده از نوسانات قیمتی یا Oscillators استفاده کرد تا زون حمایتی مناسبی را انتخاب کرد. در هر صورت، انتخاب زون حمایتی در بازارهای مالی بسیار مهم است و باید با دقت و حوصله انجام شود.
سطوح حمایت و مقاومت با با کندل بزرگ در پرایس اکشن
سطوح حمایت و مقاومت با کندل فاصله دار
حتما لازم نیست کف قیمت دو کندل نزدیک را برای محدوده حمایت انتخاب کنیم. در تصویر بالا میبیند که دو کندل فاصله بیشتری دارند اما فاصله بین کف قیمتی این دو کندل محدوده حمایت در نظر گرفته شده است. نمونه ای از محدوده مقاومت را در تصویر زیر ببینید.
سطوح حمایت و مقاومت با کندل فاصله دار
در بازارهای مالی، سطوح حمایت و مقاومت به عنوان نقاطی در نمودار قیمتی شناخته میشوند که در آنها حرکت قیمت به طور معمول متوقف میشود و بازار به سمت جهت معکوس حرکت میکند. این سطوح میتوانند به صورت خطوط افقی یا کندلهای خاصی در نمودار نشان داده شوند.
در برخی موارد، کندل استیک (candlestick) نیز برای نمایش سطوح حمایت و مقاومت استفاده میشود. در این حالت، کندلهایی که بازار به آنها رسیده و از آنها برمیگردد، به عنوان سطوح حمایت و مقاومت در نظر گرفته میشوند. با این حال، باید توجه داشت که سطوح حمایت و مقاومت ممکن است به دلیل تغییرات در بازار دچار تغییرات شوند و برای تحلیل قیمتی باید به صورت مداوم بررسی شوند.
[elementor-template id="52272"]
نقش سایه ها در سطوح حمایت و مقاومت
اصلی ترین کندل تشکیل دهنده سطح مقاومت دارای سایه یا همان شادو بلند است.
کندل های با سایه بلند معمولا نشان دهنده یک نوسان قیمت قوی در بازار هستند. در واقع، این سایه ها نشان دهنده تلاش خریداران یا فروشندگان برای برداشتن قیمت به سمت خودشان هستند. بنابراین، وقتی که یک کندل با سایه بلند در نزدیکی یک سطح مقاومت شکل میگیرد، احتمال بالایی وجود دارد که قیمت به دلیل فشار خریداران به سمت این سطح شکست میخورد.
به علاوه، سایه های بلند ممکن است نشان دهنده یک تغییر جهت در بازار هم باشند. در واقع، این سایه ها میتوانند نشان دهنده تلاش قوی برای تغییر جهت قیمت باشند. به طور کلی، با توجه به این که کندل های با سایه بلند تعدادی از اطلاعات مهم را در خود جای دادهاند، بررسی آنها میتواند به معامله گران کمک کند تا تصمیم بهتری در مورد ورود یا خروج از بازار بگیرند.
از طرفی، کندل های با سایه کوتاه میتوانند نشان دهنده نبود فعالیت و حرکتی از قیمت باشند. اگر کندل های با سایه کوتاه در دورههای بلند مدت بیشتر شدید، این نشانگری از بازار بازدید شده میتواند باشد. به هر حال، بررسی کندل ها و سایه های آنها باید به عنوان یکی از ابزارهای اصلی تحلیل بازار توسط معامله گران مورد استفاده قرار بگیرد.
در اینجا میتوان طول شادو این کندل را بعنوان زون حمایت در نظر گرفت، همانند تصویر زیر:
نقش سایه ها در سطوح حمایت و مقاومت
نقش گپ ها در سطوح حمایت و مقاومت پرایس اکشن
گپ ها یکی دیگر از سطوح حمایت و مقاومت پرایس اکشن هستند. در بازارهای مالی، گپ ها به عنوان یکی از ابزارهای مهم برای تحلیل سطوح حمایت و مقاومت استفاده می شوند.
گپ ها به شکافهایی از قیمت ها گفته می شوند که در آنجا تعداد قابل توجهی از معاملات صورت گرفته است و طی آن پایان یک حرکت قیمتی و شروع حرکتی جدید به وجود آمده است. گپ ها به عنوان نقاط تحولی در یک نمودار قیمتی شناخته می شوند و معمولاً به عنوان سطوح مهم حمایتی و مقاومتی در بازار شناخته می شوند.
گپ ها می توانند به عنوان نقاطی از پر فروشی یا پر خریدی در بازار شناخته شوند و در نتیجه می توانند ابزاری مفید برای تشخیص سیگنال های خرید یا فروش باشند.
با توجه به این که گپ ها به عنوان نقاط قابل توجه در نمودار قیمتی شناخته می شوند، معمولاً بازیگران بازار از آنها برای تعیین سطوح حمایتی و مقاومتی در بازار استفاده می کنند. در کل، گپ ها به عنوان نقاط مهمی در تحلیل نمودار قیمتی و به عنوان ابزاری مفید در تشخیص سیگنال های خرید و فروش شناخته می شوند.
همانطور که در تصویر بالا و زیر میبینید قیمت دوباره دیگر به محدوده گپ واکنش نشان داده است.
نقش گپ ها در سطوح حمایت و مقاومت پرایس اکشن
تاثیر سوئینگ SH و SL در انتخاب سطوح حمایت و مقاومت
تکنیک سوئینگ SH و SL به عنوان یکی از روشهای مهم تحلیل تکنیکال در بازار سرمایه شناخته شده است. SH یا سوئینگ های پایین به معنی تغییر جهت قیمت به سمت پایین و SL یا سوئینگ های بالا به معنی تغییر جهت قیمت به سمت بالا هستند.
این تکنیک به عنوان یکی از ابزارهای مهم در تعیین سطوح حمایت و مقاومت در بازار سرمایه استفاده میشود. با استفاده از این تکنیک، میتوان به راحتی سطوح حمایت و مقاومت را در بازار تعیین کرد و به عنوان نقطه ورود و خروج در معاملات استفاده کرد.
علاوه بر این، استفاده از سوئینگ SH و SL در تحلیل تکنیکال به عنوان یکی از روشهای موثر در تعیین سطوح مقاومت و حمایت در بازار سرمایه شناخته شده است.
این روش به عنوان یکی از ابزارهای مهم تحلیل تکنیکال در تشخیص روند بازار و تعیین نقاط ورود و خروج از بازار مورد استفاده قرار میگیرد. استفاده از سوئینگ SH و SL به تریدرها کمک میکند تا با توجه به تغییرات جهت قیمت در بازار، بهترین راهحل ها برای خرید و فروش را پیدا کنند و در نهایت به دست آوردن سود در بازار سرمایه کمک میکند.
من در ادامه برای شما نمونه های تصویری از این دو نوع سوئینگ و استفاده از آنها در انتخاب سطوح حمایت و مقاومت را بیان خواهیم کرد.
سوئینگ SH
نقطه ای که در آن قیمت از صعودی به نزولی تغییر جهت بدهد. اما این تعریف به تنهایی کمکی نمی کند.بنابراین برای فهم بهتر SH به شکل زیر دقت کنید. در هر الگو high دو کندل ماقبل و مابعد از high کندل یا کندلهای وسط پایین تر است.
سوئینگ SH
به عبارت دیگر، در الگوی SH، قیمت بعد از یک قله (high) دو کندل پایینتر از آن قله را شکل میدهد. یعنی، کندل اولی پایینتر از قله است و کندل دومی از کندل اولی پایینتر است. این الگو به عنوان یک نشانهی تغییر جهت از صعود به نزول استفاده میشود و معمولاً در بازارهایی که در حال رشد هستند و بازارهای بورس قیمتی به دلار همراه با نوسانات قیمت، مشاهده میشود.
به هر حال، همیشه باید قیمت را به صورت دقیق بررسی کرد و از تحلیل فنی بهره برد تا در تصمیمگیریهای خود دقت کنید.
سوئینگ SL
برعکس آنچه توضیح داده شد تعریف SL می شود. یعنی باید low دو کندل قبل و بعد از low کندل یا کندلهای وسط بالاتر باشد. همینطور که می دانیم حمایت باعث می شود قیمت از سطحی پایین تر نرود و همینطور مقاومت باعث محدود شدن حرکت به سمت بالای قیمت می شود.
بنابراین، به دنبال پیدا کردن نقاط قوت در نمودار میتوانید برای معاملات خود از استراتژی SL استفاده کنید. با استفاده از این استراتژی، شما میتوانید با اطمینان بیشتری به معاملههای خود بپردازید و از خسارات کمتری روبرو شوید.
همچنین، در صورت انجام تحلیلهای دقیق و استفاده از SL به درستی، میتوانید سود قابل توجهی را به دست آورید. بنابراین، این استراتژی را به عنوان یکی از روشهای معامله در بازارهای مالی میتوان در نظر گرفت.
من سید مهدی حق شناس هستم و از سال 2008 بصورت حرفه ای در بازارهای مالی مختلف منجمله فارکس فعالیت دارم.
خوشحال میشم نظرتون رو در مورد مقالات من در هر مقاله با من به اشتراک بزارین.
اشتراک در
3 نظرات
تازهترین
قدیمیترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
Dara
11 ماه قبل
درود به شما
بابت این آموزشها، از شما سپاسگزارم
تو بحث پیدا کردن حمایت ها و مقاومت ها، هیچ اشاره ایی به تایم فریم نشده، مثلا تریدر اسکلپر که تایم 5 دقیقه کار می کنه، تو چه تایمی باید حمایت مقاومتها رو پیدا کنه؟ همینطور کدوم نواحی رو باید حمایت مقاومت بگیره مثلا تو یه چارت در یک بازه زمانی خاصی، ممکنه 20 تا سوئئینگ یا برگشت داشته باشیم، همه اینا رو باید نواحی حمایت مقاومت رسم کنه؟
سپاس از پاسخ های شما
در مورد حمایت و مقاومت مقالات مختلفی در سایت ارائه شده که بصورت تکمیلی هم هستند و میتونید عبارت حمایت و مقامت رو در سایت جستجو کنید تا به این مقالات هم دسترسی داشته باشید
مصطفی احمدی
3 سال قبل
سلام اموزشتون خوب بود منتهی خیلی سطحی هسش ب نظرم نکته های مهمهی در کف ها و سقف ها یا همون مقاومت ها و حمایت های پرایس اکشن هستند ک باید بهشون اشاره بشه تا پرایس اکشن رو از ما بقی تحلیل ها متمایز کنه
درود به شما
بابت این آموزشها، از شما سپاسگزارم
تو بحث پیدا کردن حمایت ها و مقاومت ها، هیچ اشاره ایی به تایم فریم نشده، مثلا تریدر اسکلپر که تایم 5 دقیقه کار می کنه، تو چه تایمی باید حمایت مقاومتها رو پیدا کنه؟ همینطور کدوم نواحی رو باید حمایت مقاومت بگیره مثلا تو یه چارت در یک بازه زمانی خاصی، ممکنه 20 تا سوئئینگ یا برگشت داشته باشیم، همه اینا رو باید نواحی حمایت مقاومت رسم کنه؟
سپاس از پاسخ های شما
سلام وقت بخیر
در مورد حمایت و مقاومت مقالات مختلفی در سایت ارائه شده که بصورت تکمیلی هم هستند و میتونید عبارت حمایت و مقامت رو در سایت جستجو کنید تا به این مقالات هم دسترسی داشته باشید
سلام اموزشتون خوب بود منتهی خیلی سطحی هسش ب نظرم نکته های مهمهی در کف ها و سقف ها یا همون مقاومت ها و حمایت های پرایس اکشن هستند ک باید بهشون اشاره بشه تا پرایس اکشن رو از ما بقی تحلیل ها متمایز کنه