الگوی معاملاتی مثلث را میتوان یکی از قویترین الگوهای تحلیلی دانست. مطمئنا که دربارهٔ الگوهای نمودار در معاملات فارکس و رابطه آنها با تحلیل تکنیکال شنیده اید. شاید دربارهٔ نوکهای دوتایی و سهتایی (Double and Triple Tops)، سر و شانهها (Head and Shoulders) یا مستطیلها نیز شناخت داشته باشید.
برای داشتن یک فهم کامل از معامله براساس الگوهای نموداری، باید همچنین درک خوبی از یکی از رایجترین تشکیلات برروی نمودار داشته باشیم.
منظورم الگوهای معاملاتی مثلث است. در این درس، دربارهٔ تشکیلات مثلثی پایه و چگونگی بهخوبی شناخت و معامله با این الگوها صحبت خواهیم کرد.
الگوی معاملاتی مثلث یکی از الگوهای شناخته شده در تحلیل تکنیکال در بازار سرمایه است. این الگو براساس تغییر قیمت در یک بازه زمانی خاص شکل میگیرد و به صورت شبه مثلثی در نمودار قیمت نشان داده میشود.
الگوی معاملاتی مثلث
الگوی مثلث یک شکل خاص بر روی نمودار قیمت است که به طور معمول شناسایی میشود وقتی قسمت های بالا و قسمت های پایینی حرکت قیمت به هم نزدیک میشوند و مانند دیوارهای یک مثلث در حال نزدیک شدن به هم هستند. وقتی سطح بالایی و پایینی یک مثلث با یکدیگر تداخل داشته باشند، معاملهگران انتظار دارند که در نهایت از مثلث بیرون بزنند.
به همین دلیل، بسیاری از معاملهگرانِ خرابکار از تشکیلات مثلث برای شناسایی نقاط ورود به خروج از الگو استفاده میکنند.
بر روی نمودار فارکس، انواع مختلفی از مثلثها قابل مشاهده هستند. قبل از ورود به معاملات براساس مثلث، باید تفاوت بین این تشکیلات را درک کنید. حالا بهطور دقیقتر به الگوهای مختلف نمودار مثلث و ستاپهای معاملاتی مربوطه خواهیم پرداخت. پس از آشنایی با این دانش، شما قادر خواهید بود استراتژی معاملاتی مبتنی بر مثلث را به مجموعهٔ ابزارهای معاملاتی خود اضافه کنید.
مثلث صعودی/نزولی
این انواع مثلثها یک ضلع افقی و صاف دارند و یک ضلع شیبدار که به سمت ضلع افقی صاف حرکت میکند. الگوهای مثلث صعودی و نزولی، تصویر آینه یکدیگر هستند. آنها به عنوان مثلث صعودی یا نزولی شناخته میشوند بسته به اینکه کدام ضلع بسط خطی افقی است و کدام ضلع شیب دار است.
الگوی معاملاتی مثلث صعودی
در این الگوی مثلث، ضلع بالایی آن صاف و ضلع پایینی صعودی است. در این حالت، قسمت های بالا این مثلث در یک سطح هستند و قسمت های پایین در حال افزایش هستند. این نوع مثلث معمولاً شخصیت خریدارانه دارد. زمانی که این مثلث را در نمودار مشاهده میکنید، باید آمادگی داشته باشید تا حرکت قیمتی خریدارانه به اندازهای حداقل با اندازه مثلث را دنبال کنید.
در این حالت، شکستن از طریق سطح بالا (ضلع صاف) برای تعیین نقاط ورود به موقع در موقعیتهای طولی استفاده میشود. این یک طرح از الگوی مثلث صعودی بر روی نمودار است:
الگوی معاملاتی مثلث
خطوط سیاه بالا نشان دهندهٔ حرکت قیمت در محدودهٔ الگوی مثلث است. خطوط آبی به ضلعهای مثلث اشاره دارند که شامل حرکت قیمت است. خطوط قرمز متناظر با اندازهٔ مثلث و هدف پتانسیل آن هستند که معمولاً یک حرکت اندازهگیری شده 1:1 است. وقتی یک مثلث صعودی در طول یک روند خریداری شکل میگیرد، انتظار داریم که روند ادامه یابد.
الگوی معاملاتی مثلث نزولی
همانطور که قبلاً اشاره شد، مثلثهای صعودی و نزولی تصویر آینه یکدیگر هستند. به همین دلیل، الگوی مثلث نزولی ویژگی برعکس دارد. ضلع صاف مثلث نزولی در زیر حرکت قیمت قرار دارد. ضلع بالایی مثلث به سمت پایین شیب دارد. در بازاری که دارای روند نزولی است، مثلث نزولی دارای توانایی نزولی معادل حداقل اندازهٔ الگو است.
به همین دلیل، برای باز کردن موقعیتهای کوتاه، از مثلث نزولی پس از شکستن سطح پایین (صاف) آن استفاده میشود. بیایید طرح مثلث نزولی را ببینیم:
الگوی مثلث نزولی
وقتی الگوی مثلث نزولی در یک روند قیمت نزولی شکل میگیرد، انتظار داریم که روند ادامه یابد.
مهم است بدانید که مثلث صعودی و نزولی گاهی اوقات از سطح شیب دار عبور میکنند که باعث ایجاد سیگنالهای غلط و گیر افتادن برخی از معاملهگران در مسیر میشود. همین موضوع برای منطقهٔ قیمت افقی نیز صادق است. همیشه سعی کنید منتظر بسته شدن شمع باشید تا شکست را تأیید کنید. این کار به کاهش بسیاری از سیگنالهای غلط کمک خواهد کرد.
میل صعودی/نزولی
میل صعودی و نزولی مشابه الگوهای مثلث صعودی و نزولی هستند. با این حال، میل صعودی و نزولی ضلع صاف ندارند. هر دو ضلع این میلها به یک جهت شیب دار هستند. بیایید دو نوع میل را که در نمودار قیمت مشاهده خواهید کرد، توضیح دهیم.
میل صعودی
این یک الگوی نمودار مثلث است که در آن هر دو ضلع به سمت بالا شیب دار هستند. قیمت قسمت های بالا بالاتری ایجاد میکند و حتی قسمت های پایینی بالاتری. این باعث تعامل دو خط صعودی با یکدیگر میشود و یک الگوی مثلث را در نمودار ایجاد میکند. میل صعودی دارای شخصیت نزولی قوی است.
در این حالت، طرف فعال الگوی میل صعودی خط پایینی است. وقتی شکستی را از طریق سطح پایینی یک میل صعودی مشاهده میکنید، باید انتظار ریزش تند قیمت را به اندازهٔ حداقل اندازهٔ الگو داشته باشید. بنابراین، شکستن از طریق سطح پایینی یک میل برای باز کردن موقعیتهای کوتاه استفاده میشود. این شکل الگوی میل صعودی است:
میل صعودی
میل نزولی
در الگوی میل نزولی، هر دو ضلع به سمت پایین شیب دار هستند. قیمت قسمت های پایینی پایینتر و حتی قسمت های بالا پایینتری ایجاد میکند. در این حالت، دو طرف مثلث به سمت پایین میرود و به یک نقطهٔ تنگ همگرا میشود. الگوی میل نزولی برخلاف میل صعودی، شخصیت بالایی دارد.
بنابراین، طرف فعال الگوی میل نزولی خط بالایی است. وقتی قیمت سطح بالایی یک میل نزولی را شکست میدهد، باید به جهت صعودی حداقل به اندازهٔ الگوی میل خود توجه کنید. در نتیجه، معاملهگران از میل نزولی برای تعیین نقاط ورود بلند در نمودار استفاده میکنند. در زیر یک طرح از یک میل نزولی میبینید:
میل نزولی
حالا که با ظاهر میل صعودی و نزولی آشنا شدهاید، باید یک جزئیات دیگر را درباره این الگوها به اشتراک بگذاریم. میلها میتوانند دارای خصوصیت ادامهٔ روند یا تغییر روند باشند. وقتی میل پس از حرکت قیمت گسترده شکل میگیرد، انتظار داریم که روند را برعکس کند.
اما وقتی میل در ابتدای روند شکل میگیرد، ممکن است یک بازگشت موقتی باشد که روند اصلی را همچنان ادامه میدهد. به طور کلی، الگوی میلی که پس از حرکت طولانی در روند شکل میگیرد، الگویی قویتر است و به احتمال زیاد به تغییر روند اشاره میکند.
الگوی معاملاتی مثلث تقارنی
الگوی مثلث تقارنی در نمودار بوجود میآید که در آن قسمت های بالا حرکت قیمت با قسمت های بالاهای قبلی پایینتر هستند و قسمت های پایین با قسمت های پایینی قبلی بالاترند. همچنین، دو ضلع این مثلث با یک شیب یکسان قرار میگیرند و این باعث شکل تقارنی الگو میشود.
به طور معمول در الگوی مثلث تقارنی، شکست جهتی مورد انتظار نامعلوم است. دلیل این امر این است که حرکت صعودی و حرکت نزولی تقریباً همان قدرت را دارند، که از طریق عملکرد قیمت مشاهده میشود.
وقتی بالاخره یک شکست رخ میدهد، احتمالاً باعث حرکت قیمت با اندازه الگو می شود. بنابراین، شما باید به دقت نقاط شکست پتانسیلی در سطح بالایی و پایینی مثلث تقارنی را شناسایی کرده و مناسبترین موقعیت را در بازار انتخاب کنید. طرح زیر الگوی مثلث تقارنی و سناریوهای شکست ممکن را نشان میدهد:
الگوی معاملاتی مثلث تقارنی
همانطور که از مثال بالا مشاهده میکنید، هدف پتانسیل بر اساس اندازهٔ الگوی مثلث تعیین میشود. با استفاده از این نوع تحلیل حرکت اندازهگیری شده، خواهید دانست چه چیزی را از شکست مثلث تقارنی انتظار داشته باشید، آیا به سمت بالا یا به سمت پایین میشکند.
پنانتها
پنانتها در نمودار شکلی مشابه مثلثهای تقارنی دارند. آنها معمولاً در طول روندها ظاهر می شوند و دارای خصوصیات ادامهٔ روند هستند.
پنانت صعودی
پنانت صعودی از نظر ظاهری شبیه به یک مثلث تقارنی است، اما شکلگیری پنانت صعودی پس از افزایش قیمت رخ میدهد. از آنجا که پنانتها دارای خصوصیات ادامهٔ روند هستند، قابلیت ادامهٔ روند صعودی در نمودار را دارد. وقتی که سمت بالای پنانت به سمت بالا شکسته شود، احتمالاً یک افزایش برابر حداقل با اندازهٔ پنانت و به طور معمول بزرگتر از آن خواهیم دید.
بنابراین، در معامله با پنانتها، باید از یک هدف دوم نیز استفاده شود تا حرکت بزرگتری را برداشت کنید. در محاسبهٔ هدف دوم، شما باید حرکت قیمتی که فوراً پس از پنانت رخ داده را تحلیل کنید. میتوانید هدف را به نسبت 1:1 با حرکت قبلی تعیین کنید یا به نسبت 0.618 از آن حرکت.
وقتی روند قوی به نظر میرسد و شیب تندی دارد، حرکت اندازهگیری شدهٔ 1:1 هدف دوم مناسبی خواهد بود، و در سایر موارد میتوان از 0.618 حرکت استفاده کرد. به دیدن پنانت صعودی در زیر نگاهی بیندازید:
پنانت صعودی
در اینجا میبینید که دو هدف وجود دارد. هدف قرمز، هدف اول است که به اندازهٔ اندازهٔ پنانت است. هدف سبز به اندازهٔ حجم حرکت صعودی قبلی است که باید از سمت بالای پنانت شروع شود.
پنانت نزولی
همانطور که احتمالاً حدس زدهاید، پنانت نزولی تصویر آینهای پنانت صعودی است. پنانتهای نزولی با یک کاهش قیمت شروع شده و به ظاهری مثلث تقارنی ختم میشوند. از آنجا که پنانتها دارای خصوصیات ادامهٔ روند هستند، قابلیت ادامهٔ روند نزولی را دارند.
وقتی قیمت از سطح پایینی پنانت نزولی عبور میکند، ابتدا باید سعی کنید هدف اول را کسب کنید که به اندازهٔ خود پنانت است. وقتی قیمت این هدف را به دست آورد، میتوانید سعی کنید کاهش پیش بینی شده را کسب کنید که به اندازهٔ حجم حرکت قبلی یا 0.618 آن حرکت است. برای مشاهدهٔ تصویر پنانت نزولی به تصویر زیر مراجعه کنید:
پنانت نزولی
نمیتوانید به سختی یک مثلث گسترده را در نمودار اشتباه بگیرید. دلیل این امر این است که پارامترهای بسیار منحصر به فردی دارد. هر دو طرف مثلث گسترده شیب دارند، اما به جهتهای مخالف.
جهت حرکت قیمت احتمالی این الگوی نمودار بسیار پیچیده در تعیین آن تعیین شده است. بنابراین، در ادامه چند قانونی را معرفی می کنیم که به شما در شناسایی جهت حرکت قیمت انتظاری کمک خواهد کرد.
خطوط تقارنی
اگر مثلث گسترده تصویر آینهای مثلث تقارنی باشد، آنگاه شما باید این الگو را به عنوان یک الگوی ادامهٔ روند معامله کنید. تصویر زیر نمایشی از یک مثلث گسترده با خطوط تقارنی را نشان میدهد:
خطوط تقارنی
خطوط در حال افزایش:
اگر دو طرف مثلث گسترده در حال افزایش باشند، احتمالاً این الگو خصوصیت نزولی دارد.
خطوط در حال کاهش:
اگر دو طرف شکلگیری مثلث گسترده در حال کاهش باشند، آنگاه ممکن است این شکل قابلیت صعودی داشته باشد.
یک طرف قویتر از دیگری:
اگر بالا ها عملکرد قیمت در حال افزایش باشد، اما قسمت های پایین با شدت بیشتری در حال کاهش باشند، آنگاه الگوی دارای خصوصیت نزولی است. به طرف مقابل، اگر قسمت های پایین در حال کاهش باشند، اما بالا ها با شدت بیشتری در حال افزایش باشند، آنگاه الگوی احتمالاً خصوصیت صعودی خواهد داشت. به عبارت دیگر، شما باید در جهت طرفی معامله کنید که شیب بیشتری دارد.
لطفاً توجه داشته باشید که تفسیر مثلثهای گسترده و حرکت قیمت احتمالی آنها به وابستگی به شرایط بازار و عوامل دیگر ممکن است متفاوت باشد. همچنین، بهتر است از ابزارها و شاخصهای تحلیل فنی اضافی برای تأیید تصمیمات معاملاتی استفاده کنید.
تاکنون در مورد بیشتر الگوهای سهگوش در بازار فارکس صحبت کردهایم، حالا به شما نشان میدهم چطور یک سیستم معاملاتی بر پایهٔ الگوهای مثلثی میتواند کار کند.
انواع الگوی معاملاتی مثلث
تصویر بالا نمودار H4 جفت ارز USD/CHF برای ژانویه تا فوریه 2016 را نشان میدهد. این نمودار پنج نمونهٔ مثلث و نتیجهٔ احتمالی آنها را نشان میدهد.
نمودار با یک مثلث تقارنی بزرگ آغاز میشود. قیمت سه قمهی کاهشی و سه ته افزاینده را در نمودار ایجاد میکند. جهت اندازهگیری اندازهٔ مثلث، پس از شکست قیمت از سطح بالاتر مثلث، همان پیکان قرمز به کار گرفته میشود. پیکان قرمز هدف احتمالی الگو را نشان میدهد که پس از یک هفته کامل میشود.
در همین حال، در مسیر صعودی عملکرد قیمت یک الگوی گوشه خمیده صعودی ایجاد میکند. همانطور که بحث کردیم، گوشه خمیده صعودی خاصیت نزولی دارد. با شکست قیمت از سطح پایین تنگه (گوشه خمیده)، یک اصلاح کوچک را مشاهده میکنیم. (پیکانهای زرد)
در پایان روند صعودی، قیمت یک مثلث تقارنی دیگر ایجاد میکند. بعداً قیمت از سطح پایین مثلث شکست میخورد و اندازهٔ الگو را تکمیل میکند (پیکانهای صورتی).
در حالی که قیمت در حال کاهش است، در واقع عملکرد قیمت یک پنانت نزولی ایجاد میکند. این تجمع پس از اولین ایمپالس روند نزولی است. سپس قیمت سطح پایین پنانت را شکست میدهد. در مسیر نزولی ما مشاهده میکنیم که قیمت هدف اول را که برابر با اندازهٔ پنانت است، تکمیل میکند (پیکانهای قرمز). سپس کاهش ادامه یافته و اندازهٔ آن به اندازهٔ پا قبلی گسترش مییابد (پیکانهای سبز).
سپس USD/CHF الگوی دوشیب نقطهای (Double Bottom) را ایجاد میکند و به جهت صعودی میروید. در مسیر صعودی عملکرد قیمت الگوی مثلث گسترده را ایجاد میکند. توجه کنید که هر دو سطح بالا و پایین الگو در حال افزایش هستند. در این مورد، حرکت قیمت انتظاری نزولی است و باید برابر با اندازهٔ الگو باشد. توجه کنید که این بار اندازهٔ الگو از سمت پایانی تشکیل به دست آمده است.
دلیل این امر این است که زمانی که حرکت قیمت انتظاری را از شکست مثلث اندازهگیری میکنیم، طرفی را که بروادارتر است در نظر میگیریم. پیکانهای قرمز در نمودار نشان میدهند که این الگو نیز هدف خود را تکمیل میکند.
خلاصه:
مثلثها از مهمترین الگوهای نمودار در معاملات فارکس هستند.
در صورتی که قسمت های بالا و قسمت های پایینی عملکرد قیمت به سمت هم حرکت کنند، یک مثلث تنگ شونده را در نمودار دارید.
مثلثهای اصلی فارکس عبارتند از:
مثلث صعودی - قسمت های بالا صاف؛ قسمت های پایینی بالاتر؛ خصوصیت صعودی.
مثلث نزولی - قسمت های پایینی صاف؛ قسمت های بالا پایینتر؛ خصوصیت نزولی.
میل ها - طرفها به همان جهت افزایش/کاهش میروند.
میل صعودی - قسمت های بالا بالاتر؛ قسمت های پایینی حتی بالاتر؛ خصوصیت نزولی.
میل نزولی - قسمت های پایینی پایینتر؛ قسمت های بالا حتی پایینتر؛ خصوصیت صعودی.
مثلث تقارنی - قسمت های بالا پایینتر؛ قسمت های پایینی بالاتر؛ زوایای طرفها با هم برابرند.
پنانت صعودی - پس از افزایش قیمت؛ با مثلث تقارنی کوچکی به پایان میرسد؛ خصوصیت صعودی.
پنانت نزولی - پس از کاهش؛ با مثلث تقارنی کوچکی به پایان میرسد؛ خصوصیت نزولی.
مثلث گسترده - طرفها در جهت یکدیگر حرکت میکنند. پتانسیل مثلث گسترده به وابستگی از شیب خطوط متغیر است:
طرفها تقارنی هستند - حرکت قیمت احتمالی در جهت روند است.
هر دو طرف در حال افزایش هستند - پتانسیل نزولی.
هر دو طرف در حال کاهش هستند - پتانسیل صعودی.
یک طرف شیب بیشتری دارد - حرکت قیمت احتمالی در جهت طرف با شیب بیشتر است.
لطفا توجه داشته باشید که تفسیر مثلثها و حرکت قیمت احتمالی آنها به شرایط بازار و عوامل دیگر بستگی دارد. همچنین، توصیه میشود از ابزارها و شاخصهای تحلیل فنی اضافی استفاده کنید تا تصمیمات معاملاتی خود را تأیید کنید.